Forums / Bewegen / Vliegen met insuline

Mies
Bijdrager

Vliegen met insuline

Hallo Allemaal. Ik ga eind juni voor het eerst op vakantie naar een warm land sinds ik insuline spuit. Ik heb via DVN van die koelingstasjes besteld en vroeg me af of hier moeilijk over wordt gedaan bij de douane. Ik las namelijk dat wanneer je ze onderdompelt in koud water, er een soort gel wordt aangemaakt die alles koel houd. Maar je mag natuurlijk niet vliegen met vloeistof/gel achtigen in de handbaggage. Ik wil echter niet mijn insuline in mijn koffer doen, stel dat de koffer kwijt raakt. Helaas heb ik in mijn omgeving geen mensen die hier ervaring mee hebben maar wie weet kunnen jullie mij hier meer over vertellen?

 • sweetie
  Bijdrager

  Ik neem ook altijd een koeltasje mee als ik ga vliegen.
  Gewoon in de handbagage ik heb nooit problemen gehad bij de douane.

 • Mies
  Bijdrager

  Hoi Sweetie, fijn om te lezen. Dat stelt me weer wat gerust.

 • Martinetb
  Bijdrager

  Hoi Mies,
  Ik heb het koeltasje dit jaar ook gewoon in mn handbagage meegenomen naar Maleisie en nul vragen gehad!
  Het koeltasje werkte helaas niet goed bij mij, de gel blijft maar vloeibaar.. maar dan koelt hij nog steeds prima ;)
  Veel plezier!

 • Frankvo
  Bijdrager

  Insuline NOOIT maar dan ook NOOIT in een koffer doen die in het vrachtruim van een vliegtuig gaat. Daar kan het gaan vriezen en dan is de insuline waardeloos want er is dan geen werking meer,je kan het dan weggooien, en dan heb je de kans dat je zonder insuline zit.

 • Anke
  Bijdrager

  Ik neem mijn insuline inderdaad mee in de handbagage. Ik weet niet hoe warm het wordt in het land waar je naar toe gaat, maar ik gebruik nooit een koeltasje. Ongekoeld is insuline zeker 4 weken houdbaar. Ik ga niet meer dan 3 weken op vakantie, maar ga wel eens naar de Baham’s (30 graden). Ik neem natuurlijk altijd te veel insuline meer om maar zeker niet zonder te komen zitten, dus thuis de overgebleven insuline als eerste opmaken, bij eerste gebruik uit de flacon wat vaker meten om te zien of de werking is teruggelopen, en zo ja, dan wegdoen. Ik heb zelf nog nooit verschil gezien tussen de insuline die twee weken buiten de koelkast was geweest in mijn vakantie, of insuline die al die tijd netjes gekoeld is geweest. Maar ik ga er van uit dat er verschil kan zijn, dus meet ik wel wat vaker bij gebruik van insuline die een tijdje ongekoeld geweest is.
  Ik wil liever geen koeltasje gebruiken omdat ik mijn bagage zo minimaal mogelijk wil, ook al omdat ik regelmatig meerdere dagen (tot twee weken) ga wandelen (bagage op de rug).

 • Mies
  Bijdrager

  Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik ben nu weer net terug van mijn eerste vakantie sinds ik insuline gebruik en het is allemaal goed gegaan. Idd helemaal geen vragen of wat dan ook op de vliegvelden. Misschien ook wel logisch, het personeel daar zal ongetwijfeld erg vaak diabetesspullen voorbij zien komen. Waarschijnlijk doe ik er gewoon te moeilijk en angstig over terwijl dit niet nodig is. Een goede ervaring dus, wat ook weer helpt om er meer ontspannen mee om te gaan.

 • jweerwag
  Bijdrager

  als je bij de huisarts een doktersverklaring vragen voor de vakantie voor je medicatie mochten ze iets vragen kan je dat papier laten zien en dan keuren ze het goed en ze mogen het papier niet weigeren maar ze mogen het wel weigeren als je zonder papier laat zien.

  ik 3 a 4 jaar achter elkaar naar Turkije geweest en altijd een doktersverklaring mee gehad en ging altijd goed de ene keer kijken ze en willen een doktersverklaring en da andere keer is het kijken en goed.

  en inderdaad nooit je insuline in je koffer in verbant met vriezen in het ruim dan gaat je insuline kapot

  • Miepie
   Bijdrager

   @jweerwag Ik heb vandaag bij mijn huisarts een doktersverklaring gevraagd vanwege mijn vliegvakantie volgende maand, maar hij zei dat de apotheek die had, bleek gewoon een medicijnpaspoort te zijn die ik zelf al heb, er werd gezegd dat dat ook wordt geaccepteerd en goedgekeurd op de luchthavens, omdat mijn insuline daar ook bij staat en ook in het Engels, klopt dat wel? Of moet ik toch erop aandringen dat er een ander document moet komen? Want mijn pennaalden en lancetten zitten dan natuurlijk ook in mijn handbagage wat officieel niet mag.

 • Mel83
  Bijdrager

  Fijn dat alles goed is gegaan, ik kan mij goed voorstellen dat een eerste keer op reis gaan best spannend is hoor.

 • Miepie
  Bijdrager

  @jweerwag, Idd goed om te weten, ik ga waarschijnlijk binnenkort ook voor het eerst sinds ik insuline spuit op vakantie naar Spanje. Ben daarom blij met jouw tips.

 • Abisko
  Bijdrager

  Je mag op elke Europese luchthaven medicatie voor persoonlijk gebruik meenemen. Dat staat gewoon op de website. Daar hoef je geen verklaring voor hebben. Naalden ea vallen ook onder medicatie.

  Tanzania en Istanboel hebben voor mij ook geen enkel probleem opgeleverd. Ik ga ervan uit dat medicatie gewoon gewoon toegelaten is.

  Enkel een pomp lijkt niet overal bekend te zijn en problemen op te leveren.

 • Anke
  Bijdrager

  Ik vind juist dat ze overal weten wat een insulinepomp is. (Finland, Engeland, Griekenland, Italië, Amerika, Aruba, Egypte…) Geen problemen mee gehad. Wel eens een extra test: er wordt dan een strookje langs de pomp gehaald, en dat gaat in een lezer. Waarschijnlijk om te controleren of er niet wat anders in de pomp zit dan insuline. Ik weet niet precies wat ze dan controleren, ik mocht altijd weer gewoon doorlopen.

 • Miepie
  Bijdrager

  @abisko, mooi om te lezen, zal ik in gedachten houden. Bedankt voor je tip.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.