Forums / Lichamelijke complicaties / Zware vermoeide benen sinds ik insuline gebruik

patri25
Bijdrager

Zware vermoeide benen sinds ik insuline gebruik

Hallo,
Ik ben Patricia 25 jaar en sinds begin dit jaar is er diabetes type 1 geconstateerd,
Ik kan nog niet zo goed praten over deze ziekte omdat ik het nog zo kort heb en er heel veel onduidelijkheden en frustraties zijn,

naast de normale symptomen heb ik een symptoom die ik niet kan verklaren en mijn diabetes verpleegkundige ook niet?
en ik vroeg me af of er hier iemand op het forum dezelfde symptoom heeft ik lees hier en daar wel wat over neuropathie maar de verpleegkundige zegt dat ik me daar nog niet zorgen om hoeft te maken dat komt pas voor in later stadium!

Nou ik zou heel graag willen weten wat het dan zou zijn: ik heb sinds het gebruik van insuline, hele zware vermoeide benen, ik ben al over gegaan naar andere langwerkende insuline.. maar de vermoeidheid in mijn benen blijft, zelfs zo erg dat ik op sommige dagen niet kan lopen!
ik zak door mijn knieën, en voel kloppingen in mijn enkels en knieën.

heeft iemand idee wat het zou zijn of is er iemand waarbij dit ook voorkomt?

alvast bedankt groetjes patricia

 • jeroen
  Bijdrager

  Hoi Patricia,

  de klachten die jij beschrijft doen niet onmiddellijk denken aan neuropathie. diabetische neuropathie in de knieën komt eigenlijk niet voor namelijk. Overigens is het niet zo dat het ontstaan diabetische neuropathie een vast gegeven is; het is een complicatie die bij mensen met diabetes kán optreden, maar dit is lang niet bij iedereen het geval.
  bij het last hebben van vermoeide benen zou het te maken kunnen hebben met de bloedvaten, ik weet niet of daar al eens naar gekeken is? Verder is het een symptoom van hoge of sterk wisselende bloedglucosewaarden: hoge suikers zorgen voor vermoeidheid, energiegebrek, en een slap gevoel.
  Ook pijn kan hierbij optreden(spierpijn, kramp, of verzuring).
  Veel sterkte en ik hoop dat je de oorzaak weet te achterhalen!

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  • mjmj
   Bijdrager

   Hallo Patricia
   Ik ken het fenomeen maar gelukkig niet in z’n ernstige mate.
   mijn advies is om tijdens de vermoeidheden je bloedsuikers regelmatig te controleren zodat je wel of niet kunt uitsluiten of het aan schommelende bloedsuikers ligt. Zo niet dan even contact opnemen met je behandelaar want zoals Jeroen schrijft kan het ook aan de vaten/hart liggen.
   MvG mjmj

 • marit
  Bijdrager

  Hallo patricia, het kan aan hoge maar ook aan lage bloedsuikers liggen. Als ik tegen een hypo aan zit kan ik mijn beneb ook bijna niet meer gebruiken ga ik ook zwalken. Als ik hoge bloedsuikers heb krijg ik snel last van verzuring in de spieren en kan dan ook niet zo goed lopen. Meten is weten. Als je het erg regelmatig hebt zou ik een sensor vragen voor een paar dagen en dan een dagboekje bijhouden over je voeding, aktiviteiten en klachten. Als je weet waardoor het komt kun je het ook makkelijker opvangen.
  Het zou ook nog psychisch kunnen zijn, dat je momenteel met de diabetes erbij tevell op je bordje hebt. Maar dan moet eerst een andere oorzaak uitgesloten worden.
  Sterkte meid, er komt veel op je af als je de ziekte net hebt.

 • Xhrista
  Bijdrager

  Misschien op de b vitamines laten prikken.

 • Anoniem

  Als ik langer te hoog zit, krijg ik regelmatig last van spierkramp in mijn benen. Het valt mij op dat het vooral gebeurt als ik langere tijd te hoog zit, niet direct bij een kortdurende hoge piek. Misschien kun je op de momenten dat je last hebt van je benen eens extra prikken, kijken of je een verband tussen je waarden en de klachten kunt ontdekken.

 • Willemtien
  Bijdrager

  Hallo Patricia,

  Waar ik meteen aan denk bij jouw klachten is het gebruik van Cholesterolverlagers.
  En dan met name de statines.
  Slik jij die misschien ?
  Ik heb daar veel pijnklachten van gehad. Met name in mijn benen.
  Ik slik nu Ezetrol waar ik beter op reageer.

  Groet,
  Willemtien

 • kiwiina
  Bijdrager

  Hoi Patricia, bij mij werkt magnesium! Ontspant de spieren ;-) of een magnesium badje. Lage bloedsuikers halen namelijk veel magnesium uit het lichaam.

  Groet, kiwiina

 • patrick1
  Bijdrager

  Hoe gaat het inmiddels met de klachten.
  Zijn ze opgelost?

 • andrew
  Bijdrager

  is het alleen benen of heel je lichaam
  als geheel moeheid kan het zijn glucose te laag

  tip als die moeheid voelt even meten

 • cure
  Bijdrager

  Ik voelde me ziek en ging na de dokter. Mijn bloedsuiker was 22 nuchter. De huisarts dacht dat ik diabetes 2 had,ondanks dat ik 20 kg afgevallen was. Ik kreeg metformine en statines. Van de statines kreeg ik erge pijn in mijn benen en ook de metformine deed me geen goed. Naar de internist na maanden afzien met koolhydraatarm dieet( nog meer afgevallen ) Het was dus diabetes 1. Nu spuit ik insuline en heb nog steeds veel pijn in mijn benen. Ik ben 60 en heb altijd gezond geleefd. Ik rookte niet,geen alcohol. Mijn waarden varieren van 6 tot 12. Wie herkent de pijn in voeten en benen en heeft tips? Pea pure neem ik in dat verlicht even. Fenytoine zalf helpt paar uur tegen brandende voeten. Rettich helpt ook tegen zwaarte even.

  • Willemtien
   Bijdrager

   Hallo Cure,
   jouw klachten komen me m.b.t. gebruik statines bekend voor.
   Ik heb 3 soorten statines mogen ervaren en van alle 3 kreeg ik pijn in mijn benen. Direct de eerste keer bij het weg laten van het tablet had ik geen pijn meer.
   Daarna heb ik een poos alleen Ezetrol gebruikt, maar daarbij moet eigenlijk ook een statine gebruikt worden. Ik kon daar niet tegen dus lieten we het daar een poos bij.
   Vorig jaar steeg mijn cholesterolwaarden een ietsje en moesten we iets doen.
   Omdat ik aan ‘de voorwaarden’ voldoe, mocht ik Repatha gaan spuiten.
   1 x per 14 dg. één injectie. Cholesterolwaarde is nu naar wens.
   Sterkte in de zoektocht naar klachtenvrij cholesterol beheersen.

   • cure
    Bijdrager

    Beste Willemien.

    Bedankt voor je reactie. Mijn cholesterol is goed nu. Daar slik ik niks voor. Ik heb pijn door insuline, denk ik. Ik gebruik Tresiba en Novorapid. Na het spuiten krijg ik pijn en ’s nachts heb ik er ook last van. Ik ben nu 2 maanden aan de insuline. Mijn waarden zijn afgelopen weken wel flink gedaald.

 • schutte6
  Bijdrager

  Door dat je diabetici BENT geworden heb je ook vernauwing van je bloedvaten in je benen.dus veel bewegen of lopen.of Shiatsu massage.van de benen maar goedkoop is het niet.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.