Forums / Behandelaren / Thyrax niet leverbaar

Margreet
Bijdrager

Thyrax niet leverbaar

De schildkliertabletten zullen voorlopig niet meer leverbaar. Veel mensen met diabetes type 1 hebben schildklierproblemen. Wat kunnen we als diabeten doen?
De andere medicijnen zullen wel bijwerkingen hebben.

 • Racingbike
  Bijdrager

  @ Margreet; Dit hoorde ik ook. Vanochtend gebeld met de apotheek en zij hebben slechts nog een noodvoorraad. In het nieuws werd vermeld dat de andere sterktes nog wel leverbaar zouden zijn. Dit is helaas niet het geval.

  De stichting SON waarschuwt ook voor de bijwerkingen van de andere medicatie. Ik voel er niets voor om over te moeten stappen. Mijn waardes liggen niet echt netjes en dan kan ik er bij hebben dat ik dan ook nog mijzelf opnieuw moet gaan inregelen.
  Behalve dat; het wordt min of meer ook ontraden vanwege de ernst van de bijwerkingen.

  De apotheek zei tegen mij dat er wel andere medicatie beschikbaar was, maar de hulpmiddelen zijn anders dan die van de Thyrax.

  Het is toch eigelijk te gek voor woorden dat een fabrikant besluit de productielijn te verhuizen van Nederland naar Duitsland, en vanwege problemen wordt het rigoreus aangepakt. Ze staken de productie voor 6 tot 9 maanden. De apotheker wist mij vanmorgen te vertellen dat het wel een jaar zou kunnen duren…
  Heel fijn, voor alle mensen die afhankelijk zijn van de medicatie.

 • Gottfried
  Bijdrager

  Ik heb de laatste 10 jaar al 3 keer voor een langere periode Thyrax gebruikt. Met Strumazol.
  Ik slik het nu weer 4 weken. En mijn voorraad is beperkt.
  Mocht ik het langer moeten gebruiken ga ik de vervanger gebruiken.
  In feite is de werkzame stof dezelfde maar de “omhullende” de z.g hulpstoffen verschillen.
  Op voorhand vind ik de “paniek” wat overdreven. De mensen zijn alleen maar angstig over datgene wat misschien gebeuren gaat. Ik schrijf met opzet “misschien”
  Angst is een slechte raadgever.
  Laten we nu eerst maar eens kijken wat de verschijnselen zullen zijn als het andere vervangende middel wordt gebruikt.

  Laat onverlet dat ik niet snap waar andere landen het mee doen dan? Wordt de Thyrax van nu Aspen, toen Organon, alleen maar in Nederland verspreid?
  Kan ik mij niet voorstellen.
  Is Aspen de enige fabrikant?
  Ze beheersen wel het grootste deel van de markt, ik dacht 80 5. En zo kun je zien dat een monopolie positie teweeg kan brengen.

  Natuurlijk geven ze zich een brevet van onvermogen door niet te anticiperen op de verhuizing. Belachelijk.
  En nu gaat de overheid ook ineens zaken onderzoeken, “of ze het wel op tijd gemeld hebben dat er geen voldoende voorraad is”.
  “Onderzoeken?” daar hebben we wat aan.

  Enfin ik ben er niet zo bang voor.

  Hopelijk blijft mijn NOVO-Nordisk Insuline nog even voorradig…………hi

 • Pedro
  Bijdrager

  Thyrax wordt ook gemaakt in Portugal maar in kleine hoeveelheden, het jaarverbruik in Portugal staat gelijk met een maand verbruik in Nederland. Het zal dus niet lukken om Portugal extra te laten produceren voor Nederland, daar is de productie daar gewoon te laag voor.

 • divape
  Bijdrager

  Hallo…..ik ben na jaren gebruik van Thyrax overgezet op Euthyrox met goed resultaat, dat is ook moeilijk te krijgen op dit moment, las vandaag dat er uit Frankrijk geimporteerd word, na de potjes naar strips verpakking van Thyrax zijn er veel overgestapt op Euthyrox met goede resultaten.er gaan toch ook geruchten dat de Thyrax niet meer terug komt.
  Hoop dat het allemaal goed komt.

 • Hallo allemaal,
  Schildklierproblemen komen vaak voor in combinatie met diabetes. Heel vervelend dus, die tekorten aan Thyrax!
  Wij hebben contact gezocht met SON, de schildkliervereniging, om te kijken of we iets kunnen betekenen.
  Op http://www.schildklier.nl vind je actuele info: zij plaatsen bijna dagelijks updates.

 • Nog even een wat uitgebreidere reactie.

  Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft op de website de volgende adviezen aan patiënten die Thyrax Duotab gebruiken:

  • Stop niet zelf met het gebruik van Thyrax Duotab. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts.
  • Bij het aanvragen van een nieuw recept Thyrax Duotab 0,025 mg bij uw (huis)arts en het ophalen van uw herhaalrecept krijgt u een ander merk medicijn met levothyroxine.
  • Zes weken na omzetting naar het nieuwe merk medicijn, moet de schildklierfunctie gecontroleerd worden.
  • Neem voor deze controle contact op met uw behandelend arts.
  • Neem ook contact op met uw arts als u in de tussenliggende periode klachten krijgt.
  • Bij kinderen en zwangere vrouwen en patiënten die eerder moeilijk ingesteld konden worden, kan het nodig zijn de schildklierfunctie vaker te controleren. Het is mogelijk dat de dosering van het nieuwe medicijn na controle aangepast moet worden.
  • Gebruikt u Thyrax Duotab 0,025 mg samen met 0,100 mg of 0,150 mg? Dan wordt u voor alle sterktes over gezet naar een ander medicijn met levothyroxine.

  Het CBG vindt dit een zorgwekkende situatie en heeft Aspen gevraagd snel te zorgen voor een oplossing. Het is voor veel patiënten namelijk lastig om ingesteld te worden op de optimale dosis levothyroxine. Ook onnodig wisselen tussen medicijnen met de werkzame stof levothyroxine is niet wenselijk.

  Voor meer informatie, kijk ook bij de uitgebreide vragen en antwoorden – tekort aan Thyrax op de site van het CBG

  We hebben nog vragen uitstaan bij een specialist of er speciaal voor mensen met diabetes die Thyrax Duotab (levothyroxine) slikken ook andere informatie van cruciaal belang is om te vermelden. Als we hier meer over horen laten we het jullie natuurlijk weten.

 • Racingbike
  Bijdrager

  Zoals Gotfried al terecht zei ” angst is een slechte raadgever.”

  Neemt niet weg dat ik een kwalijke zaak vind dat mensen verplicht worden om over te stappen op een ander medicijn. Na zes weken dienen je waardes controleert te worden. Als dit via de huisarts gebeurt moet men dus zelf voor de kosten opdraaien. En daar heb ik heel veel moeite mee.
  Er zullen genoeg mensen zijn die dat soorten kosten niet kúnnen dragen, wat gebeurt daarmee?
  Mijn vermoeden is dat zij òf geheel stoppen met het medicijn òf zelf gaan zoeken naar “oplossingen.”

  De Kamer is ook furieus op de brief die zij hebben gekregen van Aspen waarin men hun handelwijze probeert goed te praten.
  Uit de Telegraaf heb ik het volgend stukje tekst:

  Chantage farmaceut’
  Den Haag –

  De Tweede Kamer vindt dat ze wordt gechanteerd door de fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax in de hoop een boete te voorkomen. In een brief waarschuwt Aspen Pharma dat farmaceuten medicijnen kunnen weigeren te leveren aan ons land wanneer de Inspectie voor de Gezondheidszorg boetes oplegt als pillen niet leverbaar zijn.

  Als premiumlid bent kan je de gehele tekst lezen.

  Ik vraag mij af of er al is stilgestaan bij de maatschappelijke impact hiervan? Mensen zullen waarschijnlijk vaker moeten verzuimen, hoe staan de werkgevers daar tegenover?

 • Louise
  Bijdrager

  Toen ik hoorde dat de thyrax duatab 0,25 Mg niet meer leverbaar zou zijn, ben ik naar mijn apotheek gegaan. Daar bleek, dat ik voorlopig nog genoeg thyrax zou hebben aan de tabletten, die ik net had gehad. Daarna zou ik de levothoxine krijgen. Als
  ik die een aantal weken zou slikken, moest ik bloed laten prikken op de schildklierwaarden. Ik moest toen toch naar de internist en heb dat onderzoek geregeld. Ik hoor eind juli het resultaat. Ik voel nauwelijks verschil, hu ik het al een aantal weken slijk. Onze dochter, die apotheker is, vond het ook raar, dat een fabrikant zomaar zijn produktie kon stoppen, maar zei ook dat levotheroxine een goede vervanging zou zijn. Over een paar weken zijn ook de tabletten van thyrax 0,01 Mg.op en begin ik ook daar mee met levotheroxine. Ik hoop dat he effect hetzelfde is, want ik had geen last van deze overgang. Dat neemt niet weg, dat de fabrikant het anders had moeten oplossen. Alvast een lijn opzetten in Duitsland, voor hij de lijn in Nederland opheft.
  Hij heeft een heleboel mensen met schildklierproblemen in onzekerheid gebracht. Dat kan echt niet!!!

  Louise

  P

 • Racingbike
  Bijdrager

  Een geruime maand gebruik ik nu de Tirosint. Een recept van de internist gekregen. Ging met moeite, maar gezien hoe mijn lichaam kan reageren toch gekregen.

  Ben ook weer geprikt en een lichte verhoging werd geadviseerd. Echter omdat ik een flinke prijskaart had van € 45.- voor drie maanden heb ik de verhoging van de dosering achterwege gelaten. Daarbij komt dat ik momenteel ook zeer veel stress heb.

  Wel heb ik ervaren dat de Tirosint tot gevolg heeft dat mijn lichaam intensiever op de insuline reageert, dus daar ben ik nu mee bezig.

  Fijn zo’n chronische aandoening; je blijft bezig.

 • hellen
  Bijdrager

  Over 2 dagen moet ik van thyrax overgaan op tirosint, ik vraag me af of je met diabetes bijwerkingen krijgt.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.