Jeannette
Bijdrager

Prikpen

Hallo, ik ben nieuw hier. Ik ben Jeannette en heb al 20 jaar DB 2. Omdat ik op bijna 11 stond nuchter, heb ik het roer resoluut omgegooid en ben koolhydraat arm gaan eten. Mijn suiker is in 6 weken gedaald naar 7.1 . Nu het volgende, omdat ik zo hard zak wil ik zelf even een vingerprikje doen af en toe, meten is weten he. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer.Ik zoek een prikpen die het minst belastend is, wat is jullie ervaring, welke pen zou ik kunnen kopen?

 • Ben42
  Bijdrager

  Helaas zullen er hier weinig mensen zijn die veel verschillende prikpennen hebben uitgeprobeerd.
  Maar bij de meeste moderne prikpennen kun je de ‘prikdiepte’ of te wel de kracht van de naald instellen. Hoe ze dat doen is verschillend. Zelf gebruik ik een Bayer prikpen die lekker kort is om mee te nemen en vier dieptes heeft voor het prikken.

  Waar een groot verschil in kan zitten is de lancetten, ook hiervan zijn er meerdere typen en fabrikanten. Veel van de prikpennen werken met een maatsysteem waarbij je lancetten van veel verschillende fabrikanten kunt gebruiken. Er kan een flink verschil zitten in de dikte van de lancetten. Zelf heb ik lang heel dunne lancetten gebruikt, deze waren heel dun en heel prettig. Nu gebruik ik weer iets dikkere, met een kleine prikdiepte.
  Misschien een idee om voor een lancet apparaat te kiezen waar verschillende merken lancetten in kunnen. (Deze zijn vaak goed uitwisselbaar).

  Wat dan vervolgens belangrijk is om een meter te kiezen die met een (zeer) kleine druppel bloed kan meten. Meters zijn over de jaren heen flink verbeterd en de benodigde hoeveelheid bloed is flink afgenomen. Kijk naar hoeveel bloed een meter nodig heeft, over het algemeen is minder beter. Het is dan ook nog afhankelijk hoe de het bloed op de strip aanbrengt en hoe handig je daar in bent. Bijna alle meters zijn tegenwoordig ‘electronisch’. Vroeger heb ik meters gehad die met een ‘optische’ strip werkten en een ‘druppel’ bloed nodig hadden. Een druppel zo groot dat deze van je vinger af kon ‘lekken’. De huidige meter die ik gebruik heeft als je het goed doet een klein speldenkopje bloed nodig.

  1. Instelbare prikpen die van veel merken lancetten accepteert.
  2. Een dunne lancet, als dit voor jouw werkt.
  3. Een meter die met weinig bloed kan meten.

  De instelling van de prikpen is ook handig, omdat je vingers verschillend zijn. Toen ik veel prikte, werd het ook lastiger om te prikken. Dus dan was het of dieper of een grotere lancet, dit was ook weer van de vinger afhankelijk.

  Met de huidige lancetapparaten, lancetten en meters is het voor mij zo dat ik de vingerprik in het algemeen niet echt meer voel.

  Lancetten
  Verschillende lancetten.
  De meest linker heb ik wel eens gebruikt, een extreem dunne lancet. En deze past in een ‘algemeen’ apparaat, waar volgens mij ook de 2 rechter lancetten inpassen.

  Nu gebruik ik de :
  microlet op de site bij Bosman.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Extra:
  Er zijn ook lancetten waarbij je geen lancet apparaat nodig hebt, deze vind ik absoluut niet prettig.
  Lancetten gebruikt in een dokters praktijk of door een DVK zijn meestal lancetten in een lancet apparaat dat bedoeld is voor meerdere mensen. Bovendien prikken artsen en ook DVK’s zo dat ze voldoende bloed hebben en meestal prikken zijn nogal ‘diep’.
  Lancet apparaten met b.v. 6 lancetten in een revolver systeem zijn handig, maar dan kun je niet wisselen van het type en of merk van het lancet.

  • Jeannette
   Bijdrager

   Ik dank je hartelijk voor het uitgebreide antwoord. Ik heb net met Bosman gebeld en ze hebben mij geweldig geholpen. Ik was dus erg blij met je antwoord. Ik heb de dunne lancetten genomen, heb maar een dun velletje, dus dat moet voldoende zijn.

 • cardu
  Bijdrager

  Hi,

  ik heb diverse prikpennen en diverse meters uitgeprobeerd.
  Tot ik uiteindelijk uitkwam bij de One Touch Verio IQ meter en de Accu-Check Fast Click prikpen.
  De Accu-check Fast Click heeft 6 lancetten in één, die je kunt rouleren. Als je niet zo veel hoeft te meten kun je ook voor de Accu check Soft Click kiezen.
  Alle andere prikkers vond ik botter en pijnlijker.

  Tot nu, nu heb ik een Freestyle Libre sensor en prik alleen nog in geval van nood….

 • Markpompje
  Bijdrager

  ik heb vele verschillende lancetten uitgeprobeerd, vaak ook van fabrikanten/ziekenhuis/leverancier door de jaren heen van alles aan proefspul gekregen, de lancet waar ik altijd weer op terugkwam was de b+d de meest linkse in de foto, die is heel scherp geslepen, degene erna is de fastclix van accucheck, deze gebruik ik nu omdat het makkelijker is om een nieuwe lancet in te doen en je dan 6 verschillende lancetten hebt, en de oen die bij de contour next zit niet echt lekker om kan gaan met de b+d naalden.

  aangezien ik tegenwoordig een sensor heb hoef ik nog maar 3 keer per dag te prikken om de sensor te calibreren

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.