pierre
Bijdrager

spierpijn

Vraagje:  ik heb veel pijn in mijn gewrichten. Ben overal geweest, maar niemand kan mij vertellen waar het vandaan komt.
De internist die mijn suikers doet, denkt dat het komt omdat mijn suiker meestal te hoog is.
Maar doet er veder niets aan. Vooral mijn schouders doen vaak en veel pijn.
Heeft iemand een idee hoe dit komt? Of wat je er tegen kan om de pijn te verminderen?

 • Elly
  Bijdrager

  Je kunt proberen de bls. waardes wat lager te krijgen want daarin heeft de internist gelijk. Maar wel vreemd dat hij/zij er niets aan doet.
  Het hoort bij de complicaties van diabetes. Je zou ervoor naar een fysio kunnen gaan, veel bewegen is goed, ondanks de pijn. Ik vermoed dat het frozen shoulders zijn. Ik weet uit ervaring, het bewegen doet ook pijn, maar vastzittende schouders is echt niet alles.
  Als je lid ben (of wordt) van de dvn heb je kunnen lezen in het tijdschrift van deze maand over pijn bij diabetes.
  Ik smeer Kytta Salbe op schouders en rug, al jaren, dat helpt enigszins tegen de pijn. Kopen kan je dat op Amazon.

 • Chaim
  Bijdrager

  Mijn internist vertelde me bij de laatste controle dat die pijn in gewrichten, aanhechtingen en spieren helaas bij de diabetes kan horen.
  Er is niets aan te doen.

  Zoals de vorige poster al schrijft: blijven bewegen, ondanks de pijn, maar geen bewegingen forceren.

  Ik heb mijn apotheek vorige week gevraagd hoe zij tegenover het nemen van paracetamol staan. Sommige behandelaars vinden dat je dat alleen moet nemen als de pijn voor jou niet meer te dragen is. Helaas helpt paracetamol dan meestal niet meer. Het argument is dat je hersens anders pijnsignalen kunnen gaan afgeven voor pijn die niet door schade of overbelasting wordt veroorzaakt, dus eigenlijk niet bestaat. Zo kan het “tussen de oren” verhaal ontstaan.

  Andere behandelaars claimen dat je met chronische pijn juist elke dag paracetamol kunt nemen, omdat je dan een bepaald niveau in je bloedspiegel opbouwt, zodat paracetamol ook helpt.

  Ik neem nu paracetamol voor het slapen gaan, zodat ik het grootste deel van de nacht doorkom. En overdag als het echt een lastige dag is. Ik had Tramadol en paracetamol-codeine, maar dat leek me op de lange termijn toch geen goed idee. Ik heb het jaren geleden allemaal ingeleverd en doe het nu op gewone paracetamol. Pijn is iets dat bij iemand met diabetes hoort, kennelijk.

  Het leren omgaan met chronische pijn is een kunst op zich, die je de ene dag beter kunt beheersen dan een andere.

  Zorgen dat je bloedsuikers zo lang mogelijk zijn is ook niet altijd zo makkelijk.
  Je spijsvertering gaat haar eigen gang en daar heb je soms weinig controle over.
  Verantwoord eten en bewegen doen de meesten van ons al en ervaren niet minder pijn.

  Ik word soms wel eens moedeloos van de gedachte dat je alleen maar meer pijn krijgt met diabetes, naarmate er meer beschadigt.

  Zo actief mogelijk blijven en afleiding is het enige dat het draagbaar houdt, denk ik.

 • Antje
  Bijdrager

  Gebruik je Lantus? Bij mij gingen de pijnen over toen ik overstapte op een andere insuline.
  Statines kunnen ook pijn veroorzaken.

 • Chaim
  Bijdrager

  Hoi,
  Nee, ik gebruik Tresiba en ik weiger al 5 jaar om statinen te slikken.
  Ik heb het jaren wel gedaan, maar kreeg telkens een ander merk en ik kreeg erg veel last van mijn spieren.
  Samen met de zware pijnstillers heb ik eigenlijk bijna al mijn medicatie eruit gegooid, behalve de glimepiride die ik toen slikte. Ik knapte zienderogen op.
  Daar heb ik een paar jaar profijt van gehad, tot de diabetes ernstig ontregeld raakte en ik insuline moest gaan spuiten.
  Statinen en Metformine…ik weiger dat te slikken.

 • Roger1961
  Bijdrager

  Ook ik heb deze spierpijnen al ten minste 10 jaar. Vooral in schouders en benen. Mijn ervaring is dat te veel paracetamol op de lange duur de pijn versterkt. Ik wissel soms wat af in het soort pijnstiller dat ik gebruik. Een goede nachtrust en geen alcohol heeft een positief effect. Veel stress en zorgen of depressieve gevoelens doen bij mij de pijn nog extra toenemen. Als de pijn te heftig is gebruik ik een spierverslapper. Dit is een benzodiapine dus maar kortduren gebruiken want het werkt verslavend. Verder neem ik Q10 en af en goe wat extra magnesium om te pijn te bestrijden. Het rustgevende product Avena Sativa helpt me wat beter slapen als de stress te hoog oploopt. Maar een echte oplossing voor die ellendige pijn in spieren en pezen lijkt er niet te zijn. Een goede instelling van de bloedsuikerwaardes is belangrijk maar omdat ik zelf al meer dan 40 jaar type 1 heb vermoed ik dat de pijn eerder te maken heeft met de duur van de diabetes dan met die instelling. Temeer omdat mijn instelling eigenlijk helemaal niet slecht is.

 • Elly
  Bijdrager

  Ik slik, naast verschillende supplementen, Alfa Liponzuur. Een supplement wat helpt tegen neuropathie. Dat heb ik intussen ruim 30 jaar en slik het sinds 15 jaar. En tegen de ergste pijn krijg ik acupunctuur , maar wel van een arts die gespecialiseerd is in neuropathie.

 • Judith1966
  Bijdrager

  Ik heb spierpijn in mijn armen en kan links haast niet opheffen. Ben er zeker van dat dit veroorzaakt wordt door de metformine. Ben nu een experiment gestart en slik nog maar 1 tablet metformine per dag en voor de rest kruiden voor de diabetes. Ben nu sinds 4,5 dag gestopt en merk al gelijk verbetering. De scherpe pijnen zijn verdwenen en ik voel me ook een stuk beter. Wist al dat metformine troep was voor mij, maar nu toch bewijs.

  • GevraagdaanDVN
   Moderator

   Wat spannend. Hou je ons op de hoogte? En vergeet niet (bij) je arts te informeren.

 • Ivanna
  Bijdrager

  Ik heb chronische spierpijn sinds een half jaar. Benen, bilspieren, heupen, armen, schouders, soms de buikspieren in wisselende combinaties. Na bloedonderzoek heeft de huisarts me doorgestuurd naar de reumatoloog.
  Die heeft veel vragen gesteld en me goed onderzocht. Conclusie: positieve reactie op 16 van de 18 tenderpoints. Fibromyalgie. Ik moet het nog even door laten dringen en ermee leven. Ik gebruikte al 2 capsules peapure voor lichte neuropatische klachten, heb dat nu opgehoogd naar 3. En ‘s nachts 2 paracetamollen.
  Ik hoop dat ik het zo ga redden en het niet erger wordt. Regelmatig bewegen en op tijd rust nemen is het devies.

 • IljavandenBosch
  Bijdrager

  Misschien is het hypermobiliteit, ben daar bij mezelf met vele omwegen achter gekomen dat ik dat heb (door uiteindelijk een afspraak bij de reumatoloog). Blijven bewegen is inderdaad heel belangrijk en natuurlijk je bloedsuikers stabieler krijgen maar dat is nou juist het probleem bij hypermobiliteit. Ik ervaar de problemen wat dat aangaat nu dagelijks en ben nog geen oplossingen tegengekomen of mensen die er meer van weten. Succes en eerst naar de huisarts om dit te bespreken lijkt mij, diagnose is wel belangrijk voor je verder gaat met oplossingen bedenken

 • Leesbeest
  Bijdrager

  Ik merk zelf qua pijn een heel duidelijk verschil in waardes. Bij langere tijd hoog (>10) heb ik bijna altijd pijn, bij goede dagen weinig pijn. De internist zegt dat het versuikering van pezen is. Vooral knieën, enkels en polsen heb ik er last van.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Zoek maar eens op: tenosynovitis diabetes
  Dan worden een hoop vragen beantwoord.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.