Forums / Medicijnen / Waardes en cholesterolmedicatie

Mierrie02
Bijdrager

Waardes en cholesterolmedicatie

Hallo allemaal.
Ik ben benieuwd of iemand het bekend voorkomt! Mijn nuchtere waardes zitten steeds te hoog rond 9. Nu was ik tijdje zonder Crestor omdat ik deze niet meer kreeg alleen van ander merk en daar slechte ervaringen mee had! Toen waren mijn nuchtere waardes rond 7…..Nu weer Crestor en ze stijgen weer! Volgens diabetesverpleegkundige kan dit niet door medicatie komen?

 • DrentscheAa
  Bijdrager

  Het is wel degelijk mogelijk dat deze medicatie de bloedsuiker verhoogt. Ik sla even het Farmacotherapeutisch Kompas erop na. Daarin vinden we voor rosuvastatine (Crestor) onder het kopje bijwerkingen:

  Vaak (1-10%): hoofdpijn, duizeligheid. Ontwikkeling diabetes mellitus (bij aanwezigheid van risicofactoren voor diabetes). (…)

  (cursivering door mij toegevoegd)

  en onder het kopje Waarschuwingen en voorzorgen:

  Er zijn aanwijzingen dat statinen het bloedglucosegehalte kunnen verhogen. Hierdoor kan, bij bepaalde risicofactoren (zoals glucose nuchter van 5,6–6,9 mmol/l, BMI > 30 kg/m²) een mate van hyperglykemie optreden waardoor behandeling zoals bij diabetes mellitus nodig is. Dit is echter geen reden om de statine–behandeling te staken.

  Dit vormt geen hard bewijs, maar wel een indicatie dat uw verhoogde bloedsuikers door de medicatie kunnen komen.

 • pretpark
  Bijdrager

  Dan is je diabetesverpleegkundige duidelijk niet op de hoogte dat dit wel veroorzaakt kan worden door Crestor!

 • Voorbijganger
  Bijdrager

  Medicijnen zorgen onder andere voor verliezen aan vitaminen, mineralen en andere stoffen. Statines onder andere aan Q10, vetoplosbare vitaminen, vitamine B12 en ijzer en vermindering van een belangrijk enzym, DPP-IV. Dit soort stofjes zijn onder andere belangrijk voor de insulinegevoeligheid.

 • meedenkertje
  Bijdrager

  Statines helpen je om één dag langer te leven dan wanneer je ze niet neemt….en ze geven veel bijwerkingen zoals het krijgen van diabetes2.
  https://www.leefbewust.com/cholesterolremmers.html

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.