Forums / Nieuw met diabetes / Type 1 of 2?? Hoe zit dit?

Knorrie
Bijdrager

Type 1 of 2?? Hoe zit dit?

Vroeger was je type 1 als je insuline spoot en 2 als je pillen slikte. Dus mensen gingen vaak in de loop der tijd naar type1.
Tegenwoordig blijven mensen die oorspronkelijk pillen slikten en op lange termijn ook (erbij) moesten spuiten meestal type 2.

Bij mijn man is 7 jaar geleden type 2 geconstateerd en heeft 6 jaar pillen geslikt.
Sinds een alvleesklierontsteking vorig jaar is hij geheel insulineafhankelijk geworden. (geen pillen erbij)

Door darmproblemen zijn we bij een mdl-arts gekomen en na onderzoek blijkt dat zijn alvleesklier stoppende is (maakt ook geen spijsverteringssappen meer aan). Maar naast geen insuline ook geen glucagon.
De arts wees ons erop dat hij nu onder type 1 valt i.p.v. 2

Mijn vraag is nu dus: wat is het verschil, buiten insulineafhankelijk, tussen type 1 en 2?

 • Anoniem

  Type 1 diabetes is een auto-immuun ziekte, type 2 kan meerdere oorzaken hebben maar het is geen auto-immuun ziekte. En dan heb je nog een variant die er tussenin zit, LADA of t1,5. Dat is een zich langzaam ontwikkelende type 1 variant die je bij volwassenen aantreft en waarbij je niet persé direct insuline afhankelijk hoeft te zijn. Daarnaast zijn er nog wat zeldzamere diabetestypen, o.a. zwangetschapsdiabetes en MODY(meerdere subtypen).

  Normaal gesproken wordt een t2 niet zomaar een t1 omdat hij/zij insuline afhankelijk wordt. Iemand met t2 kan wel insuline afhankelijk worden, je blijft dan echter een t2 diabeet. In het geval van je man is de oorzaak van zijn insuline afhankelijkheid schijnbaar een alvleesklierontsteking die het orgaan doet uitvallen. Hij moet nu dus als t1 diabeet behandeld worden, en hij zal ook het labeltje t1 krijgen, maar de oorzaak is anders dan bij de ‘traditionele’ t1 diabetes. Voor de verzekering en vergoedingen van zijn materiaal en insuline is het belangrijk dat hij niet meer als t2 geregistreerd staat, t2 diabeten krijgen minder vergoed. Zeker als ze geen insuline gebruiken.

  Het is niet zo heel zwart-wit, de verschillen tussen de diabetesvarianten. Er zit vaak een overlap/grijs gebied in.

 • marit
  Bijdrager

  In mijn tijd werd er onder de types 1 geen verschil gemaakt, je had gewoon jeugd diabetes. Toch ben ik toen ik 13 was met tabletten begonnen. Ik heb eerst een jaar daonil gebruikt voor ik ben begonnen met insuline.
  Wat vervelend voor je man, krijgt hij er nu zeker ook verteringshormonen bij?

  • Knorrie
   Bijdrager

   Dank je mir69. Heldere uitleg. Nou snap ik het goed.

   Marit: Ja, hij slinkt er nu pancreatine bij.
   Bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje. En de rest van zijn leven zal dit zo blijven.

   A.s. vrijdag terug naar de internist; er is een ct scan van de pancreas gemaakt. Daar krijgen we de uitslag van.

 • marit
  Bijdrager

  Sterkte voor vrijdag.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.