Forums / Oproepen / Uitzending Zembla 9 dec 2015

SimonW
Bijdrager

Uitzending Zembla 9 dec 2015

Vanavond een uitzending van Zembla over het lekken van medische gegevens via trackers op websites. Deze maken het mogelijk een profiel van iemand samen te stellen op basis van zoek- en surfgedrag.
http://www.tvgids.tv/tv/zembla/14616833
Graag zou ik vernemen wat DVN doet om dat te voorkomen.

 • Hallo simonw, wat wij registreren bij het bezoek aan onze site vind je op http://www.dvn.nl/privacy. Dit is voor intern gebruik, namelijk om onze website te verbeteren.

 • SimonW
  Bijdrager

  Volgens mij klopt de informatie niet die daar staat want u maakt toch ook gebruik van DoubleClick van Google op uw website? Bij dat privacy verhaal staat: “wij geen gebruik maken van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies”.

 • Hallo simonw, dat gaan we even na. Wij hebben gebruik gemaakt van het embedden van YouTube filmpjes op onze website: een andere dienst van Google. Om te voorkomen dat we meedoen aan DoubleClick hebben wij gebruik gemaakt van de nocookieslinks van YouTube.

 • SimonW
  Bijdrager

  OK, en als jullie dat toch nagaan dan kunnen jullie wellicht de tracker Gravatar op deze site ook meenemen wat betreft privacy consequenties.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Ook op deze site staat het vol met vragenlijsten van mensen die beweren dat ze student zijn, beweren dat ze echt geen gegevens verzamelen enz, uitslagen worden nooit getoond hier, helaas wordt er ook hier niet gemodereerd tegen dergelijke ‘studenten onderzoeken’ bij het invullen van een vragenlijst is niks anoniem, ook al vul je geen gegevens in wordt er nog altijd een up adres gekoppeld aan de gebruiker die iets ingevuld heeft.

  persoonlijk vind ik dat hier veel strenger op gelet moet worden en enkel dergelijk berichten geplaatst mogen worden die op voorhand gecontroleerd zijn op echtheid en of ze daadwerkelijk bedoeld zijn voor onze doelgroep en de uitslagen hier bekend worden gemaakt.

 • SimonW
  Bijdrager

  Hoi @markpompje, ja maar studenten maken vaak gebruik van minder geavanceerde methoden. Google weet al heel veel van je in de meeste gevallen en ze hebben niet zo lang geleden hun policy gewijzigd en koppelen alle data die je in verschillende producten van hen gebruikt aan elkaar. Grote kans dat we al lang in een bestand zitten dat verkocht wordt met NL diabetes patiënten. Mijn verzekeraar bleek een jaar geleden ook een bestand met diabetes patiënten aan een onderzoekbureau gezonden te hebben. Ik werd n.l. door hen gemaild: of ik mee wou doen aan een onderzoek onder diabetici (uit naam van de verzekeraar). Ik heb de verzekeraar gevraagd of ze bestanden met medische gegevens aan derden verstrekken en dat heeft men aanvankelijk ontkent. Het onderzoek zou vanuit het eigen pand lopen. Ik kon echter aan de hand van het IP nummer in de mail aantonen dat dit behoorde bij het adres van het onderzoekbureau dat het onderzoek namens de verzekeraar uitvoerde. Daarop hebben ze hun fout half toegegeven “want zij beheerden alles zelf”. Toch vind ik het juist bij medische gegevens extra kwalijk dat men die naar een extern bureau mailt.

 • Markpompje
  Bijdrager

  Het probleem is nu dat iedereen kan beweren een student te zijn en op die manier aan allerlei gegevens kan komen zonder enige controle op privacy en andere zaken.

  iemand die hier beweerd student te zijn dat heeft voor mij net zo’n geloofwaardigheid als de spam/phishing e-mails die ik krijg dat ik ergens een prijs gewonnen zou hebben, daarnaast als het al een student is dan is het enkel en alleen eigenbelang voor een cijfer op hun cijferlijst en de doelgroep waarvoor het forum is, diabeten, wordt er helemaal niks wijzer van nog afgezien dat het zeer onduidelijk is waar die gegevens dan weer terecht komen.

  Daarom stel ik voor een blok voor al die zogenaamde studenten onderzoeken hier tenzij de plaatser gecontroleerd is op nut en doel en er de verplichting is om de uitkomst hier te delen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.