Forums / Medicijnen / Ontregeld door niet (goed) werkende insuline?

GevraagdaanDVN
Moderator

Ontregeld door niet (goed) werkende insuline?

Hoi lieve DiabetesTrefpunters

Wij kregen de vraag van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik of we mensen kennen die ontregeld raakten door niet goed werkende insuline. Het gaat dan om insuline die te koud is geworden (bijvoorbeeld door een te koude koelkast) of juist te warm (in een warm land of door op een verwarming gelegd te zijn bijvoorbeeld).
Heb jij dat meegemaakt? Ben je daardoor in het ziekenhuis terecht gekomen of heb je contact gehad met je zorgverlener?

We horen het graag!
Groeten Inge

Tags: 

 • Markpompje
  Bijdrager

  Een keer gehad op een vakantiepark in Nederland, koelkast was veel te koud geworden door een thermostaat die niet goed werkte, we kwamen er achter toen spullen bevroren waren en zo ook de insuline te koud geweest.

  gelukkig waren we in Nederland en konden we bij de apotheek nieuwe insuline halen en had ik reserve reservouirs bij me voor de pomp, toen kreeg ik tenminste mijn bs waardes weer omlaag.

 • jako
  Bijdrager

  Ik heb een keer insuline gebruikt die ongeveer drie maanden niet in de koelkast had gelegen, maar in een tasje in een te warme kast. Ik kreeg onverklaarbare hoge bloedsuikers. Ik had het eerst niet door dat juist die insuline te warm was geweest, we waren op vakantie en ik had er nieuwe insuline ampullen bij dat tasje in gedaan. In de vakantie een nieuwe ampul gepakt om mijn omnipod te vullen, en dat bleek achteraf die bewuste ampul te zijn. Was echt balen. Ik heb verder geen hulp van artsen oid nodig gehad. Alles vervangen en daarna waren mijn bloedsuikers weer in orde (voor zover dat kan in een vakantie met type 1).

 • Ludy
  Bijdrager

  Hallo,

  Sinds juli 2019 ben ik blije bezitter van de Kaleido insulinepomp van Vi-Centra.Ik heb inmiddels 47 jaar diabetes type 1 waarvan ik ruim 12 jaar een pomp draag. Voorheen had ik de Accu Chek Combo en ben ingesteld geworden op de Novo-Rapid insuline. De Combo pomp had een 315 eenheden grote vulling in spuitvorm waar je goed kon zien of er lucht of gasbelletjes ontstonden en was dit het geval koppelde ik de pomp af en deed dit even verwijderen. Bij de Kaleidopomp is dit niet mogelijk omdat er een hechtpleister over de cartridge geplakt wordt om de pomp op je lichaam te kunnen dragen, verder heeft de cartridge een inhoud van 200 eenheden. Wat ik heb gemerkt is dat in de cartridge gauw lucht en gasbellen zich kunnen vormen hoe goed ik mijn best doe om hem zo rustig en luchtvrij te vullen en die kun je niet tussentijds verwijderen. Er zijn ook wel wat handelingen nodig voor de cartridge te vullen. Eerst een spuit vullen, luchtvrij maken en vervolgens door een klein gaatje de cartridge vullen dmv de spuit te ledigen. Ik ben daarom ben ik van mening dat er teveel beweging in de insuline is bij het vullen van de cartidge .

  Omdat ik soms onverklaarbare hoge bloedspiegels heb terwijl daar totaal geen aanleiding voor is heb ik zo,n idee dat ik het in de hoek van de lucht en gasbellen moet zoeken.
  Of is het soms de Novo Rapid insuline ( 10 ml ampullen)? Is hij wel geschikt om om twee maal verplaatst te worden in korte tijd door hem op te zuigen en dan weer over te hevelen naar de cartridge? Wat ik vergeet erbij te vermelden is dat ik mijn insuline op kamer temperatuur gebruik bij het vullen.

  Hopelijk heeft of de moderator van deze site of andere betrokkene een antwoord op deze vraag/opmerking.

  Mvg Ludy

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.