Forums / Bloedsuikerwaarden / Teveel glucose door lever na een hypo?

JMAMC
Bijdrager

Teveel glucose door lever na een hypo?

Ik heb een vraag over doorschieten:

Nuchter 3.7, extra banaan gegeten,verder normaal ontbijt met normaal novorapid. Om half 12 flink honger met hoofdpijn, verder niet dramatisch, tijdens boodschappen doen. Even later gemeten, 16,6! Is dit mogelijk doorgeschoten door glucose via de lever, nadat het misschien te laag was?? Heeft iemand hier ervaring mee?

 • Elly
  Bijdrager

  Een banaan bevat redelijk veel koolhydraten. In combinatie met normaal ontbijt lijkt het mij wat veel.
  De verteringstijd van banaan is vrij lang. Handiger is het om glucose te nemen.

  JMAMC
  Bijdrager

  Dankjewel voor je reactie Elly. Iets meer toelichting: Bij een hypo eet ik altijd een halve kleine banaan. Bij mij blijkt dat geschikt te zijn.
  Ik heb dat diverse keren kunnen zien, in de meetresultaten na een week lang een continu sensor te dragen. Binnen 20 min gaat de BG bij mij van hypo naar 6à8.
  Dus die hoge BG blijft raadselachtig, en het gebeurt vaker op deze manier.

  Maye
  Bijdrager

  20 Minuten vind ik lang voor een hypo. Ben je er ziek van, of hindert het je eigenlijk niet zo? Als je er last van hebt, overweeg dan eens om éérst alleen snelle kh te eten, dextrose of limonade met suiker. Dan stijgt als het goed is je BG na 10 minuten. Hiervoor is het wel belangrijk dat je na afloop ook ong. 10 gram aan langzame kh eet, om te voorkomen dat je terugzakt in een hypo.

  Dit kan ook schelen in de hoge BG later. Het valt mij op dat vaak wordt gedacht dat je dan teveel kh hebt genuttigd bij de hypo. Dat kán, maar het kan idd ook contra-regulatie zijn (glucose uit de lever). Als je daar gevoelig voor bent, net als ik, dan eindig je hoger naarmate de hypo langer duurt. Dus voor jezelf onderzoeken of je de hypo kunt inkorten met snellere suikers is denk ik wel de moeite waard.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.