Forums / Autorijden en CBR / Rijbewijs verlengd voor 10 jaar door cbr, wordt week later gebeld: 5 jaar geldig?

Achilles
Bijdrager

Rijbewijs verlengd voor 10 jaar door cbr, wordt week later gebeld: 5 jaar geldig?

Mijn rijbewijs zou op 21 juni 2019 verlopen. Ik heb vrachtwagen rijbewijs voor een hobby. Ik hoor van mensen dat het een half jaar kan duren. Dus ben 5 januari naar de Gemeente geweest voor de envelop te halen 37,80 euro betalen. Mijn gezondheidsverklaring opgestuurd naar CBR, 25 januari ontvangen. Krijg 18 februari te horen dat ik naar de Keuringsarts moet. 7 maart 2019 naar de Keuringsarts. Urine was niet nodig, omdat ik al medicatie gebruik voor diabetische Type 2 en ogen testen. Binnen 5 minuten was ik weer buiten en 65 euro onkosten. CBR stond van 7 maart dat ik binnen 8 weken reactie zou krijgen. Krijg pas op 17 juni reactie dat ik nog naar de specialist voor diabetische en specialist oogarts moet gaan. Maar mijn rijbewijs verloopt op 21 juni 2019. Ik snap het niet van die specialisten. Ik kom 4 keer per jaar voor de diabetische bij de Huisarts en kom 1 keer per jaar bij de Oogarts in Bernhoven Ziekenhuis. De specialisten die CBR mijn stuurt zijn dezelfde artsen.??
Toen ik de envelop bij de gemeente haalde, vertelde ze bij de gemeente dat ik mijn vrachtwagenrijbewijs kon bevriezen, want vrachtwagenrijbewijs is maar 5 jaar geldig en BE rijbewijs is 10 jaar geldig.
Toen ik 17 juni bericht kreeg van CBR heb ik de Gemeente gebeld of ik alsnog mijn vrachtwagen rijbewijs kon bevriezen en mijn rijbewijs BE voor 10 jaar kon verlengen. Dat kon. Ik op 18 juni mijn Rijbewijs BE bij de gemeente aangevraagd voor 10 jaar. Kreeg ik 20 juni bericht dat ik mijn rijbewijs kon ophalen.
Ik dacht fijn dat is geregeld. Dan maar geen vrachtwagen rijbewijs. Nu bellen ze vandaag 27 juni van CBR dat het rijbewijs van 10 jaar geldig, wordt veranderd naar 5 jaar, omdat ik diabetisch type 2 heb.
Ik snap het de gemeente vraagt bij de CBR een verlenging aan van 10 jaar en krijg na 3 dagen mijn rijbewijs.
Hoe kunnen ze dit nu weer intrekken naar 5 jaar. Dan had ik toch mijn vrachtwagenrijbewijs moeten verlengen, want dit is ook maar 5 jaar geldig.
Bij de CBR controleren ze de aanvragen van gemeente niet als je 10 jaar verlengt.
Bij de Gemeente weten ze niet als je diabetische bent dat je rijbewijs maar 5 jaar geldig is.
Dus bij de vrachtwagen verlenging had ik eigenlijk gewoon moeten door laten gaan.
Kosten 38 euro aanvraag, medische keuring 65 euro en nieuw rijbewijs 40 euro.
Ik hoor dat de oogarts ziekenhuis en internist (diabetische) Ziekenhuis ieder 90 euro kosten.
Vraag is.
Mag CBR mijn rijbewijs die voor 10 jaar verlengd is, intrekken??

Tags: 

 • Abisko
  Bijdrager

  De Europeese regelgeving rond rijbewijzen zegt dat bij diabetes het rijbewijs maximaal 5 jaar geldig is. Landen hadden verschillende regels hiervoor en dat is rechtgetrokken. Vroeger was Nederland 10 jaar, dat is niet meer. Er zijn nog altijd artsen en instituten die er 10 jaar opplakken maar dat mag dus niet.

  De hele regelgeving van rijbewijzen staan ergens op de website van dvn.

  Even zoeken en er zijn genoeg verhalen over de onzin van het cbr.

  Ik ben van Belgie daar is het simpeler geregeld.

 • Bigkevx2
  Bijdrager

  Auw!!
  Diabetes en rijbewijzen in combinatie met CBR. De Italiaanse maffia kan daar nog wat van leren.
  Volstrekt ondeskundige keuringsartsen met volstrekt waardeloze keuringen voor bedragen waar je bang van wordt.
  Als je keurt, keur dan ook maar dat gebeurd dus niet.
  Uiteindelijk zit er ergens een papier tijger met de titel Dr.te beslissen of je wel of niet een uitkering aan mag gaan vragen omdat je je baan als beroepschauffeur na 12 jaar om onzinnige reden kwijtraakt.
  Ik ben ermee gestopt en ben na omscholing een stuk gelukkiger, totdat het vijfjaarlijks moment van de BE keuring weer komt.
  Je zou er hartpatiënt van worden.

 • Ben42
  Bijdrager

  Op de site :
  Groot Rijbewijs.

  Ter info :
  Gelden er andere regels voor een ‘groot’ rijbewijs?
  Ja, de regels zijn strenger wanneer je een rijbewijs aanvraagt voor vrachtauto of bus. Zo mag je het afgelopen jaar geen ernstige hypo’s hebben gehad waarbij je de hulp van een ander nodig had. Ook moet je hypo’s goed voelen aankomen en minstens twee keer per dag je bloedglucose controleren. Daarnaast mag je geen ernstige complicaties hebben. Voldoe je aan alle eisen, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 3 jaar. Ook moet je elke 5 jaar naar de oogarts voor een keuring.

  Voor mensen die het groot rijbewijs niet nodig hebben, kan het dus verstandig zijn dit te laten vallen als ze ‘diabeet’ worden.
  Ben

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.