Forums / Medicijnen / Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar?

GevraagdaanDVN
Moderator

Wat is jouw ervaring met de overstap van Lantus-insuline op Abasaglar?

Gebruik(te) jij Lantus-insuline en ben je zonder verdere berichtgeving geconfronteerd met een overstap naar biosimilar insuline Abasaglar?

DVN heeft meegewerkt aan een stappenplan*. Om deze overstap in goede banen te leiden. Om te weten of dit stappenplan in de praktijk wordt toegepast, horen we graag jouw ervaringen. Deel ze met ons en laat ons weten hoe je werd geïnformeerd over de overstap. Door wie (behandelaar, apotheker)? Wanneer speelde dit? En vooral: ben je uiteindelijk wel of niet overgestapt?

Alvast bedankt!
Belangenbehartigers van DVN, Carin en Heleen

*Het stappenplan is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF). Ook de diabetesvereniging Nederland, de apothekersvereniging (KNMP) en zorgverzekeraar VGZ betrokken. Ook SGE, een groep huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn hierbij betrokken geweest en hebben het uitgetest.

 • Klavertje
  Bijdrager

  De overstap is/was heel kort door de bocht. Ik was toe aan mijn nieuwe porie Lantus, ik mijn medicijnen ophalen bij mijn apotheek, en kreeg Abasaglar mee. Op mijn vraag wat hier aan de hand was het antwoord dat de zorgverzekeraar CZ geen lantus meer vergoed.
  Dus GEEN stappenplan, geen overleg, helemaal niets. Ik heb inmiddels CZ hierover gebeld, en kan alleen Lantus blijven gebruiken als ik het zelf ga betalen (?????) of op medische indicatie als mijn huisarts dat voorschrijft.
  Ik ben al een 10 tal jaren zeer stabiel, en ben er niet echt gerust op dat nu het gebruik van abasaglar dat zo blijft, zeker ook gezien de reacties van mensen die al overgestapt zijn.
  Ik heb echt geen trek in Hypos en/of Hypers, de apotheek is echt in gebreke gebleven en CZ heeft toegegeven dat het hoofd bestandeel wel gelijk is maar de hulpstoffen niet. Ik kan dus bijwerkingen verwachten, en daar zit ik niet op te wachten.

 • Ben42
  Bijdrager

  In het stappenplan staat wel wie het ontwikkeld heeft, maar in het stappenplan staat niet vermeld welke partijen zich aan het stappenplan dienen te houden en of dit inderdaad geregeld is.

  Het is mooi dat er een stappenplan is en het is mooi dat ‘Het stappenplan is in principe van toepassing op elke overgang van een origineel biologisch insuline naar een biosimilar-insuline.‘. Maar wat betekend dit?

  Kun je hierop de apotheek aanspreken ?
  Kun je hierop je zorgverzekeraar aanspreken ?
  Kun je rechten ontlenen aan dit stappenplan ?
  Geeft dit stappenplan verplichtingen aan apotheken, zorgverzekeraars, gezondheids-medewerkers ?

  Naar de lezer toe lijkt het artikel te suggereren dat je als patiënt hierop kunt rekenen. Dat dit in de praktijk niet zo werkt is ondertussen al gebleken. Indien het stappenplan geen verplichting is voor de verschillende partijen zou het veel beter zijn dit ook met GROTE letters te vermelding aan het BEGIN van het artikel.

  Ben

  • Als gebruiker van medicijnen moet je soms om uiteenlopende redenen wisselen van medicatie. Als patiëntenorganisatie vinden we dat dit, los van de reden waarom dit nodig is, veilig en zorgvuldig moet gebeuren. Dat is de reden dat we hebben meegewerkt aan een stappenplan. Een lijst met aandachtspunten die dit proces ondersteunen en in dit geval ook gebruikt kan worden voor de overstap van Lantus naar Abasaglar. Helaas is het stappenplan geen verplichting. Het is een middel om ervoor te zorgen dat je overstap zorgvuldig gebeurt en waarmee je als het gaat spelen, in gesprek kunt met je arts of apotheker. Ben je het niet eens met overstappen of ervaar je na omzetting problemen met je bloedglucosewaarden? Ga dan in gesprek met je voorschrijver over de effecten van je overstap, hoe hiermee om te gaan en wat dit betekent voor jouw diabetesinstelling. Apothekers en huisartsen zijn vanuit hun koepels en zorgverzekeraars geïnformeerd over het stappenplan. Hier kun je dus in je gesprek naar verwijzen. Wij stimuleren in elk geval mensen met diabetes waar de overstap op een ander medicijn speelt, gebruik te maken van dit stappenplan en hierop aan te dringen bij hun voorschrijver(s).

   • Ben42
    Bijdrager

    Dank voor uw reactie.
    Wat jammer is dat dit stappenplan bij zoveel partijen of niet wordt gehanteerd of dat het stappenplan helemaal niet bekend is.
    Ben

 • Vlefol
  Bijdrager

  Als ik kijk op de pagina van het zorginstituut (Farmacotherapeutisch Kompas)verbaast het me dat een overstap nodig is. Abasaglar en Lantus zijn even duur.Of is het zorginstituut nog niet bij?
  Kosten insuline Glargine

  Gemiddelde prijs per 1 wegwerpspuit
  Abasaglar, 3 ml injectievloeistof 100e/ml € 9,75
  € 9,75 vergoed

  Gemiddelde prijs per 1 patroon
  Lantus, 3 ml injectievloeistof 100e/ml € 9,67
  € 9,67 vergoed

  Gemiddelde prijs per 1 wegwerpspuit
  Lantus, 3 ml injectievloeistof 100e/ml € 9,75
  € 9,75 vergoed

  Toujeo, 1,5 ml injectievloeistof 300e/ml € 14,85

 • Rodia1
  Bijdrager

  Ik ben nog niet aan mijn volgende bestelling toe, maar vreemd dat dit niet van te voren wordt doorgesproken met de patiënt, tenzij er geen wezenlijk verschil zit in beide producten.

  Maar mijn vraag eigenlijk tegelijk, zijn beide merken dezelfde type insuline?

  Ik ben ook erg stabiel met Lantus, dus ook liever niet voor mij.

  • Klavertje
   Bijdrager

   het hoofdbestandeel is gelijk, het probleem zit in de bijstoffen, die verschillend zijn en dat kan dus een probleem worden met je stabiliteit, hoeft niet, maar ik ga de gok niet wagen. Mijn arts blijft mij Lantus voorschrijven.

   Ik krijg de indruk dat de zorgverzekeraar wel leuk een stappenplan op papier heeft gezet, maar dit niet heeft gecommuniceerd met de apotheek, dus een gesprek vooraf heeft niet plaats, en bij je volgende bestelling krijg je gewoon wat de zorgverzekeraar voorschrijft (????? ze zijn geen arts!)

  • Het medicijn bevat inderdaad dezelfde werkzame stof Rodia1. Lees meer over biosimilars op https://www.dvn.nl/Behandelingen/Insuline-spuiten/Biosimilar-insuline. Heb je specifieke vragen over de medicatie? Neem dan contact op met je behandelaar of je apotheek.

 • Gottfried
  Bijdrager

  Wat ik zo vreemd vindt is dat de DVN kennelijk betrokken was.
  En nu pas lees ik daar wat over, of heb ik wat gemist ?

  Ik gebruik geen Lantus maar Tresiba, ook heeeeeel langwerkend. (zonder bij betaling ).

 • Elly
  Bijdrager

  Een tijdje geleden al heb ik er iets over gelezen, maar loop me suf te denken waar ook alweer.
  Toen was ik nog aan de Lantus, intussen is het ook Tresiba.

 • Tilly
  Bijdrager

  Enkele dagen geleden was ik weer toe aan een nieuwe voorraad Lantus. Echter bij de apotheek werd me verteld dat het ‘patent’ op Lantus is verlopen en dat de zorgverzekeringen dit niet meer vergoeden. Als ik bijwerkingen zou krijgen (ik ben erg gevoelig voor medicijnen) kan ik Lantus tegen betaling krijgen of ik moest maar met de verzekering in discussie gaan. Onder protest heb ik Abasaglar meegekregen en hoop nu maar dat ik er niet allergisch voor ben. Voorbereidende gesprekken heb ik niet gehad. Ik werd hier dus door overvallen.

  • Vervelend om te lezen Tilly. Houd het goed in de gaten. Ervaar je schommelingen van je bloedglucosewaarden of andere klachten? Neem dan contact op met je behandelaar om dit te bespreken.

 • Rodia1
  Bijdrager

  Goed om te weten, want over 1 maand ongeveer ben ik ook weer toe aan een volgende bestelling voor de Lantus.
  Ik overleg wel even van te voren hoe het nu zit met mijn verzekering en de apotheek, want ook ik ben goed ingesteld met Lantus.

 • Ben42
  Bijdrager

  In de forum regelmatig verontwaardiging over hoe de ‘overheid’/’zorgverzekeraar’ met ons omgaat.

  Een van de manieren om de kosten te ‘drukken’ is het inzetten van goedkopere medicijnen en daarmee vaak de producenten van andere/vergelijkbare medicijnen te bewegen om ook de medicijnen die zij leveren goedkoper te leveren. Als patient ervaren we dit als vervelend, want op zijn minst doorbreekt dit onze routine en in ernstige gevallen hebben we er erg veel last van.

  Echter de gevallen waarbij we er veel last van hebben worden veel meer in de media besproken dan de gevallen waarbij dit wisselen vrij geruisloos gaat. En als patient gaan we nogal snel op onze achterste benen staan en reageren we verontwaardigd.

  Echter het Nederlandse systeem is zo slecht nog niet. Iedereen is verzekerd en de kosten van medicatie zijn door ons systeem vaak veel lager dan in andere landen. Vergelijken we b.v. de prijzen van insuline in Nederland met de prijzen voor dezelfde insuline in de US, dan is het verschil schrikbarend. Veel insulin’s hebben in Nederland een prijs van 20 a 25 Euro per 10 ml. (2 a 2.5 cent per eenheid.) In Amerika zijn de prijzen bijna 10 maal zo hoog.

  Moeten wisselen van soort medicatie is inderdaad niet leuk, maar we moeten dit ook wel een beetje in perspectief zien. In dit geval gaat het om dezelfde insuline, echter door een andere fabrikant gemaakt. De werkzame stof is hetzelfde de ‘hulpstoffen’ zijn niet allemaal hetzelfde.

  Vervelend is het wel, maar de verontwaardiging over dit soort gevallen vind ik niet terecht. Een aantal van de beslissingen komt op mij ook vreemd over, echter liever dit, dan de Amerikaanse toestanden.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Now, retail prices in the US are around the $300 range for all insulins from the three major brands that control the market.
  The cost of a vial of the short-acting insulin lispro (Humalog) increased 585% (from $35 to $234) between 2001 and 2015. By January of 2017, it reached $270

  arge insulin price increases at all three companies. Eli Lilly’s Humalog, for instance, rose from $35 to $234 per dose between 2001 and 2015

 • Ninet
  Bijdrager

  Ik werd onlangs gebeld door Mediq, waar ik mijn medicijnen van thuisgestuurd krijg, dat ik werd overgezet naar Abasaglar omdat Lantus niet meer vergoed wordt. Hier heb ik verder geen keuze in gehad. Wel heb ik bij de levering een algemene folder over de Abasaglar gekregen. Maar hier stond geen nieuwe informatie in ten opzichte van het gebruik van de Lantus.

  Ik heb geen idee of dit medicijn op een andere manier werkt en hoe ik hierop ga reageren.

 • thorbecke
  Bijdrager

  Bij het halen van een nieuwe voorraad Lantus, werd mij de Abasaglar meegegeven met de mededeling, dat CZ dit goedkopere middel ging vergoeden.
  De week ervoor was ik voor controle bij de praktijkondersteunster, maar die had deze overstap niet aan mij gemeld. Toen ik dat aan de apothekersassistente vertelde, zei ze dat alle huisartspraktijken hier informatie over hadden ontvangen. Op de radio hoorde ik dat Abaglasar voortaan werd voorgeschreven i.pl.v. Lantus, maar dat al gebleken was, dat sommige patiënten een grotere schommeling in bloedwaarden hiervan kregen. Dit was eigenlijk de enige relevante info hierover!
  Bij elkaar weer zo’n ‘OVERVAL’ in onze behandeling. Overigens net als de verplichte verandering(lees: verslechtering) van bloedglucosemeter. Moest toen overstappen van de Accucheck Mobile naar een goedkoop huismerk (Boeren Medical). Toen ik klachten ondervond kon ik een AccuCheck Performance krijgen.

 • Rodia1
  Bijdrager

  Over die accu chek mobile, daar blijken ze weer op te zijn teruggekomen las ik ergens.

  Ik gebruikte ipv die mobile toen ook accu-chek performa, maar nu inmiddels gebruik ik accu-chek instant meter en eigenlijk meer om de interactie met een app die je daarbij kan gebruiken die contact maakt met bluetooth.

  Dat laatste valt overigens in de praktijk behoorlijk tegen, sneller is alles zelf met de hand invoeren, maar dat terzijde.

  Ik moet binnenkort ook mijn Lantus bestellen, ikzelf heb er nog niets over gehoord, maar wacht wel af wat zij mij gaan vertellen, ik zit overigens bij Unive.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.