Forums / Oproepen / Wat maakt een insulinepen prettig in het gebruik?

GevraagdaanDVN
Moderator

Wat maakt een insulinepen prettig in het gebruik?

Zorg in Ontwikkeling (ZIO) heeft DVN gevraagd mee te denken over de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende insulinepennen op de diabetesmarkt. Veel van jullie hebben hier uiteraard mee te maken. Juist daarom kunnen de onderzoekers onze/jullie ervaringen goed gebruiken. Vandaar de vraag aan jullie om de scoringslijst te beoordelen. ZIO gaat deze daarna uitzetten in hun verzorgingsgebied om mensen goed te kunnen adviseren en de juiste keuze laten maken.

Alvast bedankt voor het overwegen mee te doen!
Angela, Relatiebeheerder DVN

Wat maakt een insulinepen prettig in het gebruik? We horen graag uw ervaringen over de zaken die de gebruiksvriendelijkheid van een insulinepen bepalen!
Met verschillende zorgverleners wordt gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de insuline-pensystemen. Halverwege maart zullen een aantal patiënten de verschillende pensystemen gaan beoordelen op gebruiksvriendelijkheid.
Dit willen we doen aan de hand van een vooropgestelde scoringslijst. U treft de scoringslijst aan in deze link
Aan u de vraag om te beoordelen of deze scoringslijst compleet is: m.a.w. worden alle zaken die de gebruiksvriendelijkheid van de pen bepalen bevraagd middels deze scorelijst?
Mist u vragen of heeft u andere opmerkingen? Stuur dan alstublieft uw reactie naar: j.hazelzet@zio.nl.

Alvast bedankt voor uw hulp
Vriendelijke groeten,
Judith Hazelzet en Maud van Hoof
Zorg in Ontwikkeling, Maastricht

 • Ben42
  Bijdrager

  Ondertussen heb ik antwoord gegeven op de vraag (aan: j.hazelzet@zio.nl), zie hieronder :
  Vriendelijke groet,
  Ben

  Geachte lezer,

  Ondertussen gebruik ik geen pen maar. Heb nog wel een aantal pennen voor noodgevallen.

  Er is een aspect wat ik in de vragenlijst niet tegenkom, maar wat ik wel heel belangrijk vond. Dat is namelijk of je na de injectie aan de pen kon zien wanneer of hoeveel je had geïnjecteerd. Ben een dergelijke routine handeling als het geven van een injectie is het bijzonder gemakkelijk te vergeten of je al wel of nog niet hebt geïnjecteerd. Een pen die de hoeveelheid geïnjecteerde insuline aangeeft na de injectie is daarbij een goed hulpmiddel. Omdat bij mij de hoeveelheden voor ontbijt, lunch en avondeten verschilden kon ik aan de waarde op de pen zien of ik de injectie wel of niet had uitgevoerd. (Ook wel een pen gehad die aangaf; aantal uur sinds injectie en de hoeveelheid.)

  Dit aspect was voor mij zo belangrijk, dat ik vrij lang een B-D pen heb gebruikt van zeer slechte kwaliteit, maar die wel de laatste hoeveelheid liet zien. De pen scoorde op uw vragenlijstje hoog tot zeer hoog op alle gebieden. Maar de kwaliteit van de pen was slecht. Hiervan heb ik er vele versleten, maar na verloop van tijd kwamen er altijd barsten in de patroonhouder en deze brak dan af.

  Verder komt op uw vragenlijst de ‘transporteerbaarheid’ van de pen niet ter spraken. De vorm, het volume en het gewicht van de pen zijn van belang. En dan gaat het natuurlijk niet om de pen op zichzelf, maar om de draagbaarheid van het ‘gehele’ systeem. Nu hebben de meeste pennen dezelfde langwerpige vorm, daar zijn wat uitzonderingen op, maar de grote en het gewicht wil nog wel eens flink variëren.

  Wat ik in het gebruik ook belangrijk vond van een zeer duidelijk verschil in de pen voor het gebruik van snelwerkende insuline en de pen voor de langzaam werkende insuline. De verschillende tussen die pen moesten zo groot mogelijk zijn. Dit maakt vergissingen in het spuiten van de verkeerde insuline kleiner.

  Maar het eerste aspect, dat een pen laat zien hoeveel je de laatste keer (of wanneer) was voor mij toch wel het allerbelangrijkste aspect.

  Met vriendelijke groet,

 • Gottfried
  Bijdrager

  De lijst via de link is een pdf file. Maar hoe krijgen jullie mijn antwoorden?
  En je kunt de buttons niet verschuiven…..

  Kortom, hoe nu verder? Of mis ik iets?

 • Ben42
  Bijdrager

  De vraag was :
  Aan u de vraag om te beoordelen of deze scoringslijst compleet is: m.a.w. worden alle zaken die de gebruiksvriendelijkheid van de pen bepalen bevraagd middels deze scorelijst?

  Dus het beoordelen van de scorelijst, niet de scorelijst zelf invullen.
  Vaak wordt er door de groep ‘gemopperd’ op de kwaliteit van enquêtes en dergelijke. Hier is je kans de kwaliteit van deze scorelijst te beoordelen en eventueel te verbeteren.

  Ben

 • Momo
  Bijdrager

  Ik heb werkelijk geen idee wat een stamper is. Zit dat ook op wegwerppennen?

 • Jasper
  Bijdrager

  De “stamper” is, denk ik, het mechanisme (zuigerstang) wat de rubber zuiger in de ampul aanduwt om insuline te injecteren.
  Die “stamper” zit er bij mijn Lantus wegwerp iig wel in.

  Wat er met het terugdraaien word bedoeld kunnen, denk ik, twee dingen zijn:
  1) Het helemaal terugzetten van de “stamper” om een nieuwe ampul te plaatsen; NVT bij een wegwerppen.
  2) De “stamper” na instellen van de hoeveelheid aan passen naar wat minder (zeg maar eerst 20 instellen en dan besluiten toch maar 16 te doen)

  Het lijkt me dat optie 1) bedoeld word en hoe gebruiksvriendelijk dit gaat.

 • Ben42
  Bijdrager

  Wat er met het terugdraaien word bedoeld kunnen, denk ik, twee dingen zijn:
  1) Het helemaal terugzetten van de “stamper” om een nieuwe ampul te plaatsen; NVT bij een wegwerppen.

  Dit wordt volgens mij bedoelt in vraag nr 5.

  2) De “stamper” na instellen van de hoeveelheid aan passen naar wat minder (zeg maar eerst 20 instellen en dan besluiten toch maar 16 te doen)
  In vraag 3 staat al “Het aanpassen/corrigeren van de dosis gaat:”

  De stamper is inderdaad het ding dat drukt op het rubbertje in het patroon om de patroon ‘leeg’ te duwen.

  Ben

 • Momo
  Bijdrager

  Bedankt @jasper en @ben42, het is me wel iets duidelijker nu :-)

  Het lijkt me wel dat de vraagstelling in deze lijst nog een aantal vraagtekens kan oproepen en dat sneller duidelijk moet zijn wat er precies wordt bedoeld. Geef bijvoorbeeld per vraag aan of dit wel of niet ook voor wegwerppennen geldt.

 • De panels starten volgende week. Er zijn genoeg reacties gekomen: bedankt allemaal! We sluiten het topic nu af, omdat het verzoek om te reageren dus niet meer actueel is.

  Groetjes Moderator

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.