Forums / Lichamelijke complicaties / voet- en been massage

kadet
Bijdrager

voet- en been massage

Ik heb veel last van neuropatische pijn aan mijn voeten en onderbenen.
Daarom ben ik op zoek naar een deugdelijk massage apparaat.

Wie heeft hier goede ervaring mee?

 • MTBFredje
  Bijdrager

  Hallo, ik heb er een van DR Ho van tellsell, doet wat het moet doen en geeft mij verlichting als ik veel last heb.

 • Elly
  Bijdrager

  Mijn acupunctuur arts heeft het mij afgeraden.Zo ook mijn DVK en fysio therapeut.
  Ik wordt wel gemasseerd en heb een massagebol die ik regelmatig gebruik.

 • Ben42
  Bijdrager

  Mijn acupunctuur arts heeft het mij afgeraden.Zo ook mijn DVK en fysio therapeut.

  Werd dit door die drie verschillende personen ook nog onderbouwd. De acupunctuur arts, is dit ook een huisarts of specialist? Zowel een arts als een fysio therapeut zijn beiden wel mensen die vaak een onderbouwde mening hebben. Maar een advies voor een persoon, zal niet ook een advies voor een ander persoon zijn.

  Het geloven in een behandelaar, dat is al de helft van het werk, dat is zo voor zowel Dr Ho van Telsel als een acupuncturist.
  Veel massage- (en andere) apparaten belanden naar een paar keer gebruik onder het bed of achter in de kast. Maar je zult maar net die persoon zijn die er wel baat bij heeft.

  Succes,
  Ben

 • MTBFredje
  Bijdrager

  Hallo, daar was ik weeer, heb het erover gehad met mijn dvk en huisarts en met mijn neuroloog allen zeggen baat het niet schaad het niet, maar let wel op met wat je doet, bij mij helpt het, maar bij een ander misschien niet.

 • Elly
  Bijdrager

  Ben. acupuncturist is arts die pijnbestrijding geeft. Apparaat is niet medisch uitgetest en er is geen medische literatuur over. Fysio heeft slechte ervaringen ermee.
  Een paar jaar geleden wilde ik een trilapparaat kopen, de verkoopster verteld dat zoiets niet geschikt is voor mensen met diabetes.
  En zeker als je gestoorde gevoelsreacties hebt door neuropathie. En aangezien is dat al 30 jaar heb begin ik dus niet aan zo. n apparaat.
  Het kan natuurlijk best iemand helpen, dat is met medicatie net zo. Maar er werd gevraagd naar ervaringen en dit is de mijne.

 • Ben42
  Bijdrager

  Elly, dank je wel voor de onderbouwing.
  Ben

 • Rodia1
  Bijdrager

  Ook ik heb er regelmatig last van, maar is er dan al iets anders over bekend wat de pijn of het nare gevoel kan verminderen?

  Ik kon wel iets vinden op https://neuropathie.nu

  En daar wordt van alles geboden, maar krijg de indruk dat je daar weer speciaal naar een apart adres moet, reizen dus en zou dit graag op meerdere plekken zien, of iets wat die richting op gaat.

 • Elly
  Bijdrager

  Rodia, je kunt het proberen met Alfa Liponzuur. Beginnen met hoge dosis en langzaam afbouwen tot je goed zit. Of omdraaien, van laag naar hoog.Het is een supplement wat jammer genoeg niet echt goedkoop s. kijk eens op Body en Fit
  Instituut voor neuropathische pijn ben ik al bijna 14 jaar. Het was mijn laatste poging op het gebied van pijnbestrijding waar ik niet versuft of verslaaft aan zou worden. En het heeft fantastisch geholpen. Ik heb nu 1x per maand een behandeling als onderhoud. En de rit naar Soest heb ik er graag voor over. Omdat je behandelt wordt door een arts krijg je een (klein) deel terug van de verzekering (en voor de belastingen is het ook op te voeren als kosten) Zij hebben ook goede, pijnstillende crèmes die wel vergoed worden.
  Als je aan de internist of neuroloog vraagt om medicatie bestaat er anti epilepticum of anti depressivum, maar ja, ik word er alleen maar heel suf van, dus ben daarmee gestopt.
  Wat ook kan helpen is CBG olie. Dat is geen wietolie, er zit geen THC in. Is wel rustgevend, maar je wordt er niet suf van.
  Bestaat tegenwoordig ook in pil vorm.
  Ik heb dus de combi acupunctuur, crème en fysiotherapie (cranio sacraal) met Alfa Liponzuur en zo nodig CBD olie en supplementen vanwege een aantal allergie klachten.
  Lijkt veel maar ik heb al ca. 30 jaar neuropathie. Over gaat het niet, verergering wat langzamer laten verlopen lukt wel. En heel belangrijk: blijf bewegen!!

 • Rodia1
  Bijdrager

  Dank je Elly voor de uitleg.

  Over die Alfa Liponzuur had ik al meer gehoord, en inderdaad een duur iets, wietolie heb ik ook al overwogen en eigenlijk niet aan gedacht dat dit ook voor neuropathie kon zijn, dacht eerder aan artrose voor mijn knie, want daar blijkt dit ook goed voor te werken.

  Die medicijnen ben ik zelf geen voorstander van want alleen de bijwerkingen die daarmee gepaard kunnen gaan laat ik liever voor wat het is, en alleen al het idee dat je er suf van wordt staat mij al helemaal niet aan.

  Kunnen zij die pijnstillende crème niet gewoon als recept voorschrijven, zodat ik daarvoor niet naar Soest moet afreizen?

  Als ik met mijn praktijkassistente het er over hebt trekken ze hun schouders op en zeggen gewoon is niets aan te doen, je moet er maar mee leren leven.

  En als ik het er over heb dat er wel degelijk medicijnen voor zijn hebben ze er nog nooit van gehoord.

  Ach ik denk dan ze zijn ook zeer beperkt met alles, ik heb het over diegene die mij 3 maandelijkse wil zien en het hele lijstje afloopt.

  Ik moet volgende week toch naar de internist en zal het er eens over hebben met haar, kijken wat die er over zegt.

  En ja bewegen is zeker belangrijk en probeer ik ook zoveel mogelijk te doen.

 • Elly
  Bijdrager

  Rodia, omdat ik een apotheekhoudende huisarts heb en tot 15 jaar geleden codeïne tegen de pijn kreeg, wel of niet samen met paracetamol, was er op een gegeven moment de vraag of de neuropathie over was omdat ik de pijnstilling niet meer kwam halen. Bij het woord acupunctuur snoerde hij me de mond, daar geloofde hij niet in dus hoefde hij het ook niet te weten…
  En zo zijn er legio hulpverleners. Gelukkig zijn er ook een paar artsen die zien hoe goed het helpt. En de mensen die mij regelmatig zagen delen mijn leven met neuropathie in 2-en. Een deel vóór en de rest na het begin van de acupunctuur. Enorm verschil.

  https://neuropathie.nu/cremes/page/2/ Hier kan je lezen hoe je aan de crème komt. Ik krijg gewoon 1x per jaar een recept, stuur heb op naar de verzenapotheek via wie het geleverd wordt en krijg het keurig thuis gestuurd.

  Ik hoop dat je een meedenkende internist hebt. Ook zij kan contact opnemen met het Instituut voor de crèmes.
  Mijn, nu met pensioen, neurologe schreef het ook voor. Internist niet.

  https://neuropathie.nu/diabetes-en-neuropathie/diabetes-type-1-met-complicaties.html
  Dit stuk staat al heel lang op deze site, intussen ben ik er dus bijna 14 jaar, en doe ik veel minder. Maar nog wel steeds veel meer als wat in de lijn van de verwachtingen lag van artsen die vonden dat er niets aan te doen was.

 • Rodia1
  Bijdrager

  Dus er is hoop maak ik op uit jouw artikel.

  Ik kon en kan mij dan ook niet voorstellen dat ik daar de rest van mijn leven mee moet omgaan, en mijn dank dan ook naar jou dat jij daar mij het een en het ander over verduidelijkt.

  Eigenlijk is mijn diabetes, type 2 dus, daarmee begonnen met die pijnlijke voeten en heb ik daar dus veel te lang mee doorgelopen en waarschijnlijk met al een lange tijd hoge bloedsuikerwaardes.

  Ik heb inmiddels wel geleerd om niet te lang door te blijven lopen met klachten, en liever een keer te veel dan net te weinig naar de huisarts te gaan.

  Ik heb dus voornamelijk last van mijn voeten en vooral dat stramme beklemmende gevoel baart mij zorgen en af en toe die gevoelloosheid, en die plotselinge felle pijnscheuten neem ik nog voor lief, ook niet prettig maar goed als dit alles een stuk minder kan dan ben ik wel in voor hetgeen jij voorstelde.

  Eigenlijk ben ik voor deze aandoening nooit bij een specialist geweest,daar ik er van uitging dat er toch niets aan te doen was.

  En maakt acupunctuur dus wel veel uit, heb ik namelijk niet goed begrepen, kon namelijk op het filmpje jouw niet goed verstaan.

 • Elly
  Bijdrager

  Rodia, omdat ik yoga juf was bewoog ik erg veel. Nu ik bijna geen les meer geef heb ik een loopband, of ik loop de trap een aantal malen. Omdat ik verleden jaar een herseninfarct gehad heb is de vermoeidheid erger geworden. Maar dat heeft dus niets met neuropathie te maken.
  Op het filmpje hoor je me idd. slecht. Maar het belangrijkste is dat de behandeling gelijk aansloeg. Er wordt altijd gekeken na een paar behandelingen of het zin heeft om door te gaan. Bij mij heeft het dus zin om in het onderhoud te blijven. Maar het blijft altijd eigen keuze.
  Die steken en het daardoor niet slapen was bij mij heel erg. Na een aantal jaren kwam ik er achter dat ik niet tegen chemische zoetstoffen kan, met name aspartaam en de afgeleiden daarvan. Die hebben invloed op de zenuwbanen. En ik heb echt poly-neuropathie.
  Als ik een EMG (test om vast te stellen in welke mate je het hebt) krijg komt er alleen maar uit: Zeer ernstige neuropathie. Drie jaar geleden deed nog 1 lange vezel het in mijn linker arm. Maar toch loop ik, zei het langzaam en korte stukjes en kan ik mijn handen nog gebruiken. De grote huishoudelijke klassen doet mijn man, ik doe de zorg klussen zoals koken e.d.
  Het hangt heel erg van je levens-instelling af, dus hoe je met alles omgaat hoe en in hoeverre je het kunt afremmen.

  Ik hoor graag van je hoe het allemaal verder gaat met je.

 • JanvanGroezen
  Bijdrager

  Ik gebruik sinds enkele maanden het REVITIVE trillinsapparaat.
  Had voorheen veel vocht in onderbenen en enkels, dat is nu een
  stuk verbeterd. Je moet wel elke dag zo’n half uur met de
  blote voeten op het apparaat zitten. Verder is het ook niet
  goedkoop, maar het helpt wel !!

 • Rodia1
  Bijdrager

  Even weer een bericht van mij.

  Het lijkt soms enigszins beter te gaan, maar zoals gisteravond toen ik tv zat te kijken en met de blote voeten was, vanwege het nu warme weer, merkte ik toch weer dat stramme gevoel op.
  Het lijkt wel of ik gewoon niet zonder schoeisel kan zitten, ondanks dat ik van die makkelijke zgn croakies draag.

  Nu loop ik wat vaker op blote voeten, maar hoe lekker het ook lijkt, dat is dus met deze aandoening gewoon niet te doen, de ene keer voel ik wat en de andere keer weer niet.

  En als je denkt ergens in getrapt te hebben is dit niet zo.

  Ik heb steeds met name vanuit een zithouding zoveel last van mijn voeten, met lopen en fietsen merk ik er vrij weinig van.

 • Elly
  Bijdrager

  Ik loop altijd met schoenen aan, blote voeten is niet verstandig omdat je niet altijd voelt of je ergens in loopt en je op die manier wondjes kunt krijgen, en dat zou problemen kunnen geven.Maar ik heb orthopedische schoenen, dat loopt veel beter voor mij.Met stilzitten kan je idd. last krijgen van je voeten. Ze in beweging houden is het beste.

 • Elly
  Bijdrager

  Rodia, hoe gaat het intussen met je?

 • Rodia1
  Bijdrager

  Hallo,

  Ja niet veel verandering, heb nog steeds erg veel last van de neuropathie aan mijn voeten, maar nu heb ik er ook nog een probleem bij, maar dat is al lang aan de gang en dat is knie artrose aan beide knieën maar voornamelijk aan de linkerknie heb ik veel pijn en gebruik daar sinds kort 4 x 1000 mg paracetamol voor met daarnaast op proef 3 x 400 mg ibuprofen, en die combinatie werkt inderdaad wel goed zo het lijkt, maar hoe lang zoiets mag is nog maar de vraag.

  Wel blijkt dat ik in mijn knieholte links een bakers cyste heb zitten en die geeft naar mijn idee ook erg veel pijn, ik voel daar nu een nogal stram gevoel.

  Toch ook daar weer eens over hebben, want die kan verwijderd worden had ik begrepen.

  Volgens de orthopeed waar ik laatst was en die van mijn knieën röntgenfoto’s had laten maken is de linker knie er het ergst aan toe en moet ik toch al snel denken aan een prothese, maar dat stel ik nog liever uit daar ik er best nog wel wat mee kan doen, traplopen is nog goed te doen, fietsen ook, maar wandelen gaat wel erg moeizaam, en op de knieën zelf steunen is vrijwel niet te doen, wel het moment zelf, maar wat daar achter aan komt is geen lolletje, wat houd ik daar lang pijn aan.

 • Elly
  Bijdrager

  Heb je al crème voor je voeten?Al die pijnstillers tegen de artrose lijkt me niet echt gezond. Er is een goede site over artrose https://www.bewegenzonderpijn.com/de-groenlipmossel/
  Ik ontdekte deze een keer omdat ik dacht artrose in nek en rug te hebben, maar dat is ‘gewoon’ spierverstijving van de neuropathie.

  Volgens mij kan de cyste idd. verwijderd worden. Lijkt me verstandig.
  Het moeizaam wandelen kan ook van de neuropathie komen. Dat was zo ongeveer het eerste wat ooit mis ging bij mij, daarna kwam het tintelen.
  Als je het nog vol kunt houden zonder prothese, kan je het misschien uitstellen, maar ja, je kunt ook een second opinion laten doen en dan kijken wat je laat doen, of nog even wacht.

 • Rodia1
  Bijdrager

  De second opinion is al net achter de rug, alhoewel wel weer 3 jaar later dat wel.

  Destijds vond de arts in opleiding dat ik maar gewicht moest kwijtraken, en dan weer eens terug mocht komen, dat het scheelt als ik zou afvallen ben ik het helemaal mee eens, maar daar gaat de artrose volgens mij niet van weg, maar de laatste, in dit geval een kliniek, die vertelde eigenlijk dat een prothese steeds dichterbij komt, ook zou gewicht minderen wel helpen, maar de artrose krijg je er niet mee weg vertelde zij mij laatst.

  Ook vertelde mijn huisarts dat afvallen in mijn geval erg moeilijk zou worden, daar ik hoog gedoseerd insuline gebruiker ben.

  Crème heb ik nog niet voor mijn voeten, maar de ene keer heb ik er erg veel last van en de andere keer weer een stuk minder. Het gaat zo op en neer.

  De groenlipmossel heb ik al gebruikt, weliswaar in capsule vorm met nog wat andere ingrediënten erbij, maar echt baat heb ik daar tot op heden nog niet veel van gehad.

  Deze gebruik ik https://www.lucovitaal.nl/groenlipmossel.html?p=2

  Ik weet niet of dit de juiste is.

  En inderdaad al die pijnstillers werken nu nog wel, maar hoe lang is dit de bedoeling, lijkt mij ook niet echt goed,

  In ieder geval mocht ik die 4 x 1000 mg paracetamol doorgaans gebruiken, maar die ibuprofen mocht ik nu even 1 week erbij gebruiken en dan verder bespreken hoe dan verder.

 • Elly
  Bijdrager

  Artrose gaat niet weg bij afvallen, veel insuline gebruik kan dan wel minder worden.
  Ik heb altijd begrepen dat vloeibare groenlipmossel beter is. En daar zit een behoorlijk prijskaartje aan. En er zit het e.e.a. in wat ik zelf gewoon los als poeder koop en gebruik. Maar pure mossel bestaat blijkbaar niet.
  Nogmaals de site van beter bewegen, nu met ervaringen met groenlipmossel
  https://www.bewegenzonderpijn.com/ervaringen/
  Ibuprofen is idd. hetgeen je niet te lang mag gebruiken, maar dat was al gezegd.

  Dan toch maar een prothese? Artrose op zich gaat blijkbaar nooit echt weg, er zij wel wat dingen die het beter kunnen maken en evt. ook je loopvermogen verbeteren.
  Moeilijke keuze voor je, zeker omdat gezegd wordt dat het ooit een keer zal moeten gebeuren.Ik zou gewoon de raad van de arts opvolgen en nu vast de prothese doen. Maar het blijft wel jouw keus van nu of later.
  De creme kan je gewoon dagelijks gebruiken, zodat de pijn wegblijft. Je huisarts kan er (meestal) ook wel voor zorgen, maar dat gaat wel via de site over neuropathie.
  Slik je wel alfa liponzuur??

 • Rodia1
  Bijdrager

  Alfa liponzuur slik ik niet, is dit om de neuropathie te verzachten?
  En werkt dit tevens ook voor die artrose?

  Als ik die crème via de huisarts kan bestellen, moet ik die dan zelf betalen, of valt dit onder de verzekering, al dan niet als aanvullend verzekerd?

  Mijn fysiotherapeut adviseert mij om zo lang mogelijk nog zonder de prothese te blijven, daar zij veel ervaring hebben met patiënten die deze nu al hebben, het is namelijk geen rozengeur en maneschijn zo blijkt, en wat voor de een wel goed werkt zegt niets voor de ander, zo hoor ik steeds, dus daarom mijn twijfel om daar nu al aan te beginnen.

  Alhoewel ik gezien mijn leeftijd er nu wel al recht op heb begreep ik.
  Als je al te ” oud ” bent, wat heet oud, dan blijkt het niet eens meer te mogen.

 • Elly
  Bijdrager

  Alfa Liponzuur is tegen de neuropatische pijn, artrose weet ik niet.
  Zie: https://iocob.nl/2005/12/alfa_liponzuur_bij_neuropatische_pijn/
  Ik slik het al 14 jaar. In Duitsland wordt het gewoon regulier door artsen voorgeschreven, in Nederland moet je het zelf kopen. Ik koop het bij Body en Fit maar er zijn meerdere bedrijven op internet die het hebben. Ik slik er geen biotine bij, daar kan ik niet tegen.

  Als je nu al recht hebt op een operatie, waarom houd de fysio het dan tegen? Straks ben je er weer te oud voor. En als je wat jonger bent genees je over het algemeen ook beter, daarbij moet je ook nog rekening houden met de diabetes (qua genezing)

  Ergens hier eerder heb ik ooit een link neergezet met het protocol voor de huisarts om een recept te bestellen. Dat stuur je dan naar een verzendapotheek en krijg je het vergoed.(ga ik van uit) Ik heb rechtstreeks een recept omdat ik daar patiënt ben en ik krijg het vergoed, heb wel een aanvullende verzekering.

 • Rodia1
  Bijdrager

  Mijn fysiotherapeut houd het niet tegen, kan ze ook niet, maar brengt slechts een advies uit om het uit te stellen wanneer het nog niet strikt noodzakelijk is.

  Ikzelf blijf nog steeds diegene die beslist.

  Maar als het zover is moet ik er toch voor terug naar de orthopeed van het ziekenhuis, want die voeren daar die operaties uit, en die kliniek waar ik dus niet zo lang geleden was die doen dit niet meer. Overigens als ik dit eerder had geweten had ik er niet eens naar toe gegaan.

  Het enige andere wat ik gemerkt heb is dat zij met een echo mijn knieën hebben onderzocht, maar voor de röntgenfoto’s moest ik uiteindelijk toch weer naar het ziekenhuis, en ben daar dus niets meer mee opgeschoten. Ja ze hebben een lekkere rekening kunnen uitschrijven naar de verzekering.

  Kun jij anders eens die link opzoeken als je wilt v.w.b dat protocol waar jij het over had.

 • Elly
  Bijdrager

  Het was dus wel even van het kastje naar de muur gaan. En duur ook nog.
  In het ziekenhuis opereren lijkt mij het best als je zover bent.

  https://neuropathie.nu/afspraak+maken+neuropathische+pijn

  De alinea met als kop: vragen over supplementen, crèmes.

 • Rodia1
  Bijdrager

  Dank je voor de link.  Ja eigenlijk ben ik ik nooit bij een specialist geweest voor mijn neuropathie, daar kreeg ik steeds te horen dat er toch niets aan gedaan kon worden.

 • Elly
  Bijdrager

  Huisarts?? Hij kan je gewoon doorverwijzen naar internist of neuroloog. Er zijn tegenwoordig (eigenlijk al vrij lang) reguliere middelen tegen de pijn e.d. Ik slik ze niet omdat ik er suf van wordt. Ik slik dus complementair, dat is o.a. de alfa liponzuur en CBD olie.
  Lees de site eens door van de link. Heel interessant.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.