Forums / Voeding / regelmatig eten

Woezeltje
Bijdrager

regelmatig eten

Hallo,

ik heb sinds kort gehoord dat ik diabetes type 2 heb. Nu weet ik dat ik regelmatig moet eten.
Maar kan iemand mij uitleggen waarom dit zo belangrijk is? En doen jullie stipt zoveel uren tussen jullie eten of zit er ook wel eens een half uur verschil tussen

  • Ben42
    Bijdrager

    Zelf ben ik type 1, daar ligt het iets anders.

    Regelmatig eten, dat betekend dat je lichaam ‘regelmatiger’ van voedsel wordt voorzien, waaronder suikers (koolhydraten, ‘echte’ suikers etc.). Door dit regelmatiger eten worden pieken vermeden. Hierdoor is het lichaam beter instaat de suikers te verwerken en de bloedsuikers binnen bepaalde grenzen te houden.

    Schuiven met het eten over de tijd kan prima. Je hebt zowiezo al de nacht, een periode van een flink aantal uren waarin je niet eet. Vaak is het ook zo dat voor het slapen gaan je ook al een tijdje beter niet kunt eten.

    Wat in feite de reden is van het regelmatig eten, is dat je geen maaltijden of momenten hebt waarin je veel tegelijk eet. Het is dus meer van veel tegelijk eten te vermijden en dat kan door het ‘uitsmeren’ of verspreiden van de maaltijden.

    Zoals met alle adviezen op het internet, ga nooit alleen op het internet en dus ook niet op dit advies af.

    Vriendelijke groet,
    Ben

  • Stier80
    Bijdrager

    Ik heb ook type 2 en eet de laatste tijd vrij weinig en dan voornamelijk heel weinig koolhydraten dus 25-50gr per dag.

    Hierdoor mis ik dus wel mijn rijst en pasta waar ik gek op ben :( maar je merkt overduidelijk dat je geen schommelingen hebt in je suiker.

    Ik vind diabeet type 2 best moeilijk ondanks dat het minder onderhoud is als type 1. Als een type 1 niet goed spuit en eet dan hebben ze daar vrijwel direct last van bij type 2 kan je weleens niet je tabletje slikken en vanalles eten zonder dat je daar weinig last van hebt maar daar zit dan ook weer het verraderlijke.

  • Voorbijganger
    Bijdrager

    Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wel regelmatig eten maar niet te vaak. Beter ook niet direct bij het opstaan ontbijten. Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aninozuren kunnen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Dan ben je niet direct zo bibberig als je even niet hebt gegeten.

    • PetraH
      Bijdrager

      Hallo,

      Waarom is het niet goed om bij het opstaan gelijk te eten?
      Ik heb dan vaak een redelijk lage suiker,onder de 6 meestal en soms laag in de 5 waardoor ik écht direct wil eten omdat ik me dan echt vervelend voel.

      Vast bedankt.

  • Merel1975
    Bijdrager

    @ stier80
    Ik zelf heb type 2 en spuit mezelf helemaal lens. Dus heb geen pilletjes. Ook met type 2 kan je dus moeten spuiten.

    Ik eet 3x per dag (2x broodmaaltijd, 1x warme maaltijd, en vanaf 14uur tot aan slapen gaan heb ik mega honger de hele dag door eigenlijk) de tussendoortjes pak ik niet omdat het toch calorieen zijn (ben door te spuiten met mooie waardes te leven 30kg zo beetje aangekomen, en dat terwijl bij telling van calorieen het nog maar 30% van het aantal is dat ik tot anderhalf jaar geleden had) en de tussndoortjes zijn voor mij zo weinig dat zijn mijn hongergevoel alleen maar verergeren.

    Ik spuit een insuline die eerst een half uur in je lichaam moet zitten en dan pas wat gaat werken en dan wel 6uur lang. Dit vind ik echt een hel. Ik moet er morgens vroeg uit dan meteen spuiten dan na half uur gaan eten, dan zorgen dat er toch wel minimaal 5-6 uur tussen de spuiten en eet momenten zit en daardoor is de planning van het eten erg moeilijk en op erg rare tijden.

    Wat ik heel lastig vind is hoeveel insuline moet je spuiten als je bv 75gram koolhydraten eet. En waarom op sommige moment meer nodig is dan op andere momenten hier onder paar voorbeelden.

    Zo weet ik dat mijn broodjes (zachte witte bolletjes) tussen de middag
    75 gram koolhydraten zitten. Ik spuit daar 20 eenheden voor.
    Terwijl ik bv voor de ochtend ook witte broodjes eet maar dan minder en daar zit bv 50 gram is maar in ochtend moet ik 26 eenheden spuiten.
    Waar zit dat verschil hem in?

    Ook heb ik met deze insuline die ik nu heb, voor het avond eten bijna het dubbele nodig van degene die ik hiervoor had (die mij helaas extreem veel pijn deed) Zo spoot ik met novorapide voor de avond maaltijd van 300gram aardappels, 250 gram groente en 200/250 gram rundsvlees 26 eenheden en nu moet ik er 46-52 (ligt eraan hoe ik de aardappels bak) pakken. Waarom is dit.
    Ik heb autistisch en dus helaas extreem beperkt in eten ivm geuren, smaak en vorm.

  • Stier80
    Bijdrager

    Ik ben eerlijk gezegd met mijn lichaam aan het experimenteren.

    Moest eerst mijn alcohol verslaving verslaan, ben nu 42 dagen nuchter maar heb toen in januari slecht gegeten. Februari pak ik heel anders aan. Ik vast 3/4 van de dag en eet alleen maar groente, beetje fruit, af en toe kip, vlees en eieren en dan eind maart heb ik een volledige check up om te zien hoe het er voor staat.

    Ben ook de metformine aan het reduceren, bevalt goed, geen maagproblemen en tig keer naar de wc savonds.

    Nummer 2 nog maar 1x per dag soms helemaal niet,

  • meedenkertje
    Bijdrager

    Misschien kan deze info ook wat helpen?
    Diabetes 1 en 2 (algemeen)
    Eén ding is zeker….
    Jouw insuline en (bloed-) suiker werken niet goed samen
    Als een gezond mens een volkoren boterham eet, (langzame koolhydraten) zal de pancreas een klein aangepast wolkje insuline de bloedbaan in spuiten
    Bloedsuiker stijgt wel maar wordt door de insuline in de cellen gedrukt.
    Na maximaal twee uur is de bloedsuiker weer op basis, zeg maar.
    Neemt een gezond mens een glas verse sinaasappelsap (hoofdzakelijk suiker) achter elkaar, dan SCHIET de pancreas een grote hoeveelheid insuline in de bloedbaan….. waarschijnlijk te veel… gevolg, suiker wordt zeer snel uit de bloedbaan gehaald…. bloedsuiker zakt onder basis….gevolg een “hypo” die zich uit in een flink honger gevoel.
    Vandaar dat je na een gevulde koek met een cola, na twee uur weer honger hebt!
    Dit geldt voor gezonde mensen, bij mensen met db1 of 2 geldt dit ook maar veel heftiger, omdat zij hun insuline op kunstmatige manier beïnvloeden met medicijnen, waardoor de bloedsuiker veel grotere pieken en dalen krijgt.
    Wanneer bloedsuiker verlagende pillen worden ingenomen, hoe weet je dan van te voren hoeveel koolhydraten je in de naaste toekomst gaat eten?
    Met andere woorden….dan kán niet precies berekend worden bij iedere hap die je neemt, maar je blijft wel dezelfde hoeveelheid pillen nemen of insuline spuiten, vandaar die grote schommelingen.
    Suiker en diabetes gaan niet goed samen.
    Grote vraag: waarom wordt het niet “verboden?”
    “Het is zo lekker!”
    Iemand met een noten allergie vindt ze ook lekker, maar die durft ze écht niet meer te eten!
    Dus waarom doen (niet alle) mensen met diabetes dat wél? Suiker eten….
    (Koek, ontbijtgranen, fruitsap, wit brood, vruchtenyoghurt, chocomelk, en ga zo maar door)

    Wat kan je dan wel vrijelijk eten?

    Alle groenten die boven de grond groeien
    (aardappels, alle soorten wortels, bieten bevatten behoorlijk wat koolhydraten)
    Vlees en vis, liefst vette
    Eieren
    Boter
    Olijf en kokosolie
    Spek
    Noten
    Avocado
    Griekse yoghurt
    Door het vet verdwijnt het honger gevoel, er zijn immers geen insuline schommelingen!
    Vet roept geen insuline reactie op, alleen koolhydraten doen dit.

    Patatjes zijn wel vet, maar de koolhydraten in de aardappel zijn de boosdoeners!

    Snackjes voor onderweg als je veel moet bewegen:
    Hard gekookte eieren
    Alle soorten natuurlijke kaas
    Komkommer met lekkere kruiden
    Plakjes rookvlees, harde worst
    Pure chocola +85%
    Noten liefst macadamia en pecan
    Olijven
    Maak dunne “chips” van geraspte kaas in de oven
    Bak plakjes uien krokant, gedoopt in geraspte kaas in de oven
    Tonijn/zalm/makreel/sardien salade met mayonaise

    Onthoud:
    Een nuchter gezond mens heeft geen insuline in zijn bloed
    Een mens met db1 en 2 wél na het spuiten ervan
    Insuline is het vet opslag hormoon, je wordt er dik van!
    Bewijs?
    Een mens met db1 kan geen insuline aanmaken en zou zonder insuline spuit, uitgemergeld sterven …
    (dankjewel dokters Banting en Best die insuline “uitgevonden” hebben!)
    Maar met insuline in het bloed, kan je geen vet verteren, dus niet afvallen!
    (Insuline is er alleen om suiker weg te werken)
    Geen suiker…..geen insuline!

    Laat ex diabeten aan het woord:
    Kijk zoals John -en vele anderen- gedaan heeft:

    Janny:
    https://gripopkoolhydraten.nl/janny-van-diabeet-naar-ex-diabeet-met-grip-op-koolhydraten/

    “Keer diabetes om” https://keerdiabetesom.nl
    “Arts en voeding” https://diabetesfederatie.nl/nieuwsberichten/698-aanmelden-ndf-symposium-diabetesjaargesprek-2-april
    “Diet doctor” https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-voor-beginners_nl_revised.pdf
    “Grip op koolhydraten” https://gripopkoolhydraten.nl

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.