Forums / Nieuw met diabetes / Overlijden door diabetes?

GevraagdaanDVN
Moderator

Overlijden door diabetes?

Kan je door diabetes dood gaan?

 • Indien de diabetes goed behandeld wordt en iemand met diabetes goed met de ziekte omgaat, is er geen reden aan te nemen dat je met diabetes eerder dood gaat. Er zijn meer gezondheidsrisico’s, maar die zijn meestal goed onder controle te houden.
  De levensverwachting van iemand met diabetes is vrijwel gelijk aan de levensverwachting van iemand zonder diabetes.

 • Marije
  Bijdrager

  Het belangrijkste is dat je even flink geconfronteerd wordt met deze angst door de diagnose diabetes, daar is niets mis mee. Het leert je beter te relativeren; bepaalde dingen zijn niet meer zo belangrijk en je gaat met wat meer wijsheid in het leven staan! Sommigen gaan juist meer genieten van de kleine dingen, als je ziet dat daar juist grote waarde in zit. Ondertussen gewoon goed voor jezelf zorgen, maar er niet obsessief mee bezig zijn vanuit die angst om klachten te krijgen of dood te gaan aan diabetes.

  Laat je in ieder geval niet afschrikken door de verhalen die je op internet leest, bijvoorbeeld dat er elke 30 minuten iemand sterft aan diabetes. Je zal die angst moeten leren loslaten, anders heb je jezelf ermee, en dat heeft ook nog eens een negatieve uitwerking op je suikerwaarden.

  Het leven houdt in ieder geval niet op met diabetes! Ik begin het juist meer en meer als een nieuw begin te zien. Verdriet mag er af en toe best zijn, maar blijf er niet in hangen.. Ik sterf liever ooit als een gelukkig mens, dan als een verbitterd mens.

  Groetjes, Marije

  • bertvaneck
   Bijdrager

   Marije hoe jij in het leven staat, zo sta ik er ook in en geniet elke dag dat je er bent want je moet niet vergeten stres verhoog ook je suikerwaardes en je bloeddruk en dan ben je verder van huis groet Bert

 • marit
  Bijdrager

  Tja dat is hoe je het bekijkt. Als je je suikers goed onder kontrole houdt voorkom je complicaties en leef je langer. Ik zal waarschijnlijk sterven door mijn slechte vaten. Hartinfarct of cva of zoiets of een sepsis aan de benen. Slecht bloedvaten komt door diabetes maar in mijn geval ook door erfelijke aanleg, slechte regulatie in het verleden en roken. Dus wat dan de oorzaak is weet je niet precies. Uiteindelijk sterven we allemaal en de ene wat vroeger dan de ander. Maar het is wat Marije zegt, probeer van het leven te genieten, je leeft nu en we kunnen toch niet in de toekomst kijken.

 • Frankvo
  Bijdrager

  Ja!

  Als je er niets aan doet.

  Type 1 je vermagerd en je sterft door verzuring van de ketonen.

  Type 2 zal iets langer duren want er wordt nog iets insuline gemaakt. Door hoge Bl.suikers werking van de nieren de ogen en hart gaan achteruit en dat wordt dan je dood.

 • Wenie
  Bijdrager

  Je kan overal aan dood gaan :)
  Maar ik ken mensen die met diabetes 85+ zijn geworden.

  Ik had een oom die had al meer dan 30 jaar diabetes, hij was bijna 80 jaar en verder kerngezond rijdt hij met zijn fiets tegen een muur, hij heeft het niet overleefd.

 • Mesca
  Bijdrager

  Wat jullie doen is het hoofd in het zand stekken. Lees op Internet “Diabetes en Hartziektes” na een lezing v Dr. Ammerlaan , Internist en Dr. Botman cardioloog die zij in 2013 hebben gehouden. Dat zijn de cijfers uit de USA.
  En 2-3x hoger risico op hartkwalen
  Bij diabetici worden 30% meer stents geimplanteert
  2-4xhogere kans op overlijden aan hartkwalen
  60% kans dat ze aan hartkwalen overlijden.
  Dit is een studie van de USA. En hier gaan ze de mensen vertellen dat wanneer goed ingesteld bent niets aan de hand is. De Specialisten Ammerlaan en Botman vertellen ons wat anders. Dus wakker worden .
  Groetjes Rolf

  • bertvaneck
   Bijdrager

   Nou wat de dokters schrijven uit de V.S zal mij worst zijn. Mijn Moeder werd zonder diabetes 68 jaar en zij was de jongste uit haar gezin, maar zij had een broer en een zuster allebei diabetes. De broer type 2 en de zuster type 1. En mijn oma had ook diabetes 2 – alledrie werden zij oud. Mijn oma 78 jaar, mijn tante 86 jaar en mijn oom 89 jaar. En mijn moeder maar 68 jaar aan darm kanker, dus dat gepraat van ‘steek je hoofd maar in het zand’ slaat nergens op hoeveel gezonde mensen krijgen geen hartstilstand: duizenden!
   En inderdaad diabetes is geen grapje maar jouw angst heeft grote ogen en jij probeert paniek te zaaien. Accepteer je ziekte en leef maar zonder stress, want daar krijg je ook van alles van: hoge bloeddruk en een hart kwaal. Groet, Bert en nog iets geloof in de Heer en God dan krijg je rust in je leven …..

 • marit
  Bijdrager

  Ik steek mijn hoofd niet in het zand. Ik weet dat ik vroeger zal sterven door mijn diabetes. Maar dan kan je denken oh wat erg nu ga ik vroeger dood maar je kan ook denken dan moet ik nu wel genieten en leuke dingen doen als ik vroeger dood ga.

 • Mesca
  Bijdrager

  Marit laat ons hopen dat wij een langer leven hebben…ij ziet dit heel goed.. maar hoe oud je wordt kan niemand weten.
  Groetjes Rolf

 • Mesca
  Bijdrager

  De Nederlandse artsen zeggen niet dat we allemaal snel dood gaan. Maar de kans dat wij hart en vaatziekten krijgen is veel groter dan bij mensen die geen diabetes hebben . Dat zij in jouw familie zo oud zijn geworden is prima…maar ook rokers die 100 sigaretten op n dag roken kunnen oud worden. Maar laatsten eindes sterven de mesten veel vroeger. Iedereen heeft wel n oma en n opa die diabetici waren of 50 sigaretten rokten maar toch heel oud zijn geworden . Dit bedoel ik met “het hoofd in het zand stekken”
  Groetjes Rolf

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Rolf ik kan jou uit je droom halen mij Oma en oom en tante en moeder rookte niet maar ze leefde wel gezond genoeg groenten en fruit en vis want mij grootouders hadden een groothandel in groeten en fruit en vis in Utrecht maar mij moeder had gewoon pech dat zei darmkanker kreeg 32 jaar geleden had zei nu het gekregen dan had zei het misschien overleeft dus mij motto is leef nu en probeer stres te voor komen en accepteer je diabetes dan hebt je de helft gewonnen groet Bert

 • Mesca
  Bijdrager

  Hoi Bert, ij kan mijn niet uit “mijn droom” halen…ik ben realist en geloof aan de wetenschap en de moderne medicijn . Wat de diabetesvereniging schrijft is domweg niet waar. Medische studies in de USA vertellen ons een ander verhaal. Wat je oom ,tante of oma meegemaakt hebben is niet zo interessant , wij leven nu en… wij moeten volgens de wetenschap rekening men houden dat diabetes en ziekte is die vaak (te vaak) dodelijk afloopt.
  Groetjes Rolf

 • bertvaneck
  Bijdrager

  . Wat je oom ,tante of oma meegemaakt hebben is niet zo interessant , wij leven nu en…Daarom mij reactie Mij oom was van 1900 mijn tante van 1904 en mijn oma van 1876 wil jij mij nu wijs maken dat toen de kennis beter was zei hadden het geluk dat de insuline was uit gevonden anders hadden zei niet zo oud geworden en ik hebt sinds 1995 diabetes en door een goeden internist kan ik het af met pillen en 1 x per dag victoza 1.8 en ik hebt geen angst dat ik eerder dood ga je moet eens weten hoeveel mensen er sterven aan allerlei ziektes als kanker nou dan hebt ik liever diabetes 2 als dat liever zou ik niks hebben maar er is goed te leven over het algemeen met diabetes uitzonderingen daar gelaten en ik laat mij niet gek maken door een onderzoekt groet Bert …

 • anoniem
  Bijdrager

  Ik heb diabetes, ik leef zo gezond mogelijk, heb af en toe mijn snaai momenten en ja ik weet dat dat niet goed is. Maar ik zeg dus ook zo gezond mogelijk. Ik weet van de hart en vaat ziekten af, de complicatie’s en weet ik wat niet al meer. Maar ik laat mijn leven niet vergallen met het feit dat ik misschien wel een hartinfarct zal kunnen krijgen of dat ik complicatie’s zal kunnen krijgen. Als ik zo moet leven, dat heb ik geen leven meer.

  Een mens lijdt het meest
  Door ’t lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  moetjeweten zo sta ik ook in het leven je word compleet gek gemaakt met al deze onderzoeken de ene keer zeggen ze dat een glas rode wijn goed is en een half jaar later zeggen ze weer wat anders je moet je in acht nemen maar diabetes beheerst niet mijn leven en daar voel ik mij goed bij groet Bert…

 • Mesca
  Bijdrager

  Ik heb diabetes na een CVA gekregen…Bert wat er in 1876 of 1900 is gebeurt is echt niet meer interessant en uit medische zicht ook niet meer relevant ik heb heel wat gelezen over studies in de USA .. wanneer wij allemaal beseffen dat diabetes een gevaarlijke ziekte is dan zijn we al een heel eind. De vraag is niet ga ik dood door diabetes .. .. maar het weten dat dit kan geburen is er. Maar wij leven nu en ik wil dat ik mijn laatste jaren goed kan leven… maar het gedachte dat het mis kan gaan is er.. maar….het leven gaat door en ik ben blij om elke dag dat mijn kleinkinderen kan zien.
  Groetjes Rolf

 • bertvaneck
  Bijdrager

  mesca ik zie mij 6 kleinkinderen ook graag op groeien de oudste is 16 jaar geworden en wij zien ze 2 x per week en kijk er elke week naar uit maar ik blijft er bij dat ze nu meer kennis hebben als mijn oude familie wat in jou ogen niet relevant is maar voor mijn wel en ik hebt geen angst voor de toekomst ik zie wel wat de toekomst mij brengt maar een ding diabetes beheerst niet mij leven groet Bert

 • Mesca
  Bijdrager

  Bert… dit is een goede instelling…diabetes mag je leven niet beheersen …

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Zo hebt ik mij hele leven tegen problemen aan gekeken en laat mij er niet onder slaan groet Bert

 • WillyBilly
  Bijdrager

  Als je boven op een ladder staat en een hypo krijgt, dan kan je een aardige smak maken.
  Of je dan overleden bent door diabetes is dan afhankelijk van de journalist die dit in de krant wil plaatsen.

 • Monique72
  Bijdrager

  @gevraagdaandvn: Ja, aan diabetes kun je doodgaan. Maar dat het een direct gevolg van de ziekte is, is tegenwoordig volgens mij erg zeldzaam.

  Maar het kan wel. Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Destijds (1,5 jaar geleden) wist ik overigens nog niet dat ik diabetes had. Ik had een griepvirus opgelopen, en dat heeft geleid tot diabetes type 1. In 3 dagen tijd ging ik van gewoon gezond naar op een haar na dood. Ik was thuis bewusteloos gevallen, heb een paar uur op een koude overloop gelegen (alleen thuis, winter, doucheraampje open, alleen t-shirt aan want ik lag de rest van de tijd in bed). Gelukkig werd ik op tijd gevonden, 112 werd gebeld en ik werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis.

  Onderkoeld en uitgedroogd werd ik meer dood dan levend op de spoed binnengebracht. Daar bleek dat mijn bloedsuiker 42 was. Duidelijke diagnose dus. Heel mijn lichaam was verzuurd, ik heb ruim 2 weken ontzettende spierpijn gehad, zodanig dat ik me amper kon bewegen. Mijn nieren hadden in eerste instantie besloten om ermee op te houden, maar zijn het gelukkig toch weer gaan doen. Ik moest een week op de IC blijven, met allerlei infusen, enz. Dankzij mijn blijkbaar sterke gestel en de moderne medische wetenschap ben ik er nog.

  Wat ik beschouwde als normale buikgriepverschijnselen bleken later ook symptomen te kunnen zijn van torenhoge bloedsuikers. Als ik toen ook maar enig idee had gehad wat er aan de hand was, had ik echt wel een dokter gebeld! Maar ik had niet de bewuste/bekende klachten. Ik had weleens wat meer dorst dan anders, maar niet extreem veel. Mijn ogen waren wat van sterkte veranderd, maar als je rond de 40 bent en al heel je leven slechte ogen hebt, dan is ook dat niet verontrustend, zeker als ook de huisarts en oogarts er niks verdachts van vinden…

  Gelukkig heb ik sindsdien mijn diabetes goed onder controle, en zijn mijn bloedsuikers min of meer stabiel te houden. Ik waak er ook ontzettend voor dat ze niet te ver uit de hand lopen, want zo’n ervaring als toen wil ik echt nooit meer meemaken!

  • Mesca
   Bijdrager

   Monique , voor jouw neem ik mijn pet af…ij bent een echte “powervrouw”

   Bert, ij geloofd in de Heer en God…ij kan beter in de wetenschappen en studies geloven… laatsten eindes kunnen zij ons door hun studies veel meer helpen als alleen maar geloof.

   WillyBilly, ij bent zo eentje die ik bedoelde met “de kop in het zand stoppen”…

 • Anoniem

  Je hebt geen diabetes nodig om te overlijden (dood te gaan). Ik denk maar : als ik ga, dan is het mijn tijd.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  En wat ook help voor de gemoedrust geloof in de Heer en God dat hebt ik geleerd de laatste jaren en echt dat geeft rust groet Bert

  Image and video hosting by TinyPic

 • SimonW
  Bijdrager

  Volgens mij bedoelt de topic starter vooral of de levensverwachting slechter is als je diabetes hebt. Want dood gaan we allemaal. Wat ik gelezen heb is dat de levensverwachting bij diabetes 2 niet slechter is mits je goed ingesteld bent. En voor diabetes 1 is deze nog wel minder goed op het ogenblik. Maar dat kan over 10 jaar weer anders zijn.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  simonw ik had een tante die had diabetes 1 en ook nog hart problemen en zei is 86 jaar geworden en mijn moeder had geen diabetes werd maar 68 jaar door darmkanker wie het weet mag het zeggen groet Bert…

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Bert, ij geloofd in de Heer en God…ij kan beter in de wetenschappen en studies geloven… laatsten eindes kunnen zij ons door hun studies veel meer helpen als alleen maar geloof.
  mesca ik geloof in de Heer en God maar bent niet wereld vreemd ik ben in de laatste jaren veel tegenslag tegen gekomen met de gezondheid binnen ons gezin en dan gingen wij ook voor onderzoekt en gelukkig hebben de specialisten ons kunnen helpen maar voor rust in ons hooft was het goed dat de Heer en God er was om ons die rust te geven en ik begrijp uit jou worden dat jij daar niet in gelooft dat is jou goed recht maar wij wel ….

 • EddyMeijerink
  Bijdrager

  Geloof en wetenschap “botsen” wel vaker met elkaar. Toen ik op eenjarige leeftijd in 1948 diabetes kreeg, kregen mijn ouders na mijn ontslag uit het ziekenhuis één glazen injectiespuit met drie naalden mee. Meer werd door het ziekenfonds niet vergoed. Mijn ouders hebben alles geprobeerd om (ook voor eigen rekening) aan naalden te komen maar dat lukte niet. Daarom heeft mijn vader de naalden ‘gewoon’ op een slijpsteen geslepen. En nu? Insulinepomp, continue bloedsuikermeting, kunstmatige alvleesklier, het grenst bijna aan het onmogelijke. En dat allemaal door wetenschap en techniek. Alleen is en blijft het zo dat die super kundige ontdekkers van al dit moois wel worden ‘aangestuurd’ door Iemand. En daarom loof en prijs ik God dat Hij me al 67 jaar waarvan 66 met diabetes zo goed heeft geholpen. Ik leef (bijna) alsof ik geen diabetes heb. Natuurlijk, er zijn mensen die met veel meer complicaties te maken krijgen maar ik denk altijd: Als je als ‘gezond’ mens naar de dokter gaat met klachten en je krijgt te horen: “Je hebt nog twee maanden te leven”, laat mij dan fijn oud worden met diabetes….

 • bertvaneck
  Bijdrager

  eddymeijerink zoals jij in het leven staat zo sta ik ook in het leven en ik dankt de Goeden God elke dag dat ik er nog mag zijn groet Bert…

 • Mesca
  Bijdrager

  Eddy , deze mensen zijn inderdaad aangestuurd..maar niet door onze lieve heer maar omdat de stand van de techniek steeds meer vooruit gaat. Verlaat je de eigen op onze lieve heer.. dan kan ik je verzekeren dat verlaten bent. Wij moeten met zijn allen de wetenschap zeer dankbaar zijn dat zij zo ver zijn gekomen. Ik vind god of de lieve heer heeft met deze vooruitgang niets te maken. Ook ik ben 67 heb na een CVA de diagnose diabetes gekregen…ik prijs iedere dag de wetenschap dat ze zo ver zijn gekomen. Ik denk dat wij van hen nog veel meer kunnen verwachten…misschien in de toekomst eenmaal per week spuiten…of een keer per jaar…mijn verwachtingen aan deze mensen is heel hoog. En geloof of wat dan ook heeft er niets me te maken

 • bertvaneck
  Bijdrager

  mesca jij haalt twee dingen door elkaar wetenschap en geloof wetenschap is heel mooi en HEEEEEl belangrijk maar we hadden het hier ook over dood gaan aan diabetes en de angst die men daar voor heeft en dan kan geloof mede bijdrage dat de rust komt in je leven en je hooft dat jij daar niet in geloof dat is jou goedrecht maar respecteer dan ook de mening van mensen die dit wel geloven en 1 die gelooft dat ben ik en zal verder niet uitweiden maar het heeft ons erg geholpen bij ziekten van mij en mijn vrouw groet Bert….

 • Mesca
  Bijdrager

  Ik ben de laatste die de mening van een ander niet respecteert .. ik heb begrepen (na het lezen van de studies in de VS) dat mensen met diabetes rekening moeten houden dat dit dodelijk kan zijn. Toen kamen er mensen die mijn vertelden dat hun oom in vorige eeuw 90 is geworden met diabetes..ik ben , na het lezen van de voorlezing van de Nederlandse artsen , van mening dat diabetes een zware ziekte is…en wij met zijn allen moeten rekening ermee houden dat wij vroeger of later aan deze ziekte overlijden..ga ij verder geloven..ik leef nu en wil dat ook genieten…ik heb diabetes maar diabetes bestemd echt niet mijn leven.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  mesca dan kunnen we elkaar de hand geven ik laat zeker niet diabetes mij leven bepalen en of ik er dood aan gaat dat zal de tijd leren maar ik ben niet bang voor de dood en dat komt door mijn geloof en daarom hebt ik een rustig leven groet Bert

 • marit
  Bijdrager

  Discussies over geloof zijnnet als politiek eindeloos. Laat een ieder geloven en voelen wat hij wil. Wat maakt het uit of je denkt dat de wetenschappers zelfstandig of met de hulp van god zo ver zijn gekomen. Voor ons allen is het gewoon heel fijn dat ze zo ver zijn gekomen. Ik dacht vroeger ook dat ik niet ouder dan 40 zou worden en zie ik ben al 57! Dat is toch mooi en voor mij kan de wetenschap niet snel genoeg gaan, ik ben niet bang voor de dood maar blijf hier graag nog een tijdje :-)

 • marit
  Bijdrager

  Ik vind dat praten over geloof in de chat kan maar niet bij de andere onderwerpen. Ik zal een vraag bij de moderaters leggen. Ik wil hier ook niet over politiek praten. Ik wil praten en informatie over diabetes. Of ik wel of niet geloof is een prive ding wat je dan ook daar moet plaatsen.

 • Om het DiabetesTrefpunt voor iedereen interessant te houden, verzoeken we jullie om je in je reacties bij het onderwerp van de vraag te houden. Als je over iets heel anders wilt praten, kun je een topic aanmaken onder het thema Diabetes chat.

  Hier kun je de huisregels nog eens rustig doorlezen: http://www.diabetestrefpunt.nl/huisregels/. Daarin staat onder meer: “Blijf in je reactie bij het onderwerp van de vraag. Berichten en reacties die off-topic zijn, medische adviezen of onjuiste informatie over de diagnose en behandeling van diabetes zijn niet toegestaan.“.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Er is ook een boek 100 worden met diabetes, vergelijke met Amerika kan je natuurlijk nooit zeker als je ziet hoeveel dikker de mensen daar zijn.
  Helaas gebruiken verzekeraars wel ieder argument om je een idioot hogere premie te laten betalen.
  En zoals iemand ook al opmerkte van stress krijg je ook van alles, het gaat er ook niet echt om hoe lang je leeft maar wat je in de tussentijd gedaan hebt.

 • bertvaneck
  Bijdrager

  Helaas gebruiken verzekeraars wel ieder argument om je een idioot hogere premie te laten betalen ik zou graag willen weten wat u bedoeld ik hebt het nog niet mee gemaakt en hebt toch al 18 jaar diabetes groet Bert..

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.