pierre
Bijdrager

type 1

Hallo,

Ik ben een man van 54, heb suikerziekte gekregen omdat mijn alvleesklier voor een groot gedeelte is weg gehaald.
Mijn suikers zijn steeds te hoog, nu weer 24 mmol/l.

Ik gebruik 20 EH Lantus langwerkend.
Kortwerkende stel ik zelf in bij:
– Bloedsuikerwaarde boven de 10 mmol/l > 2 EH.
– Bloedsuikerwaarde boven de 15 mmol/l > 6 EH.
– Bloedsuikerwaarde boven de 20 mmol/l > 8 EH.

Mijn suikers blijven hoog.
– Wat kan ik daar aan doen?
– Wat zijn de verschijningen bij hoge bloedsuikerwaarden?
– Hoort daar ook een vreemde hoofdpijn bij?
Met het vervolg dat je hele dag naar de klote is.

 • BertR
  Bijdrager

  Beste Pierre,

  Veel diabetici voelen zich beroerd als ze te hoog zitten. De klachten verschillen behoorlijk en hoofdpijn komt ook voor.
  Hoeveel je bij moet spuiten als je te hoog zit is erg afhankelijk van het tijdstip op de dag.
  Bij sommige personne is de insulinegevoeligheid in de ochtend aan de lage kant. Dan is er meer insuline nodig om een te hoge waarde te corrigeren.
  In beginsel is er een vaste relatie tussen het spuiten van één eenheid en de daling van de glucosespiegel. ALs ik uitga van jouw getallen dan spuit je bij 10 mmol 2e. Dat zou betekenen dat je een gevoeligheidsfactor zou hebben van 5 mmol/e. Echter bij 15 mml spuit je 6e, dus facor 2,5 en die factor gebruik je ook bij 20 mmol/l.
  Het lijkt mij goed om eens met de dvk hierover van gedachten te wisselen. Mij lijkt het goed om vooralsnog één factor te gebruiken bij te hoge waarden en die aan te passen als dat nodig blijkt. Als je veel te hoog zit als je nuchter bent, dan is het de vraag of de Lantus niet te laag staat. Overleg eens met de dvk, dat lijkt mij het beste.

  • pierre
   Bijdrager

   hallo bedank voor u antwoord maar ik begrijp niet wat u met factor bedoelt ook al heb ik nu 4 jaar suikerziekte ,ik kan er niet goed mee omgaan ik doe wat het amc mij zegt .maar toch lukt het mij niet om mijn suikers goed te krijgen vr gr

 • BertR
  Bijdrager

  Oeps, mijn reactie was mogelijk iets tekort door de bocht. Ik heb de waarden gelezen als 10, 15 en 20 mmol te hoog. Als het de werkelijk gemeten waarden zijn, dan zou je in de buurt van de 6 mmol moeten zitten en ben je dus resp, 4, 9 of 14 te hoog. De gevoeligheidsfactoren zijn dan twwe, anderhalf en 1,75. Dus de factoren zijn niet gelijk en dat behoort wel zo te zijn.

 • BertR
  Bijdrager

  Met de factor bedoel ik de insulinegevoeligheid. Als je op internet zoekt, dan vind je als definitie: “De insulinegevoeligheid is een getal. Het geeft aan, hoeveel jou bloedsuiker zakt op 1 eenheid kortwerkende insuline.”
  Dit getal is per patiënt verschillend. Als je minder gevoelig bent voor insuline, dan zul je meer moeten spuiten om de glucose te laten dalen.
  Het is dan ook aan te raden om uit te gaan van één getal/factor om veel te hoge waarden te corrigeren en zonodig aan te passen als het gewenste resultaat vaak niet wordt bereikt.
  Stel dat je uitgaat van de factor 2. Als je dan twee uur na de maaltijd bv 16 mmol/l meet, dan zou je, uitgaande van het gewenste niveau van 6-8 mmol/l, 4 tot 5 eenheden moeten bijspuiten. Als dat herhaaldelijk geen effect heeft, dan verlaag je de factor bv naar 1,5. De rekensom komt dan uit op 5 tot 6 eenheden. Zelf heb ik een insulinegevoeligheid die onder de 1 ligt!! Om mijn glucose met 9 mmol/l te laten dalen moeten doorgaans 10 eenheden insuline worden bijgespoten.

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Hallo Pierre,
  Het anticiperen op je glucosewaardes blijft soms lastig.
  Net zoals BertR al aangaf kan het zijn dat je bijvoorbeeld ’s morgens meer eenheden insuline nodig hebt om op een gewenste waarde uit te komen.
  Bij mij is dat namelijk ook zo.
  30 koolhydraten eten in de ochtend betekent bijvoorbeeld: 4 eenheden spuiten, maar 30 koolhydraten eten bij het diner maar 2 eenheden.

  Het werkt bij mij goed als ik na het ontbijt ga fietsen.
  Doordat ik ’s morgens een half uur fiets komt mijn motor als het ware op gang, en hier heb ik de hele dag profijt van.

  Ben je op de hoogte van je koolhydraat-ratio?
  Als je dit niet weet lijkt het mij raadzaam om een afspraak te maken met een diëtiste van het ziekenhuis, en met hem/haar in kaart te brengen wat je eet.
  Ik ga er vanuit dat je ook wordt begeleid door een diabetesverpleegkundige.
  Stel je vragen aan die verpleegkundige, zij kunnen je goed uitleggen hoe het zit.
  Ik kan allerlei eigen ervaringen opschrijven, maar ieder mens is anders.
  Het gaat erom dat jij leert wat je lichaam vragen en wat het aangeeft.
  Ik zou sowieso bewegen inzetten om je waardes omlaag te krijgen.
  Heel veel succes en ga in gesprek met je diabetesverpleegkundige, zij zijn ervoor om je te helpen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.