Forums / Nieuw met diabetes / Prediabetes, voorfase, metabool syndroom

Masi
Bijdrager

Prediabetes, voorfase, metabool syndroom

Dag vrienden en lotgenoten,

Vanochtend ging ik nuchter mijn glucosewaarde laten meten door middel van een simpele vingerprik. De uitslag was ‘6.1’ en volgens de dokter is dat ‘normaal’, maar volgens het algemene criterium wordt een bloedwaarde van 6.1 geclassificeerd als prediabetes, oftewel een voorfase van diabetes mellitus. Moet ik mij zorgen maken, want ik krijg haast het idee dat doctoren prediabetes niet serieus nemen? Ik ben al maatregelen aan het treffen om de zogeheten voorfase terug te draaien, zoals meer gezond eten, voldoende bewegen, etc.

Los van mijn ‘hypochondrische denkwijze’ en ‘paranoïde gedachten’, maak ik mij persoonlijk zorgen, want ik denk dat ik verantwoord ben in deze toestand.

Overigens, ik ben 21 jaar oud en mijn ouders zijn van Afghaanse komaf. Mijn vader heeft diabetes mellitus type 1. Ik beweeg elke dag 1 uur lang en eet relatief gezond, maar de laatste maand ging dat wat lastig wegens persoonlijke omstandigheden. Mijn lengte is 1,77 en ik weeg 59 kilogram.

Groetjes,

Masi

 • IngeOlivier
  Moderator

  Beste Masi

  Officieel is de nuchtere waarde 6,1 (tot 6,9) mmol/l een oranje gebied. Eronder groen, boven de 6,9 rood. Dus nu hoef jij nog niet bang te zijn. En zoals je leeft lijkt het super gezond te zijn. Ook heb je geen overgewicht. Dus als jij type 2 zou ontwikkelen, heb je echt vette pech. En krijg je net als je vader ooit type 1, dan ook… No worries, meet met je vaders meter over een paar maanden nog een keer, zou ik zeggen. Of als je je beroerd voelt tussendoor.

  Groetjes
  Inge

 • Masi
  Bijdrager

  Dag Inge,

  Hartelijk bedankt voor uw antwoord! Ik apprecieer het.

  Aangezien ik mezelf bevind binnen het oranje gebied, vraag ik mij af hoeveel suiker ik gemiddeld mag innemen. Ik ben gestopt met ‘ongezonde snacks en drankjes’, zoals chips, snoep, chocolade, frisdrank, vruchtensap, etc. Wel eet ik nog HEEL soms diepvries pizza (standaard, zonder eventuele bijvoegingen, zoals worst, champignon, etc) en broodje (bruine bol) döner met wat tomatenketchup (Heinz 50 % minder suiker).

  Denkt u dat dit kwaad kan?

  Groetjes,

  Masi

 • Yvonne
  Bijdrager

  Beste Masi,

  Zoals Inge al schreef is je gewicht en hoeveelheid beweging nu geen reden om je zorgen te maken. ALs je meer wilt weten over de snelle en langzame koolhydraten kijk eens op
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten. Dan heb je wat meer houvast over wat wel of niet gezond eten is naar de huidige stand van de wetenschap. Mijn belangrijkste advies: wel nadenken over wat je doet, maar vooral genieten van wat je doet.
  Yvonne

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.