Forums / Bloedsuikerwaarden / Rare hyper na hypo

Suikertje
Bijdrager

Rare hyper na hypo

Gisteravond had ik om 21.15 uur een hypo van 2.9 mmol . Hierop gereageerd met wat snelle en langzame suikers.
Om 22.45 uur zat ik op 8.7 mmol en op 00.15 uur 8.8 mmol. Makkie dacht ik. Wilde om 01.15 uur naar bed en voor de zekerheid toch nog een keer meten. Ja hoor, 16.2 mmol. 4 eenh gespoten. Naar bed gegaan, werd om 10 voor drie wakker en de waarden waren gestegen naar 19.4 mmol. 6 eenh gespoten. Het is daarna gezakt naar een nette 7 mmol.
Wat ik mij nu af zit te vragen is, hoe kan het nu dat ik eerst netjes anderhalf uur lang op 8 zit om daarna zo’n stijging te krijgen. Het enige wat ik mij kan bedenken is dat mijn lichaam ook een reactie op de hypo heeft gegeven. Of is dit weer 1 van de onbegrijpelijke dingen van het hebben van diabetes?
Wat is jullie idee hierover?

 • Hoi Suikertje,
  Eerder stelde Lavendel eenzelfde soort vraag met veel reacties: ‘s nachts hoge bloedsuikers..
  Wellicht staan daar wat ideeen bij waar je wat aan hebt.

 • Suikertje
  Bijdrager

  Het draadje van Lavendel heb ik al helemaal gelezen. Mijn waarden zijn ’s nachts geen probleem. Nuchter zit ik ’s morgens tussen de 5 en de 8. Ook wanneer ik in de nacht een keer prik zie ik geen problemen. Eigenlijk heb ik weinig problemen met de waarden. Zit meestal tussen de 5 en de 8. Een enkele keer bij teveel eten of na een hypo kom ik boven de 10. Alleen bewegen en voeding hebben invloed op mijn waarden. Stress en ziekte doen niet veel. Gisteren had ik gespoten zoals ik spuit wanneer ik overdag weinig beweeg. Gisteren toch een uurtje op zolder bezig geweest en dit is ook de verklaring voor de hypo ’s avonds. Ik krijg altijd een late reactie op beweging. Of toch teveel suikers genomen bij het wegwerken van de hypo. Ik gebruik meestal wat ranja of druivensuiker met een bruine boterham. Volgens mijn behandelende arts ziet die wel vaker hogere waarden na een hypo en is volgens haar normaal. De waarden zijn nu weer normaal.

 • Suikertje
  Bijdrager

  Las net:
  Het is geen uitzondering dat na een hypo de bloedglucosewaarde erg hoog is. Dit kan te maken hebben met het innemen van te veel koolhydraten, maar het is zeer waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het lichaam zelf met behulp van onder meer het hormoon glucagon, probeert de bloedglucose weer te laten stijgen.

 • jako
  Bijdrager

  Suikertje, hoeveel koolhydraten heb je naar binnen gewerkt? Bij een hypo zijn 15 gram snelle koolhydraten voldoende. En als je toch nog langzame koolhydraten wilt eten moet je dat niet tegelijk, of direct na, je snelle koolhydraten nemen. Dat vertraagd de opname van de snelle koolhydraten en blijf je langer in je hypo.
  Als ik een hypo heb neem ik een glas ranja of een stuk of 5-6 druivensuikers en probeer (ik zeg probeer) niet te gaan snaaien, hoewel dat soms zeer aantrekkelijk is.

 • Suikertje
  Bijdrager

  Jako. Ik heb 4 druivensuikertjes en nog niet de kwart van een klein glas ranja op, meer een bodempje. Ongeveer een halfuur daarna de langzame.
  Het had wel iets weg van een vreethypo. Vandaar de langzame genomen in de vorm van een kale bruine boterham.

 • Anoniem

  Mss een erg late reactie, maar wilde toch iets toevoegen, namelijk dat ik het herken. Internist raadde me aan om minder koolhydraten bij de hypo te nemen. Ik heb een jaar gedaan, ups en downs inbegrepen, over de gedragsverandering die daarvoor nodig was. En wat bleek toen? Het haalt niets uit. Of ik nu alles ‘volgens het boekje’ doe of me voleet, waardoor de hypo langer duurt, en daarna bij bolus voor het teveel aan koolhydraten; een aantal uur na de hypo krijg ik een stijging van de glucose. Bij mij is het zo dat als ik bij die ‘contra-regulatie’ zoals dat genoemd wordt, ga bij bolussen, ik juist weer terug in een hypo zak. Soms ontkom ik er niet aan, bij 15 of hoger wil ik echt een bolus geven, maar dan kies ik voor langzaam bijsturen, dus een kleine hoeveelheid en als het kan, een square bolus (verspreid over een uur, bijvoorbeeld). Ik denk dat dit soort dingen toch echt een kwestie van uitproberen is en merken wat voor jou werkt. En soms de contra-regulatie/hyper op de koop toe nemen, helaas.

 • Suikertje
  Bijdrager

  Emmy, een probleem is dat ik medicijnen heb voor de bloeddruk. Deze kunnen bij een hypo aardig in de weg zitten. Glucose stijgt dan minder snel, gevolg is dat je dan na inname glucose bij een nieuwe meting geen stijging ziet. Soms zelfs een verlaging. Ben erachter gekomen dat ik het snel kan laten stijgen met alleen ranja. Hoger dan 10 kom ik dan niet. Het is een tijdje puzzelen geweest hoe het in elkaar stak.

 • bjpvl
  Bijdrager

  Hoi Suikertje,
  Ik heb net een antwoord geliket, nameleijk van 13-4-2016; als de hypo flink diep is ga je allerlei hormonen aanmaken, die de bloedsuiker verhogen: adrenaline ( wat zorgt voor zweten en trillen en hartkloppingen), dat is voor de acute verhoging binnen een kwartier; glucagon; dat is ook voor een snelle verhoging, maar vaak hebben mensen met Dm 1 daar onvoldoende van in hun pancreas; dan groeihormoon en cortisol, het stresshormoon; deze beide werken pas na een aantal uren. Google het anderseens; of website lANGERHANS OF http://WWW.DIEP.INFO

  groet
  Bert jan Potter van Loon, internist, olvg

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.