Forums / Voeding / Obesitas therapie zorgt voor lage bloedsuikers.

versl166
Bijdrager

Obesitas therapie zorgt voor lage bloedsuikers.

Diabetes en verantwoord afvallen

Sinds twee maanden volg ik een therapie voor Obesitas.Een organisatie helpt mensen om via het aanleren naar een andere leefstijl om af te vallen, daarbij zit uiteraard ook een aanpassing van de voeding om geleidelijk af te vallen.
Echter het probleem is door de bezuinigingen overheid ed , zijn bij deze instelling diverse onderdelen uit het pakket gehaald.
Behoudens dat er wel vele deskundigen jou begeleiden is er geen diabetesverpleegkundige in huis.
Lijstje van deskundigen:
-Bewegingsdeskundige.
-Psychologe.
-Voedingsdeskundige
-Arts.
Gezien mijn sterke afvallen en sterk verminderde inname van voedingsstoffen, is mijn insulinebehoefte sterk gedaald.
Kortwerkende insuline heb ik gisteren zelfs niet durven nemen, daar mijn glucosewaarde 4.4 was voor de nacht.
Gelukkig was de suikerwaarde vanmorgen ook 4,4 , heb mijn diabetes verpleegkundige maar eens gebeld , want ik vraag mij af of dit wel verantwoord is . Kortom het traject heeft positieve effecten op mijn gezondheid met veel deskundigen om mij heen , maar een diabetesverpleegkundige aan het traject toevoegen zou mijn inziens wenselijk zijn, wellicht noodzakelijk , toch ?.

Tags: 

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Hoi,
  Wat goed dat je zo goed bezig bent.
  Je zal het moeten doen met de zorgverleners die binnen deze instelling werkzaam zijn.
  In principe zou de diëtiste (voedingsdeskundige) je ook advies moeten kunnen geven over koolhydraten. Want daar gaat het om wat de voeding betreft.
  Probeer in kaart te brengen wanneer je hoeveel koolhydraten eet en bespreek dit met de diëtiste en met je diabetesverpleegkundige of poh-er (praktijkondersteuner bij de huisarts).
  Je schreef dat je met 4.4 ging slapen. Zelf zou ik dan wat yoghurt nemen, daar kan je over het algemeen de nacht goed mee doorkomen. (niet met 4.4 naar bed)
  Je hebt wel met je diabetesverpleegkundige gebeld?
  Wat zei ze? Houd contact en laat je adviseren.
  Schrijf ondertussen op wat je eet om welke tijd en wanneer je beweegt (hoe lang, hoe intensief)
  Lat je weten hoe het verder gaat?

 • lukebo
  Bijdrager

  Hi,

  Goed hoor! Yoghurt is inderdaad een goede keuze. Misschien is kwark nog wel beter, vaak iets minder suikers.

  Klinkt misschien raar maar ik eet voor het slapen gaan vaker een suikerarme proteinerijke pannekoek (flensje).. op de een of de andere manier reageer ik daar erg goed op. Kost ook maar 1,79 ofzo en is erg lekker. Die koude kwark zo voor het slapen gaan vind ik niet altijd prettig. Zeker niet in de winter.

  Gr,
  Lukas

 • Marliesk
  Bijdrager

  Waar volg je dit traject en hoe ben je hiermee in aanraking gekomen? Ik heb bij mijn internist ook al meerdere keren aangegeven dat ik meer begeleiding nodig heb bij het afvallen, maar hij komt niet verder dan mij doorverwijzen naar de diëtist of weight watchers.

 • versl166
  Bijdrager

  Ik heb helaas een tijdje niet meer kunnen reageren wegens persoonlijke drukte. Inmiddels kan ik weer actief zijn en reageren op het forum.

  Zelf heb ik een therapie gevolgd bij co-eur Hansbroek, hier heb ik veel kennis van voeding opgedaan. Na een half jaar ben ik 8 kilo afgevallen, de arts raadde mij toch aan om een mogelijke bariatrische ingreep te overwegen. Naar aanleiding hiervan heb ik mij aangemeld bij NOK Heerlen, waar ik mijn ingreep heb ondergaan op 18 april. Inmiddels is mijn gewicht flink gedaald, ik heb een lengte van 1,73 en weeg nu 75,8 kilo. Insuline is voorlopig niet meer nodig, ik slik nog wel metformine (2 a 3 keer) 500 mg.

  Daarnaast probeer ik mijn levensstijl te veranderen, het is een hele gewenning, maar het komt mijn gezondheid zeker ten goede.

  Zonder hulp had ik het hier veel moeilijker mee gehad. Het gaat vooral om product- en voedingskennis, die naast de bariatrische ingreep, erg belangrijk is. Ook zie ik mensen in mijn omgeving die zonder dit voortraject erg veel moeite hebben, en ook erg terugvallen in hun oude patroon.

  Het is misschien niet de makkelijkste weg, het gooit namelijk heel je wereld overhoop. Het gaat uiteindelijk om je gezondheid!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.