Forums / Voeding / regelmatig eten

Woezeltje
Bijdrager

regelmatig eten

Hallo,

ik heb sinds kort gehoord dat ik diabetes type 2 heb. Nu weet ik dat ik regelmatig moet eten.
Maar kan iemand mij uitleggen waarom dit zo belangrijk is? En doen jullie stipt zoveel uren tussen jullie eten of zit er ook wel eens een half uur verschil tussen

 • Ben42
  Bijdrager

  Zelf ben ik type 1, daar ligt het iets anders.

  Regelmatig eten, dat betekend dat je lichaam ‘regelmatiger’ van voedsel wordt voorzien, waaronder suikers (koolhydraten, ‘echte’ suikers etc.). Door dit regelmatiger eten worden pieken vermeden. Hierdoor is het lichaam beter instaat de suikers te verwerken en de bloedsuikers binnen bepaalde grenzen te houden.

  Schuiven met het eten over de tijd kan prima. Je hebt zowiezo al de nacht, een periode van een flink aantal uren waarin je niet eet. Vaak is het ook zo dat voor het slapen gaan je ook al een tijdje beter niet kunt eten.

  Wat in feite de reden is van het regelmatig eten, is dat je geen maaltijden of momenten hebt waarin je veel tegelijk eet. Het is dus meer van veel tegelijk eten te vermijden en dat kan door het ‘uitsmeren’ of verspreiden van de maaltijden.

  Zoals met alle adviezen op het internet, ga nooit alleen op het internet en dus ook niet op dit advies af.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Stier80
  Bijdrager

  Ik heb ook type 2 en eet de laatste tijd vrij weinig en dan voornamelijk heel weinig koolhydraten dus 25-50gr per dag.

  Hierdoor mis ik dus wel mijn rijst en pasta waar ik gek op ben :( maar je merkt overduidelijk dat je geen schommelingen hebt in je suiker.

  Ik vind diabeet type 2 best moeilijk ondanks dat het minder onderhoud is als type 1. Als een type 1 niet goed spuit en eet dan hebben ze daar vrijwel direct last van bij type 2 kan je weleens niet je tabletje slikken en vanalles eten zonder dat je daar weinig last van hebt maar daar zit dan ook weer het verraderlijke.

 • Voorbijganger
  Bijdrager

  Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wel regelmatig eten maar niet te vaak. Beter ook niet direct bij het opstaan ontbijten. Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aninozuren kunnen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Dan ben je niet direct zo bibberig als je even niet hebt gegeten.

 • Merel1975
  Bijdrager

  @ stier80
  Ik zelf heb type 2 en spuit mezelf helemaal lens. Dus heb geen pilletjes. Ook met type 2 kan je dus moeten spuiten.

  Ik eet 3x per dag (2x broodmaaltijd, 1x warme maaltijd, en vanaf 14uur tot aan slapen gaan heb ik mega honger de hele dag door eigenlijk) de tussendoortjes pak ik niet omdat het toch calorieen zijn (ben door te spuiten met mooie waardes te leven 30kg zo beetje aangekomen, en dat terwijl bij telling van calorieen het nog maar 30% van het aantal is dat ik tot anderhalf jaar geleden had) en de tussndoortjes zijn voor mij zo weinig dat zijn mijn hongergevoel alleen maar verergeren.

  Ik spuit een insuline die eerst een half uur in je lichaam moet zitten en dan pas wat gaat werken en dan wel 6uur lang. Dit vind ik echt een hel. Ik moet er morgens vroeg uit dan meteen spuiten dan na half uur gaan eten, dan zorgen dat er toch wel minimaal 5-6 uur tussen de spuiten en eet momenten zit en daardoor is de planning van het eten erg moeilijk en op erg rare tijden.

  Wat ik heel lastig vind is hoeveel insuline moet je spuiten als je bv 75gram koolhydraten eet. En waarom op sommige moment meer nodig is dan op andere momenten hier onder paar voorbeelden.

  Zo weet ik dat mijn broodjes (zachte witte bolletjes) tussen de middag
  75 gram koolhydraten zitten. Ik spuit daar 20 eenheden voor.
  Terwijl ik bv voor de ochtend ook witte broodjes eet maar dan minder en daar zit bv 50 gram is maar in ochtend moet ik 26 eenheden spuiten.
  Waar zit dat verschil hem in?

  Ook heb ik met deze insuline die ik nu heb, voor het avond eten bijna het dubbele nodig van degene die ik hiervoor had (die mij helaas extreem veel pijn deed) Zo spoot ik met novorapide voor de avond maaltijd van 300gram aardappels, 250 gram groente en 200/250 gram rundsvlees 26 eenheden en nu moet ik er 46-52 (ligt eraan hoe ik de aardappels bak) pakken. Waarom is dit.
  Ik heb autistisch en dus helaas extreem beperkt in eten ivm geuren, smaak en vorm.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.