Forums / Bloedsuikerwaarden / ’s nachts hoge bloedsuikers

lavendel
Bijdrager

’s nachts hoge bloedsuikers

Hallo allemaal,
Ik heb nu zo’n 10 jaar diabetes type 1 en heb een vraag. Overdag ben ik redelijk goed ingesteld qua bloedsuikers, maar ’s nachts schommelen deze behoorlijk. Dit is al ongeveer een jaar zo.
De afgelopen nachten stijgt mijn bloedsuiker steeds, ongeacht of ik, met dezelfde waarde waarmee ik ga slapen, nog wat koolhydraten eet, of juist niets eet. Ik vind dit erg raar.
Ik prik nu steeds om 2 uur en om 5 uur en dan zit ik altijd boven de 10, gemiddeld rond de 15. Ik spuit dan om 2 uur al extra insuline maar om 5 uur zit ik nog rond de 10, ondanks steeds meer bijspuiten. Ik snap hier niks van.
Ik let al heel erg op mijn voeding, eet meestal langzaamwerkende koolhydraten, en ik beweeg dagelijks.
Daarom weet ik echt niet wat ik nu moet doen, ik word er depri van en ik ben ook erg moe door de hoge waardes ’s nachts en het nachtelijke prikken.
Heeft iemand enig idee hoe dit kan komen en wat ik hieraan kan doen?
Ik spuit 4x daags insuline met een insulinepen, novorapid en lantus.

Groetjes

 • Marimar
  Bijdrager

  Hoi Lavendel,

  er komen een paar vragen bij me op als ik je oproep lees:
  Ben je vrouw en zit je mss in de overgang?
  Zou het kunnen dat je metabolisme anders is gaan werken omdat je je hebt ingesteld op 2x ’s nachts actief worden (glucose meten en/of insuline spuiten)? Dat je daardoor hoger zit?
  En: wat gebeurt er als je om 2 uur ’s nachts eens niet bijspuit? Is de glucose dan om 5u beter?

  Succes met je zoektocht naar de voor jou juiste oplossing

  • JohannaS
   Bijdrager

   Hallo Lavende,

   Wat vervelend is dat! Ik weet hoe het voelt met hoge bloedsuikers, doodvermoeiend. Is het niet een idee om tijdelijk een meter te gebruiken die continu je bloedsuikers meet? Dan weet je het verloopt ’s nachts en kan je erop reageren.

   Succes,

   Johanna

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi Marimar,

  Bedankt voor je reactie!
  Ik ben inderdaad een vrouw. Ik ben 26, dus ik hoop dat ik nog niet in de overgang zit!
  Zou je metabolisme veranderen door die 2x ’s nachts prikken denk je? Omdat dit wel maar kort duurt, en ik heb echt een wekker nodig om wakker te worden. Ik meet ook niet elke nacht, omdat ik er anders als een zombie bij loop op mijn werk.
  Ik zou eens kunnen testen om om 2 uur niet bij te spuiten. Ik moet zeggen dat ik dat wel ‘eng’ vind, ben nogal perfectionistisch. Maar denk je dat mijn waardes vanzelf zouden zakken, want nu met insuline zakken ze maar minimaal?

  Heb je zelf ook al eens zoiets meegemaakt Marimar?

 • Marimar
  Bijdrager

  Hoi Lavendel,

  ik heb DM2, spuit geen insuline.
  Mijn diabetesverpleegkundige vertelt dat als je (’s nachts) te ver zakt, je hersenen een seintje geven om glucose aan te maken.
  Daarom dacht ik dat jij mss net meet na het moment dat je lichaam extra glucose aan heeft gemaakt. Dan zit je hoog, spuit je insuline bij (kortdurende?) en geef je daarmee je lichaam het sein om weer te zakken, mss zak je te veel, maakt je lichaam weer extra glucose aan, en meet je om 5 uur opnieuw hoge waardes.
  Mss zou je kunnen overleggen met je diabetesverpleegkundige om de avonddosering aan te passen? Want denk dat ik het als eerste daar in zou zoeken.
  Of zie ik het te simpel?

  Bij mij gebeurt het omgekeerde: sinds ik metformine slik is mijn lijf/mijn metabolisme helemaal van slag. Ik jojo als een gek heen en weer. Bijvoorbeeld: wat ik ook eet, veel Kh, weinig Kh, later lunchen, wel of geen tussendoortje, whatever, ik zak vaak aan het eind van de middag als een baksteen. Trillen, zweten, dizzy, bah! Krijg er nog geen grip op, ben net als jij van alles aan het proberen, maar ook rustig blijven kijken zonder ingrijpen hoort daarbij.
  En overall stijgen de glucoses alleen maar, dus ik heb nog een weg te gaan!

  Maar goed, ik heb makkelijk praten, want spuit geen insuline, kan daardoor mss ook wel makkelijker afwachten hoe m’n lijf reageert, dat besef ik heel goed.

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi Marimar,

  Dat klinkt wel logisch, dat je van hypo weer naar hyper zou gaan.
  Ik heb nu overlegd met de diabetesverpleegkundige en de langwerkende insuline ga ik nu verhogen.
  Ik had het ook geprobeerd om een keer ’s nachts niet te meten en dus ook niet bij te spuiten, maar toen kwam ik ook nuchter boven de 10 uit.
  Ik hoop dat het ophogen van de lantus me nu verder helpt. Dat moet ik nu een aantal dagen gaan proberen.

  Wat vervelend dat jij zo schommelt met de bloedsuikers sinds de metformine. Heb je deze ook bij de lunch? Omdat je aan het einde van de middag zo zakt?
  Ik weet hoe rot het voelt als je zo schommelt, of ineens in een hypo terecht komt. Hopelijk kun je een oplossing vinden met jouw diabetesverpleegkundige, ik heb niet zo veel verstand van metformine.

  Succes met het instellen van je metformine, hopelijk heb je snel betere waardes!

 • Judewith
  Bijdrager

  Hoi Lavendel,

  Vraag eens aan je huisarts of hij wat waardes wil controleren: vitamines en ijzer. Ik heb namelijk ook wel een zulke periodes dat er ’s nachts opeens geen land met mijn suiker te bezeilen valt en de eennalaatste keer was een laag ijzergehalte bij mij de reden.
  Vrouwen schijnen daar vaker last van te hebben dan mannen.

  Succes!
  Judith

 • nelisz
  Bijdrager

  Ha Lavendel,

  Wellicht reageer ik wat laat en ik hoop dat het advies van je verpleegkundige helpt.
  Toch wil ik even reageren. Een maandje terug had ik namelijk exact hetzelfde probleem. Normaal gaat het altijd goed met mijn waardes, ik heb hetzelfde insulineschema als jij, ben 22 jaar en heb 8 jaar diabetes.
  Overdag waren mijn bloedsuikers nog steeds goed, maar uit het niets ’s nachts erg slecht. Met een klein beetje geluk merkte ik dit pas de volgende ochtend, maar meestal werd ik er wakker van. Bijspuiten hielp maar nauwelijks. Iedere nacht boven de 15 terwijl ik gewoon met 7-8 m’n bed in ging. ’s Ochtends chagrijnig en kramp in mijn lichaam als gevolg. Nadat het een nacht of 5 op een rij raak was, besloot ik maar mijn lantus met 20% te verhogen. Echt helemaal regelmatig werd het niet (soms ging het goed, soms wederom 12 op mijn meter, enkele keer een hypo in de nacht), maar ik voelde me wel stukke beter. Ik werd ’s nachts in ieder geval niet meer tussendoor wakker, waardoor ik me overdag beter voelde.
  Na dit een week of 3 gedaan te hebben, kreeg ik ineens weer 2 nachten achter elkaar hypo’s. Ik besloot terug te gaan naar mijn oude schema en van de een op de andere dag was ik weer strak gereguleerd.
  Hoe het kan: geen flauw idee. ‘Andere activiteiten’, ‘seizoenswisseling’, ‘lichte luchtweginfectie’, ‘stress’; het ging allemaal door mijn hoofd, maar geen was echt van toepassing. Gelukkig gaat het nu, wederom onverklaarbaar, weer goed. Ik hoop dat dat bij jou hetzelfde zal zijn.

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi allemaal,

  Misschien een wat late reactie, ik had eerst niet in de gaten dat er nog reacties op dit topic waren. Maar ik wilde nog even laten weten hoe het nu gegaan is. Ik heb dus mijn Lantus verhoogd, echter ik heb afgelopen week heel veel hypo’s gekregen, wellicht ook door het warme weer. Dus de lantus heb ik weer teruggezet naar hoe het was. En nu weer opnieuw aankijken hoe het gaat.
  Nu heb ik juist al twee ochtenden een bloedsuiker van 2,5…. Dus ik vraag me af wat er ’s nachts steeds gebeurt bij mij.
  Af en toe snap ik er niks van, maar hopelijk gaat het snel weer goed, net als bij jou Nelisz!

 • Markpompje
  Bijdrager

  Soms zijn waardes moeilijk te verklaren, langwerkende koolhydraten als chocolade zorgen er vaak voor dat je ’s nachts hoger zit, misschien kan je via je dvk een 24 uurs meting aanvragen, maar omdat je altijd boven de 10 zit, ook overdag als ik het goed begrijp lijkt het mij dat het mogelijk is dat je langwerkende insuline omhoog moet in dosering, maar dat zul je uiteraard met je dvk of arts moeten bespreken.

 • versl166
  Bijdrager

  Ik had ook hoge bloedsuikers s’nachts en mijn Lantus voor de nacht was al hoog 120 ik heb deze verhoogt met 10 dus spuit nu 130 Lantus en probeer voor de nacht ook nog af en toe wat Humoline (kortwerkend) bij te spuiten) dit indien ik nog wat genuttigd heb , het schijnt iets beter te gaan

 • JeffSchutte
  Bijdrager

  Hallo Lavandel,

  Ik heb ook td1 en herken je probleem! Lees onderstaand eens:

  Hoge nuchtere bloedsuiker: Het Dageraad Fenomeen
  Bij een persoon die geen diabetes heeft, ligt de glucosewaarde in het bloed in de meeste gevallen tussen 4 en 7. Als je diabetes hebt, is de streefwaarde meestal 7, of eventueel ietsje lager. Maar het komt veel voor bij diabetespatiënten dat de glucosewaardes hoger liggen dan de bedoeling is. Vaak kan dit uitgelegd worden omdat er vooraf té veel koolhydraatrijk voedsel is gegeten en niet op tijd insuline bijgespoten is. Maar er zijn ook gevallen waarin een verklaring moeilijker is.

  Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opstaan: De glucosewaardes in het bloed zijn dan hoger dan normaal, zonder aanwijsbare reden. We spreken in dat geval van het Dawn-syndroom, of het Dageraad Fenomeen.

  Het Dageraad Fenomeen is het gevolg van het feit dat de lever tijdens de nachtrust suiker aanmaakt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. De lever maakt dan té veel suiker aan zodat je bij het wakker worden soms een glucosegehalte van 10 kunt bereiken, terwijl dit normaal 7 moet zijn, of lager.

  Als dit regelmatig gebeurt, is het verstandig om even contact op te nemen met je internist of diabetesverpleegkundige.

  Ik maak gebruik van de mylife OmniPod. Ik heb in overleg met mijn DVK aanpassingen gedaan met mijn basaal instellingen.

  Spreek het eens bij wie je onder controle bent!

  Met vriendelijke groet,
  Jeff

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi,

  @ Markpompje: nee ik zit overdag juist goed, en ’s nachts wisselt het van de ene op de andere nacht….

  Zo heb ik afgelopen vrijdag en zaterdag gewerkt (dus hetzelfde beweegritme), en ’s avonds hetzelfde gegeten (met hetzelfde aantal koolhydraten). Alleen zaterdagochtend was mijn suiker 6,7 en vanmorgen 11,7.. Dat snap ik dan dus niet?
  Ik let verder ook al heel goed op wat ik eet en of het snel- of langzaamwerkende koolhydraten zijn.

  @ johnschutte:
  Ik kan me wel wat vinden in dat dageraadfenomeen, mijn behandelaars in het ziekenhuis zeggen dat je ’s morgens te hoog kunt zitten, als je ’s nachts in een hypo bent gezakt.
  Maar ik zie het niet zitten om elke nacht steeds 2x te prikken, dit doe ik wel maar geen 7 nachten per week, aangezien ik dan uiteraard minder goed slaap en vermoeid raak.

  Bedankt voor alle berichtjes en tips!! Dat doet mij wel goed!

  Groetjes Lavendel

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Hallo Lavendel,

   Ik zou er ook niet graag uit willen om in de nacht te moeten meten. Ik zelf sta op de wachtlijst voor de Freestyle Libre.
   Ik makkelijker te meten en kan direct de instellingen aanpassen. Daarnaast voel ik de hypo nog goed aankomen en kan ik ook in de nacht nog reageren. Lastig is het wel!

   Succes met alles.

   Met vriendelijke groet,

   Jeff

 • PrikRaak
  Bijdrager

  Ik heb sinds een paar maanden een Freestyle Libre. Zo ben ik te weten gekomen dat er ’s nachts van alles gebeurd. Bij mij waren dat juist hypos. En dat het niet altijd “logisch” is te verklaren. Ik zorg nu dat ik voor het slapen rond de 6 zit en gebruik minder Lantus dan voorheen.

  Als het kan raad ik je aan ook eens de Freestyle Libre uit te proberen. Dan krijg je snel nieuwe inzichten. En je kan een nachtcurve maken zonder wakker te worden, dat is ook wel fijn.

 • lavendel
  Bijdrager

  Die Freestyle Libre lijkt me ook fijn, maar ik kom niet in aanmerking voor een sensor, bij mijn ziekenhuis wordt dat maar voor een beperkt aantal patiënten vergoed helaas…

  Ik denk dat het vaak inderdaad door nachtelijke hypo’s komt. Maar raak jij niet in een hypo als je met 6 gaat slapen, prikraak??
  Als ik ’s avonds 6 heb, moet ik echt nog wel wat eten, anders krijg ik ’s nachts sowieso een hypo… Ik spuit nu 26 eenheden Lantus, hoeveel lantus gebruik jij dan?
  Als ik de lantus zou verminderen zou ik overdag weer veel hoger zitten en weer meer novorapid moeten gaan spuiten…
  Overigens ben ik me aan het oriënteren op het overstappen naar een insulinepomp (dus zonder sensor). Ik hoop dat me dat ook zal helpen om betere bloedsuikerwaardes te krijgen.

 • Leonneke
  Bijdrager

  Hoi!

  Ik heb precies hetzelfde probleem Lavendel… Ik spuit novorapid voor de maaltijden en lantus voor de nacht (18eh).

  Ik ga met een goede waarde slapen (rond de 8) en kom dan ’s ochtends veel te hoog uit (14+)! Eerste logische reactie lijkt om Lantus voor de nacht te verhogen, maar aangezien ik me ’s ochtends belabberd voel (zoals het voelt na een nachtelijke hypo), probeer ik er nu eerst achter te komen of dit het dagereaad fenomeen zou kunnen zijn. Dus heb de afgelopen ’s nachts de wekker gezet (om 3 uur) en elke keer heb ik een erg hoge waarde (16/18), die dus hoger is dan waar ik ’s ochtends op uit kom.

  Na het verhaal hierboven te hebben gelezen ga ik de komende nachten iets eerder meten, want wellicht zit er voor mn piek om 3 uur wel een lage waarde die mijn lichaam probeert te corrigeren… Een continue glucosemeting zou mij bijzonder handig lijken in dit geval :)

 • jako
  Bijdrager

  Ik reageer wat laat op dit topic…..
  Maar heb je wel eens nagedacht over een pomp. Die kun je aan het eind van de nacht wat omhoog zetten. Mijn normale basaal gaat snachts om 5 uur omhoog en ik heb ook een basaal als ik niet hoef te werken, dan loopt de hogere basaal door tot 9 uur smorgens.

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Beste,

   Ik heb zelf sinds september 2014 de OmniPod van Ypsomed. Met de prikpen moeilijk instelbaar en door zeer omregelmatig werk kwam het ook voor dat er geen prikmoment was. Door de Omnipod al behoorlijk gezakt qua HbA1c. Door het Dageraad Fenomeen zit ik nog wel wat hoog. Door de basaal instelling wat aan te passen in de nacht kom ik nu in de buurt van een mooie nuchtere ochtendwaarde. Om het echt goed stabiel te krijgen bekijken we nu de optie voor een cgm door bijvoorbeeld de Libre. Ik heb dit zelf al willen aanschaffen maar mede door een testserie vanuit een zorgverzekeraar is de Libre nu niet leverbaar en sta ik op een wachtlijst. Voor type 1 zou het mooi zijn als de Libre straks in het vergoedingpakket zit.

   Jeff

 • kuradius
  Bijdrager

  Ik heb hier ook sinds een week last van. 2 jaar terug heb ik cgm gehad een jaar lang maar die hebben ze helaas terug getrokken.
  Net nu ik wel de hele dag een meting wil hebben(ook in de nacht mis ik het wel). Ik ga ook maar is overleggen met me diabetes verpleegkundige of ik dat ook heb.

  Groet,

  Leroy

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi allemaal,
  Bedankt voor alle reacties!
  Bij mij schommelt het nog steeds geregeld ’s nachts, de ene dag stijgen mijn bloedsuikers en de andere nacht kelder ik in een hypo. Het is jammer dat ik nog altijd niet weet wat hiervan de oorzaak is..
  Ik ga wel deze maand overstappen op een insulinepomp. Ik hoop dat ik hiermee mijn waardes wat beter onder controle krijg. Toch vind ik het jammer dat een (tijdelijke) cgm niet vergoed wordt. Want ik ben al maanden erg moe van de schommelende waardes en het steeds ’s nachts moeten prikken.
  Ben benieuwd of anderen hier ook tegenaan lopen.

  Groetjes!

 • kiwiina
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Ik heb zelf om de reden dat in de nacht de bloedsuiker hoog was, mijn lantus naar 17u gezet ipv voor de nacht. Dit heeft mij geholpen. Alleen als bloedsuiker in de nacht hoog is, dan helpt novorapid niet om het naar beneden te halen in de ochtend. In de nacht wel tijdelijk. Dus vermijden ;-).

  groetjes kiwiina

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Beste,

   Voor wat betreft de instellingen voor insulinegebruik zou ik daar wat voorzicht mee zijn en eerst bespreken met de internist of diabetesverpleegkundig! Begrijpelijk goed bedoelde adviezen maar raadpleeg dan eerst de behandelaars voordat je dit gaat instellen! Een wijziging kan hoe klein ook meewerken aan een onbedoelde hypo.

   @lavendel

   Bij mij heeft de pomp al veel werk verzet. Een waarde van 117! naar 83 dat is het zeker nog niet! Maar dit word veroorzaakt door hoge ochtendwaarden zoals een niet opgemerkte hypo! Ik heb het nu voor elkaar voor een cgm voor 1 week continu meeting. Hopelijk achterhalen we de daal of piekmomenten voor een betere basaalinstelling. Gelukkig is de basaalinstelling al zo dat de hba1c niet meer stijgt nu nog verder dalen!

 • rikblok
  Bijdrager

  Inderdaad met de free style libre kan je zien wat er in de nacht gebeurt.
  Ik moet voor het slapen gaan op 10 zitten, anders krijg ik hypo’s in de nacht (< 5 mmol/l ref UMC nijmegen), gevolgd door hoge waarden in de nacht (hypers) en onvoorspelbare nuchtere waarden.

  De waarden zouden in de nacht constant moeten zijn, het heeft me wel 3 jaar gekost voor dit bekend was, de free style heeft dit opgelost.
  Omdat hij niet vergoed wordt heb ik eenmalig een startset gekocht (165 euro)met 2 sensors.
  Die investering heeft zich dubbel en dwars terug verdiend.
  Een andere mogelijkheid is om aan de dvk te vragen of je tijdelijk een free style meter mag gebruiken, als je zelf een sensor koopt (65 euro).

 • wimdietz
  Bijdrager

  Lavendel,

  Heb ook jaren gezeten met sterk wisselende, te lage en te hoge bloedsuikers in de nacht. Maar met de komst van de 24-uurs-lantus-insuline en de juiste gebruikshoeveelheid ervan, ben ik daar nu van verlost. Ik gebruik ook de rapid en de lantus. De lantus, 10 tot 12e per dag (prik voor het slapen gaan) en de rapid 24 uur per dag zoveel als nodig, afhankelijk van de bloedsuikers.

  Theorie en praktijk:
  Ons lichaam heeft altijd insuline nodig. Ook al zou je niets meer eten, ook dan heeft je lichaam insuline nodig. In de nachtelijke uren zijn de bloedsuikerverstoringen het minst. Je eet niet en je slaapt alleen maar. Edoch, insuline moet voorhanden zijn anders gaat de bloedsuiker stijgen.
  De kunst is nu om de hoeveelheid 24-uurs-lantus-insuline zo in te stellen dat je in de nacht zonder sterk wisselende bloedsuikers kunt doorslapen. De rapid wordt alleen nog maar toegepast in de avond en nacht wanneer je bloedsuiker hoog is voor het slapen gaan of wanneer je ziet dat de bloedsuiker langzaam aan het stijgen is. Dus rapid in de avond/nacht enkel als kleine corrrectie’s op de bloedsuikerwaarden.
  Let wel, overdag volop rapid wel drie-vier keer, afhankelijk van de bloedsuikerwaarden.
  Overdag zul je weinig last hebben van de lantus omdat deze insuline “op de achtergond” werkt en niet in staat is om de die insulinekracht te geven zoals bij de rapid.

  Welke hoeveelheid lantus jij nodig zult hebben om wat rustiger nachten te krijgen weet niemand. Dus dat zul je zelf moeten uitproberen. Toen ik voor de eerste keer mijn lantus ging gebruiken kreeg ik een advies-eenheden-lantus van de internist die veel te hoog voor mij bleek te zijn; veel te lage bloedsuikers in de eerste lantus-nacht………

  Misschien kun je wat met mijn verhaal. In ieder geval wens ik je succes en rustiger nachten.

  Groeten, Wim.

 • lozeman
  Bijdrager

  Ik heb ook pieken en dalen, door de freestyle libre ben ik er achter gekomen dat ik in de nacht erg ga stijgen.
  Ik heb mijn basaal in de nacht verhoogd naar 0,7 E/u en sindsdien zit ik s’nachts op 1 rechte streep.
  Overdag heb ik mijn basaal op 0,3 0,2 en 0,1 E/u dus ik stijg extreem in de nacht maar heb het nu onder controle.
  Alleen dat lukt dan wel met een pomp maar met de pen lijkt me dat heel moeilijk.

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi allemaal,

  Ik ga volgende week na 10 jaar insulinepennen te hebben gebruikt, overstappen naar de insulinepomp.
  Ik hoop dat ik me, nadat de pomp goed is afgestemd, ook wat fitter ga voelen.

  @ Kiwiina, ik heb soms ook dat als ik ’s nachts te hoog zit, bijspuiten met novorapid niet lijkt te werken. Dan heb ik bijvoorbeeld 3 uur later nog steeds dezelfde waarde. Heb jij dat ook?

  @ Jeffschutte, wat fijn dat je door de pomp zo goed gezakt bent in je waarde! Ook fijn dat je een cgm hebt gekregen.

  Ik blijf het vreemd vinden dat veel mensen zo’n cgm vergoed krijgen (tijdelijk), terwijl ze bij mij in het ziekenhuis daar heel moeilijk over doen.
  Een sensor zelf kopen is ook een optie, maar dan moet je dus inderdaad ook zo’n meter zien te lenen, ik weet hoe makkelijk ze daar in zijn op een poli.

  @ Rikblok, ik heb dat nu ook dat ik ’s avonds nog wel wat moet eten als ik onder de 8-9 zit, anders heb ik ook meestal een (gigantische) hypo ’s morgens.
  Het klinkt logisch dat je waarden ’s nachts stabieler moeten zijn, daarom begrijp ik nog altijd niet waarom deze bij mij zo schommelen.
  Wat wil die startset precies zeggen? Is dat een meter? En voor hoe lang kun je die gebruiken?

  @ Wimdietz, ik gebruik nu nog de Lantus, en heb die al op verschillende eenheden gehad staan, overdag gebruik ik novorapid, maar tot nu toe heeft het dus nog niet het gewenste effect gehad.
  Het is wel zo dat toen ik de Lantus te hoog had staan, ik ’s nachts waarschijnlijk hypo’s heb gehad, die resulteerden in hoge nuchtere waarden ’s morgens. Maar verder is het een beetje blijven uitproberen. Toch bedankt voor je verhaal!

  @ Lozeman, dat wat jij schrijft over de pomp lijkt me heel fijn, dat je per dagdeel/nachtdeel kunt instellen waar je basaal op staat. Dat kan ik nu niet met de pennen. Jij hebt wel weinig basaal of niet? Ik ben me nu aan het verdiepen in de pomp omdat ik hiermee ga starten, maar las meer iets van 0,8 ipv 0,2! Maar is wel fijn voor je.

  Bedankt allemaal voor de reacties!

  Groetjes Lavendel

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Hallo Lavendel,

   Welke pomp ga je krijgen eigenlijk?

   Jeff

 • lavendel
  Bijdrager

  De Omnipod Jeff!

  • JeffSchutte
   Bijdrager

   Super! Gebruik ik zelf ook, mogelijk had je dat al eens gelezen!
   Ik ben er helemaal weg van! Hopelijk zal het net zo gaan als bij mij!!

   Succes de komende periode!!

   Jeff

 • DJBJ
  Bijdrager

  Beste Lavendel,

  Dit is ook precies de reden waarom ik sinds twee maanden ben gestart met pompgebruik (minimed 360G).
  Mijn suikers waren ook vaak in de ochtend te hoog, waarbij ik sinds een jaar geleden de langwerkende insuline op een vaste tijd ging spuiten (22:00). Normaal deed ik deed voor het slapen gaan. Het gevolg was dat mijn waardes wel beter waren, maar nog lang niet in de buurt van de streefwaardes (>10).

  Momenteel is het erg aftasten met de basaalstand in de nacht, waarbij de eerste instellingen te voorzichtig zijn geweest (gevolg elke ochtend > 15). Gisteren in overleg met de internist de basaalstand ’s nachts fors verhoogd, waarbij ik vanmorgen op 10 uitkwam. Komende week maar afwachten in hoeverre dit een toevalstreffer is.

  S6 met het wennen aan het pompgebruik,

  Bert Jan

 • starluna1512
  Bijdrager

  hoi. is niet misschien een tijdelijk sensor iets voor je? zo dat je kan zien wat je bloedsuiker doet. dat kan soms helpen.
  ik ga binnen kort over op een pomp en sensor. ik heb hier ook meer moeite mee aangezien ik over dag ook hoog zit.
  het is lastig als je het snachts niet weet.
  misschien iets om over na te denken.

 • kiwiina
  Bijdrager

  @lavendel,ik heb in de ochtend dan een hoge waarde. Ik prik niet in de nacht dan nog eens extra. Ik ben er wel achter gekomen, als ik ’s avonds nog een stukje wandel gaat het beter. Bij mij is een waarde van 8 te hoog. Verder werkt bij mij ook, merk ik, rust in het hoofd, het loslaten. Het kan je teveel in beslag nemen. Maar ja, een aan- en uitknop is niet makkelijk te vinden.

  Succes met de omnipod in ieder geval Lanvendel!!

  Groetjes, Ina

 • hilvloet
  Bijdrager

  Hebben jullie wel eens gedacht aan een vertraagde maagontlediging? Het gevolg hiervan is ook dat snachts resten eten pas verwerkt worden en de je suiker hoger is in de ochtend. Hangt dan vooral af wat je gegeten hebt. langzame suikers en met vet verpakte suikers vooral.

 • lavendel
  Bijdrager

  Bedankt voor het succes wensen!
  Ik ben inderdaad nog een beetje huiverig hoe mijn waardes de eerste weken zullen zijn, omdat ze inderdaad voorzichtig beginnen qua instellen. Ze kunnen mij ook niet zeggen hoe lang het duurt voordat alles goed is afgesteld, maar dat zal ook wel per persoon veranderen denk ik.
  Fijn dat de pomp zo goed bevalt Jeff, en veel succes nog met het uitzoeken van de basaalstanden Bert Jan! Ik hoop dat je snel beter uitkomt met je nuchtere waarden!

  Lavendel

 • jako
  Bijdrager

  Je zou ook eens kunnen kijken of je Lantus in twee keer spuiten effect heeft. Toen ik nog spoot had ik de langwerkende ook in twee porties. Rond de middag en in de loop van de avond, de exacte tijden weet ik niet meer. En op een gegeven moment waren de hoeveelheden ook niet meer gelijk, smiddags spoot ik veel minder langwerkende.

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi,

  @ Johanna: zoals hierboven al beschreven, krijg ik de continu meter helaas niet vergoed…

  @ Jako: ik ben sinds vorige week begonnen met de Omnipod, dus ik gebruik geen Lantus meer :)

  Toch bedankt,
  groetjes Lavendel

 • Tonny
  Bijdrager

  Hoi Lavendel,

  Ik ben een man van 48 en heb sinds enkele jaren type 1, Lada. Ik heb ’s nachts nooit geprikt maar word wakker met waarden tussen de 10 en 15. Ook als ik me keurig heb gedragen de avond ervoor en hoge waarden voor het slapen gaan heb gecorrigeerd. Overdag spuit ik Novorapid en voor het slapen gaan tresiba.het lijkt er vaak op dat een correctie voor de nacht geen enkel effect heeft op mijn waarden in de ochtend er na.Ik heb al een keer met een 24 uurs meting een week gecontroleerd. Daar bleek niet uit dat ik ’s nachts hypo’s had. Mijn ervaring is ook dat je daar behoorlijk moe van wordt.
  In overleg heb ik de tresiba flink verhoogd en en er zijn intussen ochtenden bij dat ik met normale waarden wakker wordt. Daar moet je dan wel de hoeveelheden overdag op aanpassen. Het lijkt er op dat het avondeten en het eventuele snacken in de avond heel sterk van invloed hebben op de waarden. Hoe vetter ik gegeten heb hoe langer dat mijn waarden heel hoog blijven en niet naar beneden te spuiten zijn. Wellicht is dit voor jou ook iets om eens op te letten of dit verband er bij jou ook is. Succes.

 • colliore
  Bijdrager

  Ontdek dit onderwerp nu pas, maar heb het ook elke nacht, ga als een gek omhoog en daarna bijna loodrecht naar bbeneden
  Heb nu net mijn tweede sensor van de FSL in en scan ook snachts, maar er is geen reden te vinden waardoor dit gebeurt.
  heb nu mijn eeste sensor uitgelezen en ook mijn pomp 640G en dat alles opgestuurd, ben benieuwd wat voor advies ik krijg

  Nadeel is dat ik van die sterk wisselende BL suikers machtmerries krijg waarin ik schreeuw en huil en doodmoe en van streek wakker word

 • DJBJ
  Bijdrager

  Beste Colliore,

  sinds 4 maanden ben ik ook gestart met pomptherapie. Met name ook het feit dat mijn BG-waardes in de nacht opliepen.
  De vraag in jouw geval is waar je eerst last van hebt. Wordt jouw BG hoger door de nachtmerries of andersom? Wat ik nog weet van het aankoppelen van een continue bloedglucoses meter is het tegenovergestelde. Nachtmerries bij goede BG-waardes leiden bij mij tot hoge BG-waardes. De vraag is dus wat er eerst maar, maar het gevolg is dat je van de nachtmerries ook een veel stresshormoon aanmaakt en leidt tot hoge BG-waardes.

 • colliore
  Bijdrager

  Dank voor je samenvatting, zo is het precies,maar hoe vind je dat uit?

  Ik weet het van de nacht door de FSL maar daar voor niet.
  Ik ben ook voor de cgm het traject door gegaan maar dat is afgeknapt door dat mijn HBA1c niet de vereiste hoogte had.
  had die week daar voor 25 hypo.s maar dat verbaasde mij dus niet.

  Heb er nu minder door dat ik steeds scan, maar ben nog steeds wachtende op een advies, de machine werkt traag en dat geeft toch wel veel stress.

  Heb soms het idee dat zelfs dvk niet genoeg weten

 • jacobus
  Bijdrager

  Hallo Lavendel,

  Ik herken je probleem heel goed. Ik heb eveneens type 1 diabetes en spuit ’s morgens Lantus en 3 x Novo Rapid insuline voor de maaltijden. Een paar jaar geleden merkte ik ook dat mijn bloedsuiker ’s nachts steeds opliep, behalve als ik tevoren intensief gesport had. “s Nachts wordt ik altijd een keer wakker en dan meet ik mijn bloedsuiker. Als die m.i. te hoog is spuit ik afhankelijk van de glucosewaarde een paar eenheden bij, zodat ik nuchter rond de 5 mmol/l eindig. De stijging van mijn bloedsuiker is sterk afhankelijk van de waarde voor bedtijd. Verder is het bekend dat de bloedsuiker aan ’t eind van de nacht oploopt (het dageraad fenomeen). Mijn ervaring is dat 1 eenheid insuline mijn bloedsuiker met ca. 2 mmol verlaagt. Toen ik die stijging van bloedsuikers ’s nachts voor ’t eerst merkte heb ik met diabetesverpleegkundige en internist hierover gesproken. Zij konden mij niet helpen. Zelfmanagement blijkt toch het wapen van mensen met diabetes.
  Ik heb inmiddels ca. 48 jaar DM 1 en ben man.

  Groeten,

  OLE

 • colliore
  Bijdrager

  Mijn vorige DVk vertelde dat het mijn ziekte was en dat zij wel kon helpen, helaas deed ze niets Ik blijf de desinteresse van vele DVK, niet goed vinden.

  Vanmorgen kreeg ik van de vervangster weer een bericht dat ze zou gaan kijken naar de uitdraaien die er al vanaf vorige week maandag ochten liggen, maar weer niks
  De test loopt woensdagavond af

 • DJBJ
  Bijdrager

  Ik ben onder behandeling in de Isala Klinieken te Zwolle, waar ook actief studies met en zonder pomptherapie nader worden onderzocht. De DVK’en hebben hierbij een actieve rol. Ik zou eens in de buurt bij overige ziekenhuizen rondneuzen om te kijken of deze in diabetes gespecialiseerd zijn of niet.

 • colliore
  Bijdrager

  Ik loop in een ziekenhuis met grote naam en ook academisch zal maar niet neer zetten welke.

  Vandaag antwoord gekregen over een uitdraai van de pomp en de freestyle had ze met een collega het advies gezocht 8 dagen had ze nodig

  Daar kwam uit dat ik de ratio voor de lunch 1 punt hoger moest zetten en dat ik eind dec prachtige waarden had, heb haar terug gemaild dat ik dat anders zie en dat ik die punt verander en over 14 dagen wil ze weer een uitdraai.
  Ik hoop dat mijn eigen DVK terug is, want hier heb je weinig aan
  Ik mocht bellen, maar heb bedankt, doe liever alles per mail dan kan ik ze doorsturen naar mijn eigen DVK.

  Dat werkt dus in een academisch ziekenhuis, niet te geloven

 • colliore
  Bijdrager

  Jacobus, jij 48 jaar en ik 47 jaar, wij hebben wel een tijdsbeeld zien veranderen op Diabetesgebied,

 • anna
  Bijdrager

  een wat late reactie zie ik wel… maar ik lees nergens dan insuline verandering ook ten goede kan zijn.
  Ik gebruik humalog maar dan 200 eh/ml. ten eerste is dit gebruiksvriendelijker en voor de nacht over gegaan op
  Toujeo 300eh/ml. en eindelijk kan ik rustig slapen (op een enkele keer na die ik dan wel kan verklaren)
  Ik wilde dit toch even toevoegen aan de discussie

 • PedroTilburg
  Bijdrager

  Hier ook een late reactie, maar ik ben dit forum tegengekomen na wat ge-google. ;)

  Ik ben 33, heb sinds m’n 19de diabetes type 1. Spuit overdag NovoRapid(10,12,10) en ‘sAvonds Lantus (22). Nu heb ik sinds aantal weken exact hetzelfde zoals hier beschreven. Ik ga slapen met een waarde van 7…..en wordt wakker met een waarde van 15,5 – 18,9

  Nu moet ik even 2 weken aan kijken met een kortere pennaald, en dan ga ik in de week van 22 februari een week lang middels een continumeter alles bijhouden.

  Ik kan het gewoon niet verklaren. Ook als ik bijspuit in de nacht lijkt dit bijna geen effect te hebben.
  Persoonlijk wil ik geen pomp omdat mij dit niet prettig lijkt.

  Ik denk niet dat ik een “vroege” hypo krijg tijdens het slapen waardoor hij vervolgens weer omhoog gaat. Het kan zomaar zijn dat mijn lichaam niet goed meer reageert op de Lantus en dat ik over moet op andere insuline.

  Zal de komenden weken jullie op de hoogte houden. Ook om zo m’n ervaringen uit te wisselen.

 • karelatie
  Bijdrager

  Ik werd iedere morgen wakker met 10 – 14, wat ik ook deed.
  Ik heb sinds twee maanden een free style libre meet apparaat.
  Wanneer ik ’s nachts naar de wc moet, meet ik even en spuit bij.
  Dit werkt 100% naar een ochtendstand van 6 a 7. Het is geweldig !

  Apparaat wordt niet vergoed maar is zijn geld meer dan waard.
  Ook overdacht, vaak even meten en bijsturen.

 • colliore
  Bijdrager

  Ik scan ook snachts gewoon door en spuit ev bij of eet dextro, alleen vanacht lukte het niet bleef vanaf 3 uur in de hypo en dan mis je een alarm, maar dat is de eerste keer
  Ik ben heel gelukkig met de FSL

 • PedroTilburg
  Bijdrager

  https://www.facebook.com/vergoedinglibre/ :)

 • angeladerooij
  Bijdrager

  Zou het kunnen dat je baat hebt bij de nieuwe insuline Tresiba?
  Na 41 jaar nachtelijke hypo’s, spuit ik sinds een jaar Tresiba en heb ik snachts geen hypo’s meer…. valt te proberen.
  want als je geen hypo hebt schiet je daarna ook niet meer omhoog…

 • angeladerooij
  Bijdrager

  Ik gebruik ook de sensor en de reader. Alarmpjes zet ik niet aan. Ik scan heel vaak, vroeger prikte ik ongeveer 15 keer per dag in vingers om bloedsuikers te meten. Nu hoeft dat niet meer. Ik houd de trend in de gaten. De pijltjes geven aan of ik omhoog ga. Zo kan ik voorkomen dat ik teveel stijg. Vroeger met vingerprikken wist ik niet hoe de tendens was, of ik in de dalende lijn zat merkte ik pas te laat op dan.
  nu gebruik ik sinds 27 dec de freestyle libre, ik betaal hem zelf en het is het me meer dan waard, al moet iedereen natuurlijk wel de petitie tekenen om het apparaat en de sensoren vergoed te krijgen. Resultaat? 75 % van mijn waardes ligt nu binnen doelbereik. Vroeger ( voordat ik de freestyle libre gebruikte had ik rustig 6 hypo’s op een dag. snachts ook… en nu gaan er dagen voorbij zonder hypo. Gemiddeld aantal hypo’s ongeveer 5 per week. geweldig toch?

 • angeladerooij
  Bijdrager

  Karelatie, misschien kun je kijken of je jouw langwerkende kunt verhogen. Ik spuit mijn langwerkend smorgens. Wellicht maakt dat ook nog verschil.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.