Forums / Nieuw met diabetes / Voor hoeveel procent werkt jullie alvleesklier nog?

ilse1968
Bijdrager

Voor hoeveel procent werkt jullie alvleesklier nog?

Hallo ik ben Ilse en heb sinds 1,5 jaar diabetes 2 0f 1 daar zijn ze nog niet uit en heb hier al eerder een topic geplaatst mager en toch diabetes. Ik zit nog steeds een beetje in ontkenningsfase. Maar zolang je alvleesklier nog een beetje werkt, dat zegt de internist je, bij mij nog 30% van de 100% in mensentaal uitgedrukt. Nu dan maakt hij nog steeds insuline aan maar niet meer zoals bij een gezond mens.Dus moet je op je eten letten en je zeker niet meer overeten, snoepen en alcohol en teveel koolhydraten gaan je alvleesklier nog meer belasten en dan valt hij helemaal stil. Zondig je, dan moet je extra bewegen. Nu ik neem ook medicatie en baal daar echt van, maar wil wel gezond oud worden. Met ups en downs. Maar discipline moet je wel hebben.Ik eet nog wel af en toe koolhydraten maar merk dat direct aan mijn waardes. Zijn er hier nog die weten hoeveel hun alvleesklier nog werkt?

Ilse

 • Mel83
  Bijdrager

  Ik heb geen idee, zal het bij mijn volgende afspraak eens vragen aan de internist. Heb het nog maar 4 mnd dus weet niet of ze het dat al kunnen zien. In ieder geval bedankt voor de tip.

 • Racingbike
  Bijdrager

  @ilse1968; bij werkt hij nauwelijks nog. Is jaren geleden getest. Daarentegen staat er bij mij ruim 40 jaar op de teller.
  Over het algemeen genomen spuit ik voor ruim 40 jaar nog steeds bitter weinig. En daar ben ik trots op ;)

  • ilse1968
   Bijdrager

   Racingbike,

   Wat goed van je.En mag ik dan ook vragen hoeveel keer per dag je spuit en let jij ook fel op je eten?

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ik heb geen idee. Maar qua behandeling maakt het vrij weinig uit, omdat mijn ‘type’ gewoon duidelijk is.

  Weet je wat het is, Ilse. Uiteindelijk is het belangrijk om de behandeling die je nodig hebt te accepteren (wat dat ook mag zijn) en heel eerlijk gezegd gun ik je een leven waarin je niet iedere koolhydraat aan de kant hoeft te zetten, maar gewoon lekker kunt eten.

  • ilse1968
   Bijdrager

   Hoi Anne,

   Ik weet het mijn type is nog steeds niet duidelijk.In oktober moet ik terug naar de internist een andere en hopelijk doet hij wel wat hij zegt.De eerste zegt type 1 en zet me in type 2,nogal logisch dat ik het niet meer geloofde en dat maakt de aanvaarding nog moeilijker maar ik kom er wel :).Het is wel een groot verschil in de kosten bij type 1 wordt alles vergoed ook de strips en meter en bij type 2 niet.Mijn hemoglobine is nu 8,6 nog steeds wat te hoog maar voor mij aanvaardbaar.Blijkbaar is insuline spuiten ook gezonder dan medicijnen die chemisch zijn zei mijn dokter en waar ik toch wel wat bijwerkingen van heb.Jij hebt type 1 zeker?Valt dat een beetje mee dat spuiten?

 • Stefanmv1987
  Bijdrager

  Ik loop sinds 2010 met suikerziekte eerst werd gedacht dat ik type 2 was. Helaas na een paar jaar later bleek dit niet zo te zijn en is het omgezet naar Type 1 lada diabetes. Nu hebben ze een x aantal weken geleden mijn alvleesklier getest deze was nog 0,45 van waarde, zes weken later weer gemeten en was de waarde nog 0,19. Dus het kan ook hard achter uit gaan. Met eten probeer ik goed op te letten maar sinds ik 4 maal daags spuit blijven de waarde sterk veranderen. Hier moet ik nog wel een goede weg in vinden.

  • ilse1968
   Bijdrager

   Hoi Stefan,

   Wat vervelend dat je zoveel moet spuiten.Heb je al eens langwerkende insuline geprobeerd?Dat moet je alleen s’morgens of s’avonds toedienen?

 • sheila
  Bijdrager

  Hee,

  Ik heb sinds kort diabetes type 1. Mijn Alvleesklier werkt helemaal niet meer.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.