Forums / Bloedsuikerwaarden / Steeds hoge BG waarden door LUCHTBELLEN in reservoir en infuusslang. Wie ook?

svarup
Bijdrager

Steeds hoge BG waarden door LUCHTBELLEN in reservoir en infuusslang. Wie ook?

Eindelijk na vele jaren weet ik waarom mijn BG waarden stijgen. Kijk in je reservoir en infuusslang van je insulinepomp en ziedaar: luchtbellen die de insuline toevoer blokkeren! …. dit kan tot meerdere keren per dag. Insuline blijkt erg gevoelig te zijn voor al geringe temperatuur wisselingen.

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Svarup,

  Er zijn een aantal mogelijkheden om luchtbellen te verminderen.
  Haal vooraf (b.v. 24 uur van te voren) de insuline uit de koelkast.
  Er zijn methoden om de ‘lucht’ uit de insuline te halen.
  Dit kan tijdens het vullen. (Doe ik wel eens door flink aan de ‘zuiger’ te trekken en dan de lucht die ontstaan is weer het flesje in te spuiten.) Ook het flesje zelf kun je van veel van de lucht ontdoen.

  Zie ook het filmpje :
  Lucht uit het insuline flesje.

  Zelf heb ik gemerkt dat het over het algemeen geen probleem is. Vaak heb ik wel lucht in het reservoir, maar zie nooit lucht in de slang. De lucht in de slang blokkeert ook de insuline niet, maar daar waar lucht zit is er geen insuline, dus je krijgt iets minder insuline in je lijf. (Wel wat lucht).

  Mijn pomp hangt horizontaal aan mijn riem. Misschien dat een pomp die vertikaal hangt iets gevoeliger is voor lucht in de slang.

  Succes,
  Ben

  Maye
  Bijdrager

  Oeff, herkenbaar.

  Dit is wat ik eraan doe om het zoveel mogelijk te voorkomen: 1 insulineflesje uit de koelkast, in de buurt van de nog te vullen ampullen; 1 ampul alvast op m’n lijf dragen (zak, pomptasje); bij ampul vd pomp wisselen, de nieuwe ampul rechtop houden en de ontstane luchtbellen naar boven tikken; slangetje aansluiten en de luchtbellen uit de ampul duwen met m’n pink; in de pomp plaatsen en slangetje vullen tot de laatste luchtbel eruit is. Het is een gedoe, maar zit het eenmaal in je systeem dan beperk je de luchtbellen op deze manier tot een minimum.

  Het zou ook nog wel kunnen dat met dit weer, wisselvallig met vaak drukkend warm gevolgd door onweer, de luchtdruk verschillen mede van invloed zijn om de vorming van luchtbelletjes, maar dat weet ik niet zeker, mijn bg’s doen nl. toch wel een gek dansje als het weer zo wisselt :P

  svarup
  Bijdrager

  Hallo Ben42

  Dank voor je reactie, ik ben blij met het filmpje.
  Ik haal de insuline altijd op tijd uit de koelkast, maar ga de volgende keer de luchtbellen volgens de methode van het filmpje verwijderen!
  Momenteel ontstaan na het verwijderen van luchtbellen steeds weer nieuwe, om gek van te worden.
  Bij Medtronic werd me ook gezegd dat je de pomp het beste horizontaal kunt dragen maar dat de insuline erg temperatuurgevoelig is, dat het ook verstandig is het reservoir op dezelfde temperatuur te hebben als de ampul. Ik gebruik de FSL en scan vaak. Als de BG plotseling omhoog gaat ligt het bijna altijd aan luchtbellen. Ik gebruik heel weinig insuline waardoor de bellen in de infuusslang blijven steken.
  Dat mijn schommelingen en hypers niet door allerlei lichamelijke en psychische ongemakken ontstaan maar ‘gewoon’ door luchtbellen is een ware eyeopener!

  svarup
  Bijdrager

  Hallo Ben
  Kun je me nog zeggen hoe ik je filmpje over het verwijderen van luchtbelletjes op kan slaan? Ik wil het graag bewaren.
  Ik gebruik één reservoir zo ’n 5 dagen en krijg in die tijd regelmatig luchtbelletjes, dus ook na de start met een nieuw reservoir. Dit herken je dus niet?
  Ik hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden.

  Alovsky
  Bijdrager

  Hoi Svarup,

  Je kunt: https://www.downloadvanyoutube.nl/ proberen voor het downloaden.

  Draag je een reservoir 5 dagen inclusief een infuusset? Want dat is sowieso niet de bedoeling.

  Met vriendelijke groet,
  Alov

  svarup
  Bijdrager

  Hallo Alov

  Dank voor je reactie. Ik wissel de infuusset elke drie dagen. Ik ga je link nog uitproberen.
  Net het filmpje nog eens bekeken omdat ik nu de reservoir wil vullen, maar ik zie dat er een ruim glazen potje met insuline wordt gebruikt waar veel lucht inzit. Ik gebruik de gewone 3 ml novo rapid insuline ampul. Als je dan de zuiger uittrekt en weer induwt dan komt er lucht mét insuline uit wat niet het geval is in het filmpje, vreemd. Wie weet hoe je het reservoir zonder luchtbellen krijgt, ook niet weer na een tijdje.

  DrentscheAa
  Bijdrager

  @svarup Met de 3 ml ampullen voor insulinepennen werkt het trucje uit het filmpje niet, omdat de oranje ‘stop’ in de ampul meebeweegt als je aan de zuiger trekt. Die duwt de insuline in je reservoir. Bij de glazen 10 ml flesjes kan niets meebewegen en kun je de lucht uit het flesje zuigen zonder insuline op te zuigen.

  svarup
  Bijdrager

  Toch nog een opmerking, omdat ik denk dat de luchtbellen bij veel mensen een rol moet spelen bij hogere BG-waarden.
  In het reservoir kun je luchtbelletjes zien, in de infuusslang van de pomp zie je echter lijnen lucht van enkele centimeters die de insuline toevoer blokkeren. Hoeveel mensen herkennen dit, willen eens in hun infuusslang kijken bij hogere BG-waarden…ik ben benieuwd.

  Ben42
  Bijdrager

  Ook met een 3 ml ampul is er een beperkte mogelijkheid om een deel van de lucht uit de insuline te krijgen. Als je bij het vullen flink hard aan de zuiger trekt, trek je (voor korte tijd) toch nog een vacuüm in het reservoir, de insuline die op dat moment het reservoir instroomt wordt een beetje van de lucht ontdaan. Omdat dit maar voor zeer korte tijd is, is het effect veel minder dan bij een 10 ml flesje. (Pas op dat je de zuiger niet uit het reservoir trekt).

  Zelf bekijk ik mijn slang wel eens (niet vaak), maar ik heb behalve bij het vullen nog nooit luchtbellen in de slang gezien. Ik zal er de komende week eens extra op letten. Nu is het zo dat afhankelijk van je ogen een bel wel of niet kunt zien. Je moet ook een bel wel kunnen herkennen. Maar als je de insuline volgt bij het vullen van de slang weet je ook hoe een luchtbel er ongeveer uitziet. Met het vullen kun je ook voor je eigen infuusset bepalen hoeveel eenheden er in een bepaalde lengte van een slang zitten. (Dat is niet zo veel). Als je weet hoeveel ruimte een bel inneemt, weet je ook hoeveel eenheden (of tienden) je daardoor mist. Volgens mij is het zo dat een bel meereist met de insuline, het blokkeert de slang niet.

  ben

  Zoals met alles op het internet, vertrouw ook dit bericht niet.

  svarup
  Bijdrager

  Hallo Ben, dank voor je reactie.
  Ik heb ondertussen een 10 ml potje en geprobeerd de lucht eruit te halen zoals in het filmpje; het lukte aardig goed totdat de zuiger er verschillende malen uitvloog. Later nog een keer proberen. Ik heb de 3 ml novo rapid penfill ook iets vacuüm kunnen trekken waardoor er inderdaad minder bellen zijn.
  Ik weet niet hoeveel insuline anderen gebruiken, maar ik gebruik gemiddeld per dag 16 eenheden insuline; dit is basaal plus bolus bij elkaar opgeteld. Bij deze hoeveelheid maken bellen wel wat uit, het duurt namelijk een tijd voordat de bellen uit de slang zijn. (Voor het vullen van een infuusslang ben je 10 – 15 E insuline kwijt).
  Het zou fijn zijn als je hier nog op wilt reageren.

  Frankvo
  Bijdrager

  Een 3ml penfil in een reservoir vullen is heel makkelijk.

  Zorg dat je een potlood bij de hand hebt. Het liefst van de Ikea want lekker klein.

  Duw heel langzaam(=Heeeeeeeeeeeeeel langzaam) de insuline van de penfil in het reservoir. Zorg dat je de lucht gelijk terug duwt door zachtjes te tikken en te zorgen dat de lucht recht onder de naald van de penfil zit zodat je het makkelijk terug kunt duwen met het potlood.

  Daarna wanneer er geen lucht meer inzit kan je sneller het reservoir vullen.

  Zorg dat de insuline kamer temperatuur heeft. Als het te koud is kan er nadat het reservoir gevuld is toch lucht in komen.

  Ben42
  Bijdrager

  Zelf heb ik dit probleem niet, maar zal toch proberen met je mee te denken. Let op, zoals bij alles op het internet vertrouw ook dit bericht niet, vooral omdat ik hierbij met een (deel) oplossing kom voor een probleem dat ik zelf niet heb.

  Ik weet niet hoeveel insuline anderen gebruiken, maar ik gebruik gemiddeld per dag 16 eenheden insuline;

  Ik denk even mee. Als je hiervoor een 3 ml reservoir gebruikt, doe je ongeveer 16 * 3 + 20 + wat reserve ehd in het reservoir. Zeg dat je er 100 ehd in het reservoir doet. Dat is 1 ml en je hebt dan nog 2 ml ruimte over. Deze zou je kunnen gebruiken met een vergelijkbare techniek om te ontluchten.

  Nadat je de 100 ehd (1 ml) in het reservoir hebt gekregen, volgens je eigen methode of die zoals Frankvo de methode heeft omschreven. Verwijder je alles van het reservoir. Door dan aan de zuiger te trekken trek je een vacuum in het reservoir. Opgeloste lucht zal dan (voor een deel) uit de insuline komen. Eventueel houd je de zuiger een tijdje in die houding. Misschien met een wasknijper, misschien met een andere techniek. Misschien is 1 keer voldoende en kun je de lucht wegspuiten door de infuusslang als je deze aansluit.

  Misschien moetje het proces herhalen. Vacuum maken, 10 minuten vasthouden, dan de zuiger terug laten keren en de lucht wegspuiten via de koppeling die je dan even moet terug plaatsen. Met wat oefening zou je met deze methode net zoveel lucht uit de insuline kunnen ‘halen’ als met een flesje in het filmpje wordt gedaan. Bij herhaling, zit je dan wel dat je meerdere keren de koppeling op het reservoir moet plaatsen. (Niet ideaal, in verband met het rubber dat dan verzwakt en ook is die herhaling niet bevordelijk voor de hygiene). Als je voorzichtig en schoon werkt, is dit misschien een methode waarmee je geholpen bent.

  Zoals gezegd, ik heb het probleem niet en probeer mee te denken. Dit zijn dus methoden die ik zelf niet heb geprobeerd. En kan dus deze methode ook niet adviseren.

  Laat ons weten wat je doet en hoe goed of slecht het werkt.
  Vriendelijke groet,
  Ben

  Opmerking:
  De methode is gebaseerd op de aanname dat de bellen in de insuline komen door opgeloste lucht in de insuline. Het zou ook kunnen (hoewel onwaarschijnlijk) dat de bellen niet lucht zijn maar vloeistoffen die in gas zijn overgegaan. Ik weet de samenstelling van de oplossing niet en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat daar vloeistoffen inzitten die bij kamertemperatuur gemakkelijk overgaan in gassen. Water doet dat in ieder geval niet.

  svarup
  Bijdrager

  Bedankt voor alle reacties die ik krijg op de luchtbel problematiek! Vreemd dat niet veel meer mensen hoge BG ’s krijgen door luchtbellen omdat ik het voortdurend ervaar. Als voorbeeld: onlangs binnen een half uur opeens van een mooie BG waarde naar 10.6 met op de Free Style Libre een pijl recht omhoog, dan weet ik al hoe laat het is: luchtbellen in de infuusslang, die je kunt zien als lijnen in de slang. Als ik ze niet weghaal stijgt de BG snel.
  Ik vind het moeilijk om de tips goed te kunnen begrijpen, maar de laatste keer heb ik als volgt gehandeld: Ik heb met een potlood op de 3 ml ampul de insuline zeeeeeeeer langzaam het reservoir ingeduwd,daarna heb ik de lucht rustig in de ampul teruggeduwd, dit werkte goed. Toen krachtig aan de zuiger getrokken waardoor er veel belletjes tot schuim tevoorschijn kwamen. Ik heb daarna het reservoir een tijdje laten staan, maar na tien minuten waren ze niet tot 1 grote bel samengegaan, en heb ik ze er beetje bij beetje uit moeten tikken. Dit doe ik door het reservoir in de pomp te plaatsen, telkens een deel vd bellen in het midden vh reservoir te tikken, de katheter telkens opnieuw te vullen totdat alle bellen eruit zijn.
  Voordeel is dat ik nu niet meer driemaal op een dag nieuwe bellen krijg maar soms zelfs een paar dagen helemaal geen last heb gehad van een bel! Gisteren wel weer een paar maal.
  Vriendelijke groet Svarup

  Frankvo
  Bijdrager

  //” . Toen krachtig aan de zuiger getrokken waardoor er veel belletjes tot schuim tevoorschijn kwamen. Ik heb daarna het reservoir een tijdje laten staan, maar na tien minuten waren ze niet tot 1 grote bel samengegaan, en heb ik ze er beetje bij beetje uit moeten tikken. ” //

  Dit moet je dus NOOIT doen. Als je met een 3ml ampul een reservoir vult dan alleen een potlood gebruiken en niet aan de zuiger trekken want dan komt er langs de zuiger lucht naar binnen.

  Ben42
  Bijdrager

  Hallo Frankvo, kun je ook aangeven waarom je dat niet moet doen ?
  Mijn eigen ervaring is dat er dan een vacuum getrokken wordt en bij mij komt er geen lucht via de zuiger naar binnen.

  Ben

  Zoals met alle adviezen op het internet, moet ook bij mijn adviezen altijd een flinke hoeveelheid twijvel over het advies meegenomen worden.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.