Forums / Bewegen / Reizen door Rusland en Japan en verkrijgbaarheid insuline daar

Thijmen
Bijdrager

Reizen door Rusland en Japan en verkrijgbaarheid insuline daar

Beste mede forumleden,

In augustus ga ik 3-4 maanden reizen. Het plan is om liftend en met het openbaar vervoer richting Moskou te vertrekken en om vanaf daar met de trein door Rusland te trekken. Vanaf Rusland wil ik met de boot oversteken naar Japan. Ik zal met een insulinepomp reizen. Dit betekent dat ik tussendoor mijn spullen zal moeten aanvullen.

Dit wilde ik doen in Moskou. Ik wil de hulpmiddelen voor de pomp etc. via DHL versturen en mijn insuline lokaal kopen. Heeft iemand hier ervaring hiermee? Of kan ik het beter vermijden insuline te kopen in Rusland? En heeft iemand ervaringen met Japan? Ik hoor het graag

Met vriendelijke groet,

Thijmen

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ik heb er geen ervaring mee, maar persoonlijk zou ik geen risico nemen en gewoon heel veel uit Nederland meenemen. Mocht je dat niet geregeld krijgen bij de apotheek, vraag dan een verklaring via je arts/diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je hier misschien ook over informeren.

  • Thijmen
   Bijdrager

   Hoi Anne,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb uiteraard veel contact met mijn arts en diabetesverpleegkundige over mijn reis. Het is nogal onpraktisch dan wel onmogelijk om alle spullen mee te nemen voor 3 a 4 maanden. Dat zou de helft van de inhoud van mijn backpack beslaan. Alleen de insuline voor deze periode meenemen en de hulpmiddelen laten verschepen via DHL is wel een optie. Wanneer je spullen met DHL express verstuurd blijft het binnen het DHL systeem en kan het dus niet kwijt raken tussen verschillende postbedrijven. Ik kan het pakket dan in Moskou zelf ophalen. Dit lijkt me een goede optie, hoewel het erg duur is.
   Mij gaat het dus vooral om de beschikbaarheid van insuline in Rusland en Japan. Ook met het oog op eventueel worden bestolen of kwijtraken van spullen. Mocht iemand daar informatie over hebben, graag!

   Met vriendelijke groet,

   Thijmen

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ja, dat begrijp ik. Lastig! Enkele tips:

  Wat ik in ieder geval zou doen, is even op de verpakking van je insuline kijken naar de stofnamen. Insuline kan in het buitenland een andere naam hebben, maar de werkzame stof is uiteraard overal hetzelfde. Bij je apotheek kun je ook een medicatiepaspoort aanvragen, vaak is die internationaal te begrijpen, en staan de stofnamen daarop.

  Verder zou ik een (Engelse) medische verklaring bij je arts vragen en meenemen + een internationaal recept.

  Neem (internationale) telefoonnummers mee van je leverancier/apotheek. In geval van nood willen ze soms nog wel eens wat opsturen! Je kunt ze eventueel ook vooraf mailen over je plannen, en vragen of dit, in geval van nood, mogelijk is.(al begrijp ik dat insuline niet zo makkelijk opgestuurd kan worden)

  Ik zou zo min mogelijk risico’s lopen. Ik weet nog dat er in 2011 een melding bij DVN binnenkwam omdat er aan iemand in Rusland tot 3x toe troebele insuline geleverd was.

  Neem (uiteraard) verzekeringspapieren mee, nummer van je arts, en het telefoonnummer van de Diabeteslijn ((033) 463 05 66), zodat je in geval van nood iemand kunt bereiken.

  Verder is hier de website van de internationale Diabetes federatie. Geen idee of die iets kunnen doen, maar zij hebben contacten met diabetescentra over de hele wereld, ook in Rusland.

  Een apotheek in Rusland herken je aan een groen kruis, en aan de naam Apteka. Er worden over het algemeen veel westers geïmporteerde medicijnen verkocht. Bijna alles is vrij te koop. Toch wordt in het geval van insuline door de meeste Nederlandse organisaties aangeraden om voldoende mee te nemen. Maar, in geval van nood, zul je hier vast iets kunnen krijgen. Uiteindelijk komt het denk ik wel goed als je écht iets nodig hebt. Ik denk dat insuline vrij verkrijgbaar is, maar weet het niet zeker.

  Een doktersvoorschrift is geldig in alle EU-landen, een internationaal voorschrift is bijna overal geldig.

  En, als je meerdere tassen bij je hebt, verdeel de insuline over 2 tassen. Als je er één kwijtraakt of er één gestolen wordt, heb je nog wat op voorraad…

  Je diabetesverpleegkundige zou meer moeten weten over de verkrijgbaarheid van insuline in Rusland en Japan.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.