Forums / Zwangerschap / Voor de eerste keer zwanger willen worden

Kris
Bijdrager

Voor de eerste keer zwanger willen worden

Hallo,

Ik wil graag een nieuw topic openen voor mensen die voor het eerst zwanger willen worden en diabetes hebben. Ik merk dat ik weinig ervaringen vind over dit onderwerp op internet. Ik vind het allemaal reuze spannend en ik ben benieuwd hoe anderen het ervaren. Ik ben al bijna een jaar geleden overgestapt op de insulinepomp (omnipod) en een half jaar geleden heb ik mijn spiraaltje eruit gehaald. Allemaal voorbereidingen voordat mijn hba1c maar ook wijzelf er klaar voor waren. Sinds een maand willen wij ervoor gaan en over de afgelopen maand heb ik een stukje geschreven. Ik ben benieuwd of jullie je in dit stukje herkennen.

En dan is het zover. Het moment waarop je tegen elkaar zegt: we gaan ervoor! Het pompje is er, het spiraaltje is eruit en het Hba1c is goed. Ik denk dat ik ongeveer weet wanneer mijn eisprong is dus op die dag hebben we sex. Niet liefdevolle sex omdat we zoveel zin hebben maar sex omdat het nu tijd is. Dat is best raar. Maar achteraf lachen we erom en hebben we er ook nog van genoten. Nu is het afwachten. Ik voel een enorme verantwoordelijkheid en zie meteen het verschil met met mensen die geen diabetes hebben. Twee weken lang weet ik niet of ik zwanger ben. Toch moet ik hier wel rekening mee houden aangezien mijn bloedsuikerwaardes vanaf begin af aan zo strak mogelijk moeten zijn. Ik weeg al mijn eten zo nauwkeurig mogelijk af, probeer zo gestructureerd mogelijk over de dag te eten, regelmatig te prikken en wanneer ik een high tea heb zoek ik van tevoren op hoeveel koolhydraten overal inzit. En natuurlijk eet ik zoveel mogelijk groente en fruit. De eerste week heb ik prachtige waardes. Dat voelt goed. Maar in de tweede week heb ik schommelende waardes. Dan onder de 4 en dan weer net boven de 10. Ik baal enorm als mijn waardes boven de 10 komen. Hoe kan dat nou? Wat heb ik niet goed gedaan? Ik ben gestresst dus misschien komt het daar door. Maar normaal gesproken schieten mijn waardes daar ook niet zo van omhoog. Misschien komt het wel omdat ik zwanger ben! Zou het? Ik ben er naar mijn inziens te veel mee bezig in mijn hoofd. Ik ben de dagen aan het aftellen tot mijn menstruatie. Ik wil het loslaten maar dat lukt mij niet. Maar ja, dat komt ook omdat ik er wel rekening mee moet houden dat ik eventueel zwanger kan zijn. Ik besef mij dat als het lang duurt voordat ik zwanger wordt het een twee weken op en twee weken af schema wordt. Twee weken enorm op de waardes letten en er rekening mee houden dat ik zwanger zou kunnen zijn en twee weken dat ik het een heel klein beetje kan loslaten. Laten we hopen dat het snel raak is. Als we twee weken verder zijn wordt ik niet ongesteld. Jeetje, wat spannend! Nadat ik drie dagen overtijd ben doe ik een test. Samen met mijn vriend wachten we in spanning wat de test zegt. Niet zwanger. Ik ben teleurgesteld. Maar vooral ook boos. Heb ik voor niks twee weken lang zo goed op mijn voeding gelet, met alles rekening gehouden. En boos op mijn lichaam dat ie mij heeft voorgelogen door ineens niet op tijd ongesteld te worden. Ik besluit meteen pizza te gaan eten s’avonds en chocola te halen. Wat kan mij het schelen!

 • Anoniem

  Wanneer heb je de test gedaan? Hoewel de tests tegenwoordig enorm gevoelig zijn,kan het toch soms voorkomen dat je net te vroeg gestest hebt en een mogelijke zwangerschap nog niet wordt aangegeven. Als je je echt zwanger voelt, een paar dagen later nog eens testen als je op zeker wilt spelen.

  Ik snap je teleurstelling, maar gemiddeld duurt het een haljaar eer een vrouw zwanger raakt. De stress die erbij komt kijken gooit niet alleen je bls in de war maar kan er ook voor zorgen dat een zwangerschap op zich laat wachten. Zoek lekker veel afleiding en probeer leuke dingen te doen zodat je er minder mee bezig bent. Is moeilijk, ik weet het….

  Ik hoop dat het snel lukt, succes!!

 • patriciaej
  Bijdrager

  Hoi Kris

  Ik wist bij mijn 3 zwangerschappen al voor de test dat ik zwanger was want dan had ik al een hypo gehad, bij de eerste heb ik de eerste 3 tot 4 maanden veel hypo’s gehad ( dat ik echt van de wereld was , bij de tweede ongeveer 5 maanden veel hypo’s en bij de derde de gehele zwangerschap , het was zelfs zo dat mijn HbA1c hetzelfde was als bij ” normale ” mensen , dus ik had altijd wat te eten bij en mijn glucagonspuit ook bij want het gebeurde uit het niets,

  Voor de rest verliepen de zwangerschappen normaal tot de 30/32 weken en ik zwangerschaps vergiftiging kreeg, de twee jongens hadden last van zeer lage bloedsuikers toen ze geboren waren en mijn meisje mankeerde niks , ze waren alle drie rond de 6 pond met de geboorte en na een beetje een slechte start ging het daarna prima met ze en nu ook nog , ik heb ook mijn pomp niet hoger hoeven te zetten tijdens de zwangerschap in het begin zelfs een stuk lager

  Ik was bij de eerste twee na 3 maanden zwanger en de derde na 10 maanden , maar ik heb niet echt rekening gehouden met mijn eten( voor de zwangerschap ) daarna natuurlijk wel, succes met zwanger raken en hopelijk een fijne zwangerschap

  Gr. Patricia

 • Mies
  Bijdrager

  Hoi Kris
  Ik ga dit topic even volgen want wij zijn nu net gestart met proberen om zwanger te worden. Vind het erg spannend allemaal, ook wel beetje eng als je alle verhalen leest over eventuele complicaties en risico’s. Dus erg fijn dat je dit topic hebt geopend en natuurlijk veel succes en ook veel genieten van elkaar

  • Sparre001
   Bijdrager

   Welk type diabetes heb jij? :)

 • lavendel
  Bijdrager

  Hoi allemaal,

  Spannend Kris en Patricia!

  Ik ga dit topic ook volgen, wij denken ook steeds meer na over een kinderwens maar door de diabetes vind ik dit toch extra spannend en lijkt het me ook behoorlijk pittig om je bloedsuikers zo goed onder controle te houden. Dit is sowieso al lastig, maar als je eenmaal zwanger wilt worden of zwanger bent, zou er (voor mij) ook de angst voor complicaties bij komen…
  Ik heb weinig mensen in mijn netwerk die al kinderen hebben, dus ik vind het uberhaupt heel spannend hoe het zal gaan etc.
  Misschien dat er meerdere mensen zijn die voor de eerste keer zwanger willen worden of zijn en hier in mee kunnen schrijven om ervaringen uit te wisselen?

  Groetjes, Lavendel

 • Mel83
  Bijdrager

  Leuk om deze topic te volgen ook al ben ik er totaal nog niet mee bezig maar vind het we interessant om over te lezen.
  Ben wel
  Benieuwd wat je HBA1c moet zijn als je zwanger wilt worden.

 • Suze
  Bijdrager

  Hoi Kris,

  Is het inmiddels gelukt om zwanger te worden?

  Ik heb type 2 (heb een insulinepomp) en probeer nu voor de tweede keer zwanger te worden. Ik behoor dus niet helemaal tot de doelgroep van je topic, maar vind je verhaal erg herkenbaar. Ook bij een tweede is het iedere maand weer spannend: 2 weken “op”, waarin je je waarden tot in de puntjes wilt regelen, en (als het niet is gelukt) 2 weken “af” waarin je de touwtjes weer een beetje kunt laten vieren. Wat weer niet te veel mag, want dan is de diabetesverpleegkundige niet blij :-)

  @mel83: de algemene richtlijn gaat uit van een maximale HbA1c van 53/7,0, al ken ik ook verhalen van vrouwen met een hogere HbA1c die groen licht kregen. Het is dus erg afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en moet besproken worden met je eigen internist.

 • Sparre001
  Bijdrager

  Hi, Wij hebben ook een kinderwens. Ik ben nu onder behandeling bij een internist. Weten jullie wat de HBA1C moet zijn om groen licht te krijgen?

 • Ha allemaal,

  Wat leuk. Ik ga hem ook volgen.. Wij zijn nog niet direct er mee bezig om zwanger te raken maar af en toe hebben we er weleens over. Vind het spannend zwanger en diabetes omdat je vaak best negatieve verhalen er over hoort.
  In het ziekenhuis zeggen ze altijd dat je hba1c onder de 50 moet zijn. Ook voor groen licht… Die van mij is 47 dus dat zit dan wel goed…

  Het is voor mij heel herkenbaar Kris om zo gespannen met je bloedsuikers om te gaan als je een beetje verwacht dat je zwanger raak.. Ik merk dat ook zodra hij hoog is is dat het eerste waar ik dan even aan denk. ;-)

 • Zijn er mensen hier trouwens mensen die ervaring hebben met PCOS en diabetes in combinatie?

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.