Forums / Nieuw met diabetes / Wat was je laatste HbA1c?

Anne1998
Bijdrager

Wat was je laatste HbA1c?

Om je successen of tegenslagen te delen. Wat was jouw laatste HbA1c?

Lees hier meer over HbA1c

Oud naar nieuw omrekenen gaat als volgt: (10,93 + ”oude waarde”) – 23,5

_______________________________________________________________

Mijn laatste was 158, maar toen had ik 3 dagen de diagnose ;)

Tags: 

 • Chaim
  Bijdrager

  Hoi,

  Drie maanden geleden was mijn Hb1Ac 92
  Nu na drie maanden Levemir spuiten is het gedaald naar 78
  Ik heb er Novorapid bijgekregen en mijn streefwaarde is rond de 57, zegt mijn dvk.
  Ik hoop, in dit tempo, over drie maanden die waarde te hebben bereikt.

 • Mel83
  Bijdrager

  Die van mij was eind april bij het begin van de diagnose 105, eind augustus moet ik weer me hier voor prikken. Ben zeer benieuwd. Internist wil graag dat ik zo rond de 50 ga zitten.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ik ben ook super benieuwd. Moet ook in augustus weer, en ik hoop op een getal onder de 47 (maar ik weet niet of ik dan een beetje te hard van stapel loop en te veel verwacht)

 • Frans55
  Bijdrager

  Afgelopen dinsdagmiddag 11-10 bij Diabetesverpleegkundige te horen gekregen, was gezakt !!
  Ik weet nog niet precies maar streefwaarde zou 45 zijn? Ging van 74 naar 54. Dus medicijngebruik en insulinegebruik gaan goed. Ondanks soms niet echt consequent Rapida spuiten voor elke maaltijd elke dag. En dingen eten/drinken die niet altijd kunnen…..

  • MarianAalbers
   Bijdrager

   mijn laatste HBA1c was op 11oktober 82 ,moet echt omlaag maar hoe doe ik dit?
   Ik heb ook een schildklier die niet goed werkt,daar gebruik ik ook medicijnen voor
   wie kan mijn tips geven,word soms moedeloos van eet zo min mogelijk koolhydraten

   • berliva
    Bijdrager

    Ik had ook altijd een vrij hoog hba1c. Sinds ik cbd olie gebruik, elke maaltijd en voor het slapen gaan, was mijn hba1c in 3 weken met 5 gezakt. Van 76 naar 71. Moet binnenkort weer prilken maar weet zeker dat hij weer flink is gezakt. Hoop rond de 60 te zitten

 • Racingbike
  Bijdrager

  @anne1998; mijn laatste waarde was van april dit jaar; HbA1c was 45 (6,3)

  Uiteraard ben ik hier blij mee. Alleen de DvK vond het aan de lage kant… Pfft, gelukkig heb ik nu een andere DvK.

 • SimonW
  Bijdrager

  44 Had ik de laatste keer. Was ik best tevreden mee.

 • Chaim
  Bijdrager

  De mijne is een stuk minder gezakt, dan ik gehoopt had.
  Valt me vies tegen.
  Nou heb ik inmiddels al een virusje gehad en heb nu een luchtweginfectie. Dat stuwt de gemiddelden natuurlijk best op.

  In april was mijn Hb1Ac 92 – drie maanden geleden flink gezakt naar 78 en nu maar naar 70.
  Ik moet in december weer. Hoop dat het dan toch verder gezakt is.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Dat hoop ik ook voor je Chaim!

  Die van mij is ondertussen gezakt naar 38. Dat was behoorlijk heftig gezien ik van 158 af kwam, maar gelukkig gaat het nu prima.
  Dvk vond het ook een beetje te laag, maar ik vind het best oke.

 • Chaim
  Bijdrager

  Wow, Anne…dat is wel van de ene extreme naar de andere. Jij vindt het best oke, maar heb je dan niet vaak hypo’s?

 • Anne1998
  Bijdrager

  @chaim gemiddeld 1 tot 3 hypo’s per week. Soms een beetje meer, maar vaak zijn ze snel opgelost en vlug voelbaar

 • Chaim
  Bijdrager

  @anne…dat lijkt mij redelijk veel? Maar ik heb er geen verstand van. Ik heb heel veel last van zogenaamde relatief-hypo’s gehad, toen ik nog Metformine slikte. Soms meer keren op een dag.
  Dan zakte mijn suiker te snel en dan viel ik, min of meer, flauw. Ik viel, ik hoorde alles, maar kon niet bewegen of reageren. Toen ik besloot om verder te weigeren om Metformine te slikken en gestaan heb op een alternatief, was dat het einde van die relatief-hypo’s. Vanaf de eerste dag, nooit meer last van gehad.
  Ik heb nu wel hypo’s, maar minder dan 1 per week, denk ik. En ik blijf er gewoon bij.
  Lijkt me toch niet fijn voor je.

 • Anne1998
  Bijdrager

  @chaim
  Dat klinkt ook naar, die relatief-hypo’s, daar weet ik dan weer niks vanaf.

  Ik weet het zelf ook niet hoor, Chaim. In het afgelopen half jaar is dit redelijk normaal voor me geworden, en als ik de ‘instellingen’ iets minder scherp zet dan krijg ik meer hoge waardes en daar zit ik ook niet op te wachten.
  Bovendien: waar een hypo bij de één heel intensief en zwaar is, hoeft dat bij de ander niet zo te zijn. Een hypo houdt voor mij meestal in dat ik me een ietsiepietsie trillerig voel, 2 dextro in mijn mond prop, en verder ga met waar ik mee bezig ben.
  Slechts enkele keren ben ik echt even niet goed, en kan ik niet doorgaan met sporten/werken, maar flauwvallen, dat komt nooit voor, gelukkig.

 • glazenwasfreak
  Bijdrager

  dinsdag 1 november weet ik het weer laatste keer was 67 2 maanden ervoor bij ziekenhuis opname was ie 102 gus mooi gezakt denk niet dat ik deze keer zo geweldig zak enorme stres tijd nu ogen laseren drukte met eigen zaak en ook nog even een boeken onderzoek van de vriendjes van de belasting dus veel erg veel te doen en te regelen schiet het rust moment er wel bij in

  • Anne1998
   Bijdrager

   Wees maar trots, want je bent al zo gezakt! Top!

 • Tim26
  Bijdrager

  Goedenavond/nacht..

  Mijn HbA1c had in het begin van mn diagnose (rond eind april dit jaar) een waarde van 137. Veeeeeeeeel te hoog dus! Na 3 maanden (aug) later weer op controle te zijn geweest was die gelukkig al gezakt naar 73. Afgelopen keer (28 okt) weer de uitslag dat die gezakt was naar 64! Volgens de dvk zou een waarde tussen de 50 en 58 wel goed zijn voor mij. Hier kan ik mezelf ook wel in vinden dus daar gaan we voor! 27 januari weer terug op controle!

 • anita53
  Bijdrager

  Half mei 2016 de diagnose DM2 gekregen: ( Na een poosje pré diabetische waarden)
  glucose nuchter 7,3 mmol/l en HbA1c van 41 mmol/l

  Eind augustus 2016 de eerste controle via POH:
  glucose nuchter 6.8 mmol/l en HbA1c van 38 mmol/l

  Ik gebruik (nog) geen medicijnen.

 • M.vanHoorn
  Bijdrager

  Mijn HbA1c is: 53 (oude: 7.0), en daar ben ik erg blij mee.
  Maar het blijft een gemiddelde. Nu dus nog proberen de hypo’s en hypers te voorkomen,en zo min mogelijk te schommelen.

 • Anne1998
  Bijdrager

  @anita53 Dat zijn hele mooie resultaten! Super van je! Toch een schok om te horen dat je DM2 hebt. Heel veel sterkte toegewenst. Hopelijk kun je het een tijd goed doorkomen zonder medicijnen.

  M.vanHoorn, dat is een super waarde! Lastig is dat he … om toch die balans te vinden tussen niet te veel hypers en niet te veel hypo’s

 • Anne1998
  Bijdrager

  @marianaalbers

  Je HbA1c omlaag krijgen is latig, maar zeker niet onmogelijk. Enkele tips zijn:
  -meet regelmatig je bloedsuiker zodat je je bewust bent van je bloedsuikerwaarde
  -doe je best om goed ingesteld te raken. Neem hiervoor contact op met het ziekenhuis
  -probeer het gebruik van koolhydraten enigszins te beperken. Iets lekkers mag zo nu en dan zeker!
  -Beweeg!
  -Overleg of je de juiste medicijnen gebruikt en of er iets aan je behandeling moet veranderen.

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Anne 1998,

  Als ik lees welke waarden andere mensen hebben op dit forum, dan vraag ik me wel eens af of het bij mij wel zo “ernstig” is. Daarom heb ik het ook maar eens hier opgeschreven. De huisarts wilde in mei meteen metformine voorschrijven. Over de 2de meting v. augustus was ze ook niet tevreden. Ben benieuwd wat de 3de oplevert. Als het ongeveer dezelfde waardes zijn, zal zij dringender adviseren medicijnen te gebruiken. Inmiddels ben ik door wat ik lees over medicatie zo mogelijk nog minder enthousiast om te gaan slikken. Geen idee wat wijsheid is en wellicht is het wel té eigenwijs als ik weer weiger. Maar ja we hebben nog even te gaan, misschien lukt het me om nog wat af te vallen ( gaat zéér moeizaam) en zijn daardoor de waardes net goed genoeg.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Hoi @anita53

  Dat moet je niet denken hoor! Diabetes is diabetes en uiteindelijk loopt iedereen met hetzelfde probleem. De één is uiteraard wat moeilijker in te stellen dan de ander, maar HbA1c is maar een willekeurige waarde. Het is niet zo dat het noemen van zo’n getal zegt hoe ‘ernstig’ je diabetes is of zo.

  Ik noemde bijvoorbeeld aan het begin van dit forumbericht mijn toenmalige HbA1c van 158 – verschrikkelijk hoog. Dat was net na mijn diagnose, die helemaal niet super ernstig was. Natuurlijk is zo’n hoog HbA1c niet goed, maar ik ben rustig naar het ziekenhuis gegaan, heb leren spuiten en was binnen een uur weer weg. Even alles reguleren en naar een paar weken was alles weer op de rails. Dus zo’n getal zegt niks over ernst.

  Zijn de dingen die je huisarts zegt gebaseerd op een HbA1c van 38 ?!?. Een hbA1c van 38 ljkt me uitstekend namelijk! Die van mij is ook 38 op dit moment, en ik kreeg de opmerking ‘dat dat wel een beetje aan de lage kant is …’
  Ik kan me bijna niet voorstellen dat de huisarts jouw bij dit HbA1c aanbeveelt om medicijnen te gaan gebruiken voor je bloedsuiker. Dat lijkt me eerder gevaarlijk i.v.m. een risico op hypo’s.

  Voor mensen onder de 70 wordt over het algemeen een streefwaarde van 58 aangehouden. Daar zit je ver onder! Je nuchtere bloedsuiker vind ik een klein beetje aan de hoge kant, maar ook helemaal niet slecht hoor!

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Anne,

  Nou, je noemt nu net in je laatste 2 alinea de dingen waar ik mee zit. Ik vind inmiddels, mede door het lezen op dit trefpunt, ook dat 38 best netjes is. En ook dat 6,8 wel ietsje hoog is, maar om daar nou metformime voor te gaan slikken? Liever enige aanpassing in mijn leefwijze, om te zorgen dat die waarde nog wat omlaag gaat. Dat aanpassen is wel een zoektocht geworden om te kijken wat bij mij past. Is het nog steeds wel eigenlijk ;). Wellicht heb je daar wel wat overgelezen in andere posts. Ik weet alleen niet zo goed hoe ik moet reageren als ik weer voor controle ben geweest ( dat is over ong. een maand), vandaar dat ik schreef …. misschien wel té eigenwijs als ik weer weiger.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ik ben natuurlijk geen dokter of dvk, maar als ik jou was zou ik absoluut geen medicijnen gaan gebruiken.

  Stel dat ik dokter of dvk was (als ik zo vrij mag zijn om me dat voor te stellen) dan zou ik je aanbevelen om, wat je zelf al zegt, te letten op je voedingspatroon, regelmatig te bewegen en om het in de gaten te blijven houden door de bloedsuiker (nuchter) te meten, en zo nu en dan een zevenpuntscurve te maken (meten voor en 2 uur na iedere maaltijd en voor bedtijd). Misschien zijn medicijnen in de toekomst wel nodig namelijk …

  Als dat hba1c van 38 de enige reden voor medicijnen is, zou ik zelf niet akkoord gaan. Confronteer desnoods de dokter met de cijfers die je zelf hebt gevonden, neem er een website bij met informatie over hba1c’s en vraag de huisarts om verduidelijking.
  Wanneer bij een gezond persoon een waarde van 38 gemeten wordt, is dit namelijk niet eens pre-diabetes. Laat staan ‘echte’ diabetes.

  Ik ben zelf erg benieuwd hoe anderen hierover denken. Als je wilt kun je hierover ook een apart topic op het forum aanmaken. Wellicht hoor je dan ervaring van anderen over wanneer zij zijn begonnen met het gebruiken van medicijnen en wat zij jou adviseren / zelf gedaan hebben

 • glazenwasfreak
  Bijdrager

  sluit me volledig aan bij anne denk ook dat medicatie de kans op hypos groter maakt zou bijna denken dat je arts een aandeel heeft in de leverancier de waardes die je hebt wou dat ik ze had mijn hbac zit nu op 52 en dat is perfect zegt de diabetes verpleegkundige en de arts die er bij kwam tijdens het laatste bezoek dat is trouwens verplicht geworden dat een arts je ziet bij dvk bezoek ook bij goede waardes ivm de zorgverzekeraars laat ze de fsl gaan vergoeden ipv het geld zo weg gooien maar anita 53 laat je niet afschepen en vraag desnoods naar een andere arts

 • anita53
  Bijdrager

  Hallo Anne en Glazenwasfreak,

  Hartstikke bedankt voor jullie reacties en meedenken / mening geven. Maakt het wat betreft de waardes van het hba1c nog uit welk type diabetes je hebt? Ik heb nl. 2 en jullie 1. Hier heb ik werkelijk geen idee van. Ik ga eerst maar eens zo’n apparaatje kopen om regelmatig / of zoals Anne voorstelde, mijn waardes te meten. Dan kom ik in ieder geval beter voorbereid bij de huisarts en kan ik ook meer gefundeerd mijn mening geven. De eerste die ik trouwens i.v.m. mijn DM controle zie is de POH ( praktijk ondersteuner huisarts) en dan ga ik haar ook even vragen of zij ook een DVK is. Want het lijkt mij dat er verschil in moet zitten, anders noem je ’t niet anders.

  Anne, we dwalen zo wel af van de oorspronkelijke bedoeling van jouw topic, maar ergens vind ik het ook wel een begrijpelijk gevolg. Wil je het misschien liever sec bij de oorspronkelijke vraag houden? Dan doen we dat toch. Er zijn over het HbA1c nog andere topic, die ga ik eerst eens lezen en dan kijken of het nodig is om een nieuwe aan te maken. Bedankt voor je reacties!

 • anita53
  Bijdrager

  P.S. mijn huisarts heeft nooit iets gezegd over de HbA1c waardes, alleen over de meting van de bloedsuiker. Bij de uitslagen van het bloedonderzoek heeft ze dat onderstreept en erbij geschreven dat die waarde kleiner moet zijn dan 6.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Hoi Anita!

  Ik vind het zeker niet erg dat dit enigszins afdwaalt van het onderwerp. Ik stelde meer voor om een apart topic aan te maken omdat je dan misschien wat meer gericht advies kunt krijgen, van mensen die het topic aanklikken omdat ze het herkennen.

  In principe is een HbA1c waarde gewoon een waarde die ‘goed’ moet zijn, ongeacht het type diabetes. Wel is het zo dat de streefwaarde niet voor iedereen hetzelfde ligt. Voor relatief jongere mensen (en je bent héél lang jong) ligt de streefwaarde onder de 53, en liever nog onder de 46.

  Voor ouderen wordt vaak een grens van 58 aangehouden. Dit heeft te maken met het feit dat een hogere HbA1c de kans op complicaties op de lange termijn verhoogt. Oudere mensen hebben niet meer zo’n ‘lange termijn’ zoals jongeren dat hebben. Vandaar dat de grens wat minder streng is.

  De ‘normaalwaarde’ voor de HbA1c is alles tussen de 20 en 42 mmol/mol. Dat wil zeggen dat jouw huidige HbA1c binnen de normaalwaarde valt, en dat je, uitgaande van het feit dat je geen medicijnen gebruikt, wat je HbA1c-waarde betreft niet eens binnen de categorie ‘diabetes’ valt. Je HbA1c is gelijk aan die van een gezonde persoon. Daar komt het op neer.

  Je nuchtere bloedsuiker valt wel binnen de categorie ‘diabetes’. Daar heeft de huisarts gelijk in, en het is logisch dat ze dat enigszins zorgwekkend vindt en in de gaten wilt houden, maar is absoluut niet zo hoog dat je meteen moet overstappen op medicijnen ofzo. Gezien de nuchtere waarde is het waarschijnlijk dat je wél diabetes hebt, maar dat je misschien voorlopig nog niet toe bent aan medicijnen.

  Mensen die ‘echt’ diabetes hebben (niet dat jij dat niet hebt, maar die echt medicijnen moeten gebruiken en/of moeten spuiten en zonder medicijnen torenhoge waardes hebben) staan met een nuchtere waarde van 6,8 op met een goede waarde. Jij staat met deze waarde op zonder medicatie … Tsja. Ik vind het gewoon niet nodig. Mensen mét medicatie hebben prima waardes als ze die van jou zouden hebben.

  De dvk is een diabetesverpleegkundige. Zij werken in het ziekenhuis en vaak hebben zij contact met de POH’s in de huisartsenpraktijk. Een POH is dus wat anders. Ik zou vooral ook naar de mening van de POH vragen en je twijfels met haar bespreken.

  Een bloedsuikermeter kopen is inderdaad aan te raden, maar strips zijn wel duur als je dit op eigen kosten moet betalen. Als je uiteindelijk de diagnose type 2 krijgt krijg je een aantal strips vergoed. Tot die tijd inderdaad nuchter meten, en om te proberen kan het nuttig zijn een dagcurve te maken zoals ik die hiervoor uitgelegd heb. Als je dan ziet dat je waardes door de dag heen over het algemeen prima zijn, is er geen reden om over te stappen op medicatie.

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Anne,

  Wat een goede uitleg, hier ook weer! Toppie! Je hebt me echt geholpen, was namelijk onzeker geworden / in de war geraakt door wat ik hier in allerlei topics al las m.b.t. waardes van andere mensen in vergelijking met de mijne. Daarbij te bedenken dat de huisarts al in mei wilde dat ik metformine ging slikken en ik dat niet wil(de). Ik ga door op mijn eigen ingeslagen weg. Volgens mij kan ik dan wel via de POH regelen, dat ik een vergoeding krijg voor die strips. Ik sta officieel “ingeschreven” als diabeet, zit in het hele protocollaire gedoe van controles, griepprik, etc. Bedankt!

 • wesley
  Bijdrager

  Goede…nacht alweer,

  Mijn laatste hbA1c was 45,
  Maar mijn allereerste was 92, best wel een verschil, en dan kwam ik er nog bij stom toeval achter dat ik een hoge bloedsuiker had, dus een stuk eerder dan dat ik het had geweten zonder die toeval.
  Over 3 maanden weer een jaarcontrole dus ben benieuwd hoe die dan is, ik verwacht iets hoger ivm overstap op een pomp wat voor het nodige insteltijd heeft gezorgd.

  -Wesley

 • Momo
  Bijdrager

  Kom net van de internist en mijn HbA1c was 48, prima dus.
  Omdat mijn waardes zo gelijkmatig zijn, is het me vandaag gelukt om het aantal bezoeken per jaar terug te brengen naar 1 bezoek aan de internist en 1 keer een jaarcontrole bij de DVK. Scheelt mij wat tochtjes op en neer en zo voorkom ik dat ik op moet komen draven om vervolgens alleen maar te horen dat alles zo goed gaat. Ik prijs mezelf gelukkig, want ik weet heel goed dat het ook anders kan zijn.

 • Milly
  Bijdrager

  Mijn gemiddelde is 79 ik wit dit aan de operaties die ik het afgelopen jaar heb ondergaan.

 • lozeman
  Bijdrager

  Ik heb nu 5 jaar diabetes type 1 en worstel om mijn Hb1Ac rond de 53 te krijgen.
  Wat me tot nu toe niet lukt. Ik zit gemiddeld rond de 59 en 64 in. Ben nu wegens allergische klachten een klein half jaar van de pomp over op de pen en heb nu sinds 3 maanden treshiba in plaats van lantus. Ik had het idee dat het de laatste tijd aardig goed ging, maar heb nu weer onverklaarbare hoge bloedsuikerwaardes en twijfel of ik de langwerkende moet verhogen.
  Ik vind het ongelooflijk dat sommigen diabeten 1 een waarde van onder de 53 krijgen, want ik doe goed mijn best maar krijg het gewoon niet voor elkaar.
  Moet nu 13 december voor controle en ben benieuwd of ik die fel begeerde waarde van 53 haal.

 • Henny1609
  Bijdrager

  Ik ben in augustus voor een jaarlijkse uitgebreide controle geweest en toen was mijn HBA1C 56 of 7,3 mmol. Meestal schommel ik tussen de 54 en 61. Wat mij betreft prima, maar de internist begint al moeilijk te kijken bij 58 of 7,5 mmol. Maar dat mijn HBA1C nog zo goed is verbaast me wel, gezien mijn zeer schommelende bloedglucosewaardes. Heb de laatste maanden best veel hypers en enkele hypo’s gehad, en geen keurig gereguleerde waardes tussen de 4 en 8. Een dag dat mijn waardes de hele dag onder de 10 zitten komt zelden meer voor, helaas. Ik denk dat ik de oorzaak wel weet, en nu is het zaak om eraan te gaan werken.
  Eigenlijk is de praktijk dus niet zo mooi als mijn HBA1C….

 • xxxSylxxx
  Bijdrager

  Ik ben vandaag bij de internist geweest en hij was net als de vorige keer 48. Ik zit al 3 jaar tussen de 43 en 51, dus het gaat hardstikke prima hier. Ik heb ongeveer 2 keer per week een hypo en 2 keer per week een hyper ( maar dat is dan meestal tussen de 8 en de 11, kom haast nooit boven de 12) Ik heb bijna 5 jaar diabetes, maar ben lekker stabiel dus gelukkig :D
  Terwijl ik helemaal niet het idee heb dat ik er veel voor moet doen of laten.

 • Antonio
  Bijdrager

  Hoi, mijn laatste was ongeveer 86 en stijgt alleen maar de laatste jaren.
  Gaat niet echt goed. Last van mijn rechterbeen, net boven mijn kuit, onder mijn knie en veel minder gevoel in mijn rechtervoet. Huisarts maakt zich grote zorgen en moet me binnenkort weer melden bij internist. Voel me ook niet helemaal lekker zeg maar…

 • Chaim
  Bijdrager

  Hoi Antonio,

  Ik kan me voorstellen dat jij je niet lekker voelt.
  Ik had in april een Hb1Ac van 92 en voelde me behoorlijk ziek.
  Ik kan me ook voorstellen dat je je zorgen maakt om je been.

  Hebben jij en je huisarts enig idee waarom je waarden blijven stijgen?
  Spuit je insuline en werken verhogingen niet, of vind je het te lastig om je eet-/drinkgewoonten aan te passen of is het een heel andere reden?

  • Antonio
   Bijdrager

   Ik spuit nu nog alleen langwerkende Lantus. Vanaf volgende maand denk ik ook kortwerkende insuline. Eet/leefpatroon is ook zeer zeker een oorzaak, maar dat is de afgelopen jaren niet echt heel veel veranderd. Dat was al slecht en nu iets slechter omdat het toch niets uitmaakt lijkt….

 • inliner
  Bijdrager

  42 mmol/mol. Vorig jaar 86 mmol/mol.
  Voeding aangepast. Geen medicijnen.

 • Chaim
  Bijdrager

  @antonio…het probleem met verkeerde gewoonten is dat ze consequenties hebben. En dat hoef ik je niet te vertellen. Zolang je je niet ziek voelt, denk je vaak niet na over die consequenties.
  Ik proef een soort gelatenheid uit je woorden. Alsof je deze slechte uitslag eigenlijk al verwacht.
  En natuurlijk maakt het verschil hoe je leeft en eet/drinkt. Dat hoe ik je ook niet te vertellen.
  Heb je al eens geprobeerd om 1 ding tegelijk te veranderen.

  Dat is, voor mij, ooit een gouden tip van een diëtiste geweest. Elke verandering ten goede is er een. Als je een biertje laat staan, heb je al zoveel gewonnen. Of wit brood in bruin veranderen. Of een bakje chips in plaats van een halve zak.

  Ik heb zelf ervaren dat heel veel te maken heeft met de acceptatie van de gevolgen van diabetes. Zolang je nog in dat acceptatieproces zit, is alles wat je wijzigt in je leefwijze iets dat je jezelf ontzegt. En daar kom je tegen in opstand.
  Als je beseft dat je het verder met diabetes moet doen en dat je zelf heel veel kunt bijdragen aan je beter voelen en schade aan je lijf zoveel mogelijk voorkomen, dan voelt het als een manier om jezelf een dienst te bewijzen en niet een ontzegging.

  Herken je iets in het bovenstaande?

  Probeer eens voor jezelf te bedenken welke stap je zou kunnen nemen die niet als ontzegging voelt en niet echt veel moeite kost. Alleen jij weet welke stap dat zou kunnen zijn.
  Begin dan eens met die stap. Verder even niets. Net zolang tot je er niet meer bij nadenkt.

  Probeer eens een week op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Neem die film die je wou kijken, maar die pas om 01.00 uur is afgelopen op, of bedenk dat die vast nog wel eens langskomt.

  Zo kun je vast zelf nog wel dingen bedenken. Want ik krijg het gevoel dat je het wel degelijk precies op een rijtje hebt, maar dat je de motivatie nodig hebt om het te doen.

  Klopt dat een beetje, Antonio?

 • Frankvo
  Bijdrager

  40

 • Anne1998
  Bijdrager

  @inliner

  Wat een fantastische prestatie!

 • Racingbike
  Bijdrager

  @ Lozeman; ik heb je bijdrage gelezen en mijn eerste vraag is met wat voor waarde ga je de nacht in?

  Ik heb geleerd dat een waarde rond de 8 goed is om de nacht in te gaan.

  Diabetes is 24 uur per dag / 7 dagen per week topsport bedrijven. En wanneer de waardes dan niet de beoogde resultaten geven is dat uiterst frustrerend.

  Een ander vraagje; spuit je alleen langwerkende insuline? Wat je kan overwegen is om ook kortwerkende te gaan spuiten. Voor iedere maaltijd dus.

  Dit doe ik ruim 30 jaar en mijn waardes zijn goed. Mijn laatste HbA1c was 6,3 (44). Hier is letterlijk een martelgang aan vooraf gegaan.

  Suc6!

  • lozeman
   Bijdrager

   Racingbike….sorry voor mijn late reactie, maar om je vraag te beantwoorden. Ja ik spuit 1 keer tresiba en 3 keer novorapid voor het eten, maar ik check meestal 2 uur na het avondeten en corrigeer zo nodig bij. Ik heb type Lada.
   Mijn laatste Hb1Ac was 58, netjes voor mij maar toch niet de 53 waar ik naar streef.
   Heb de feestdagen erg hoog gezeten en bijna niet naar beneden te krijgen, nu gaat het redelijk maar af en toe zo uit het niets hoge en lage uitschieters.
   Kijk…. als ik nu verkeerd gegeten heb kan ik me dat voorstellen. Maar als ik denk dat ik de koolhydraten goed geteld heb en goed voor gespoten heb en ik zit op 17 dan kan ik daar erg boos om worden want er is geen verklaring voor.
   En zo stuiter ik maar door, ik heb tijden dat ik redelijk stabiel ben, maar ook tijden dat ik oncontroleerbaar van hoog naar laag stuiter.
   Nu heb ik gemerkt dat ik na een periode van redelijk stabiel te zijn meer energie heb dan wanneer ik stuiter. Dus het is mij veel waard om stabiel te zijn, omdat ik dan ook meer energie heb.

   • Rheingold
    Bijdrager

    De laatste keer was 51 normaal is 49 maar een hardnekkige verkoudheid gehad, waarbij mijn normale meetwaarden ook hoger waren. Ik spuit novorapid en toujeo.

 • Miepie
  Bijdrager

  Mijn laatste HBA1c is gemeten eind november en zit op 68, is dus weer iets gestegen helaas. Ik heb wel sinds begin eind september levothyroxine i.p.v. thyrax voor de schildklier. Ik weet niet of het daar mee te maken kan hebben, wel merk ik dat sinds ik dat gebruik, mijn bloedjes alle kanten uitvliegen behalve de goeie, af en toe heb ik weleens een nuchtere waarde onder de 7, maar even zo vaak zit het er ver boven, knap frustrerend.

 • Anne1998
  Bijdrager

  Ik ben toch wel een beetje verbaasd en geschrokken … mijn HbA1c bleek gisteren 31 mmol/mol (5,0%) te zijn … Werk aan de winkel om dat omhoog te krijgen!

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Anne,

  Ik begrijp uit je bericht dat een HbAc1c van 31 niet goed is. Wat ik me afvroeg, als relatieve nieuweling in diabetesland, waardoor komt zo iets dan? anders lijkt het me ook moeilijk om er iets aan te doen. Heb je dan trouwens de kans op een zelfde soort complicaties als met een hoge waarde of andere?Gewoon benieuwd hoor.
  Ik wens je veel succes om de waarde weer goed te krijgen. ’t Zal je vast lukken!
  Groetjes Anita

 • Anne1998
  Bijdrager

  @anita53
  Hoi! Natuurlijk leg ik het even uit:

  Voor een gezond persoon zou een HbA1c van 31 prima zijn, omdat de bloedsuikers daar altijd stabiel en laag kan zijn. Zelf heb ik type 1 diabetes, en een stabiele lage bloedsuiker is dus vrijwel onmogelijk. Dat houdt in dat een hele lage HbA1c gelijk staat aan heel veel hypo’s. Ik heb er soms helemaal geen, maar soms ook wel 5 per week.

  Een lage HbA1c kan verschillende redenen hebben, maar het houdt in ieder geval in dat je gemiddelde bloedsuiker lager is. Dat kan komen omdat je teveel insuline spuit, omdat je hypo’s hebt die je niet voelt, of omdat je ’s nachts hypo’s hebt.

  Met een lage HbA1c heb je minder kans op de complicaties waar diabetes bekend om staat, maar het risico is dat je je hypo’s minder goed gaat voelen en daardoor hypo-unawareness creeërt. Je voelt je hypo’s dan niet aankomen, maar valt gewoon om. Dat is gevaarlijk, en dus een belangrijk risico.

  Met mij komt het wel goed. Ik krijg binnenkort een diagnostische sensor, die 6 dagen lang 24/7 mijn bloedsuiker meet, waardoor ik precies kan zien waar het fout gaat.

 • anita53
  Bijdrager

  Hoi Anne,

  Dank je wel voor je uitleg. Erg duidelijk. Vind het soms erg lastig** om te weten wat nou specifiek bij type 1 hoort of bij 2. Nu weet ik weer wat meer! Zo te lezen wordt je goed begeleid en goed in de gaten gehouden. En zelf ben je – als ik zo je andere post ook lees – goed met je ziekte bezig. Knap hoor! Succes met die “diagnostische week” en ik hoop dat er een duidelijk resultaat uitkomt, zodat je ook meteen aan de slag kunt om het te herstellen. Groetjes!Anita

  (**Vind het ook jammer dat een heel aantal mensen hun profiel niet volledig invullen.Als dat wel zo is kan ik zien of ze type 1 of 2 hebben en kan ik hun post ook beter/ makkelijker begrijpen.Ze schrijven het er niet altijd bij.)

 • DM99
  Bijdrager

  Ik zit al jaren tussen de 5 en 7.

 • Arnold65
  Bijdrager

  Mijn leeftijd is 68 jaar en 25 jaar geleden is bij mij DM2 geconstateerd. Met name door veel te bewegen en het aanpassen van eetgewoonten hoef ik tot op heden geen insuline te spuiten en dat wil ik ook graag zo houden. Om de 4 maanden moet ik afwisselend naar de internist en de dvk. Bij de laatste 3 metingen door het lab was de hba1c respectievelijk 48, 50 en 49, niet slecht dus. Hoewel niet noodzakelijk, controleer ik bijna dagelijks zelf ook mijn bloedglucose en nuchter zijn deze tussen 5,5 (37) en 6,5 (48). Nooit last gehad van een hypo of hyper.
  Nu heb ik echter sinds ongeveer 3 weken een verkoudheidsvirus (griep ?) die de bloedglucose waardes behoorlijk verstoord. Nuchter nu tussen 6,5 (48) en 9,0 (75).
  Over 2 weken moet ik weer naar de dvk en dan zal de hba1c dus een vertekend beeld geven maar ik wil uiteraard niet dat dit gevolgen heeft voor mijn behandeling. Bij eerdere griepverschijnselen waren er ook afwijkende bloedglucose waardes maar de internist was dan van mening dat dit slechts voor een zeer beperkt deel toe te schrijven was aan het virus.
  Is dit een terechte constatering ?

 • Chaim
  Bijdrager

  Hallo Arnold,

  Oei…dat is een lastige. Want we kunnen natuurlijk niet op de stoel van jouw internist gaan zitten.

  Een virus zorgt voor verhoogde bloedsuikerwaarden, zoals je zelf ook ondervonden hebt.
  Als je dan een paar weken te hoog zit, dan komt dat ook terug in je Hb1Ac, lijk mij??
  Juist omdat dit een gemiddelde is over een langere periode.

  Als je normaal netjes binnen de vastgestelde normaalwaarde zit, wat denkt de internist dan dat de oorzaak kan zijn? Heeft hij/zij dat uitgelegd? Zo niet, misschien wil jouw internist je dit maal uitleggen waar andere oorzaken kunnen zitten in jouw geval.
  ===============
  Mijn laatste Hb1aC was trouwens opnieuw 70. Dat is gelijk met de vorige, maar de dvk zei dat er een nieuwe meetmethode wordt toegepast in het lab en dat ik, volgens de oude meetmethode, wel gezakt zou zijn. Lekker handig. Nu moet ik dus 3 maanden wachten om te ontdekken of en zo ja hoeveel ik gezakt ben.

 • henkvnorden
  Bijdrager

  De mijne was 53 half december,in sept 50, mooi stabiel dus

 • wilmo
  Bijdrager

  Mijn man heeft netjes een waarde van gemiddeld 50 bij de halfjaarlijkse controles.
  Maar wat is netjes?
  Hij maakt 1 keer per week een dagcurve. Hieruit blijkt dat hij verre van stabiel is. Vliegt van 5 naar 15. En tja gemiddeld is dat id die hbca1c van 50. Maar natuurlijk gruwelijk slecht voor je lijf.
  Binnen 4 jaar heeft hij nu neuropathie, 2 frozen shoulders, voet/teenproblemen, aangetaste ogen, problemen met zijn handen. Er komt steeds meer bij.
  Na lang zeuren zijn we nu eindelijk doorverwezen naar de internist in de hoop dat hij hier iets mee gaat doen want bij de diabetesverpleegkundige komen we niet verder dan 1 keer per dag insuline terwijl dat dus niet afdoende helpt. Hoe ververvelend ook, ons lijkt hiet helemaal op de insuline het enige om stabiel te worden. Of stoppen met eten.😉

  • KleijP
   Bijdrager

   een heel herkenbaar verhaal. Ik vind ook dat de waardes niet zalig makend zijn. Vaak heb een rot periode achter de rug van pieken en dalen en dan zegt de internist : “het gaat goed zo”.
   Ook ik heb te maken met een ernstige polyneuropathie. IK gebruik voor de DM alleen orale medicatie. Insuline heb ik ook al geprobeerd. Nu gebruik ik Januvia 120 mg 1dd, Jardiance 25m. 1dd en metformine 850mg 3dd.
   Voor de pijn gabapentine 18oomg 3dd en amitriptyline 50mg 1dd
   IK ben nu redelijk stabiel

 • Monique72
  Bijdrager

  Tot mijn eigen verbazing: 5,7%. :)
  Het was al heel netjes met meestal 5,9-6,0% maar het was de laatste keer nóg iets verbeterd. Vermoedelijk dankzij de Freestyle Libre.

 • djpols
  Bijdrager

  Mijn Hb1Ac was in juli 2016 99 (in die maand werd ontdekt dat ik diabetes 2 heb); twee maanden later in sept. gezakt naar 42 en drie maanden later, op 5 dec. was het 38. in totaal heb ik ong. een maand metformine geslikt, 1 keer per dag. In sept. mocht ik er al mee stoppen. Ik hou me zeer strak aan het koolhydraatarme dieet.

 • josepha13
  Bijdrager

  Mijn laatste HbA1c was 41. Ik heb type II, en weet dat sinds afgelopen zomer. (Loop er waarschijnlijk echter al jaren mee.) Bij de 1e meting had ik 90, bij de 2e 52, en nu dus 41. Ik volg een koolhydraatbeperkt dieet, (6x per dag eten, iedere 3 uur), sta met enige regelmaat op het stepapparaat in de slaapkamer en val heeeel langzaam af, ben net deze week gestopt met de gliclazide, en overgestapt op CBD-olie. Die laatste ben ik gaan nemen voor gewrichtspijn i.v.m. reuma, maar plotseling had ik hypo’s. Dus gliclazide en CBD samen was niet zo’n strak plan, en omdat m’n waarde “netjes” was, vond de huisarts het wel verantwoord als ik het puur op dieet & CBD ging gooien. Mits ik curves maakte, en die bleken keurig. En ja, als iets als “bijwerking” heeft dat het ook voor andere dingen goed werkt… Dan doe mij die maar! Het blijft wel een experimentje, maar we zullen zien of het een houdbare situatie is. Maandag en dinsdag ging het prima, maar nu ben ik ziek (snotter, snotter), en is m’n suiker ietsjes verhoogd. Niet genoeg om weer naar de gliclazide te grijpen, maar het valt wel op.

 • KleijP
  Bijdrager

  Mijn laatste HbA1C was in november gemeten en bedroeg 48.
  Ik vind dat deze waarde niet altijd iets zegt, omdat je de schommelingen (pieken en dalen) er niet in terugziet. Het kan een goede waarde zijn, terwijl je 3 maanden geen normale waardes hebt gehad

 • Rosanne
  Bijdrager

  Hallo.
  Mijn naam is Rosanne, 47 jaar, sinds 5 jaar diabetes 2.
  Begonnen met metformine maar na 2 jaar overgegaan op lang- en kortwerkende insuline. Nog steeds zijn mijn waarde niet stabiel is mijn HbA1c 64.
  In oktober deelgenomen aan een insulineresistentie programma vanuit het ziekenhuis, doel was gewicht verliezen en medicatie verminderen. Met maaltijdvervangers langwerkende insuline in het begin gehalveerd naar 32 eh. 2x per week fitness in het ziekenhuis. Nu weer langzaam over op “normale” voeding. Uiteindelijk 8 kilo afgevallen en nu alweer terug op 46 eh langwerkende insuline.
  Na al deze inspanning is mijn HbA1c maar liefst gezakt naar 62. Zeer teleurstellend :(

 • jannygb
  Bijdrager

  Ik ben 70 jaar diab 2. Inmiddels al weer 23 jaar en heb inmiddels 3 jr een pomp.wat een uitvinding.Gebruik is geweldig en ik kan me vrij bewegen, reizen en trekken.in binnen en buitenland.
  mijn HbA1c is 39. Dus prima tevreden.

 • mack
  Bijdrager

  Mijn laatste HbA1c was begin december 6,2 ofwel 44. Ik weet dat ik in 3 maanden ervoor erg wisselende glucosewaarden had, maar dankzij de FSL de echte hypo’s toch wist te voorkomen. Mijn internist wil het liefst dat ik mijn HbA1c naar 7,0 tot 7,5 breng om minder scherp te zijn ingesteld, maar na bijna 46 jaar dm1 en de preken van zo goed mogelijk ingesteld moeten zijn i.v.m. complicaties (van vroeger), valt die opdracht niet mee! Zijn advies is gebaseerd op een onderzoek waaruit naar voren kwam, dat mensen met diabetes die heel scherp zijn ingesteld sneller de kans lopen te overlijden aan hart/vaatziekten. Ik heb het artikel/onderzoek wel ooit (ergens) gelezen, maar weet niet meer waar! De complicaties die ik heb, zijn al ontstaan in de eerste 15 jaar van mijn diabetes. Want zonder zelfcontrole bleef ik een zeer moeilijk instelbare patiënt! De FSL heeft mijn leven met diabetes wel erg in positieve zin veranderd. Mijn HbA1c is er niet zozeer echt door veranderd, maar het aantal vingerprikken per dag wél. Waar ik voor de FSL 10 tot 12 maal per dag én ’s nachts moest prikken, is dat nu nog alleen voor de maaltijden + 1 x voor ik ga slapen. Geen eelt meer op mijn vingers en altijd en overal even kunnen scannen…., pompstand aanpassen, of gauw wat nemen! Voor mij een uitkomst, na 30 jaar dag in dag uit geprikt te hebben! Wel duur, maar dankzij een hele lieve sponsor, kon ik het me permitteren! Ik had zo gehoopt dat de sensor dit jaar in de basisverzekering zou komen, maar helaas. De zorgverzekeringen zijn niet overtuigd van de betrouwbaarheid. Ik weet na meer dan 2 jaar gebruik wel beter!

 • gerardloeffen
  Bijdrager

  Gerard 15 jan.
  Jan2016: 61,
  Juni 2016: 59
  Per 1 okt: FreeStyleLibre aangeschaft, in een maand gedaald naar 49 en nu
  Jan 2017:naar 45. Rest nog de FSL IN BASISPAKKET TE KRIJGEN DAN KAN IEDERE DIABEET HIER GEBRUIK VAN MAKEN.
  Sportieve groeten.

 • onsmiek
  Bijdrager

  Mijn laatste HbA1c was 56, ik ben ontevreden,meestal maar 51,maar sinds ik de griep heb gehad, eind december is mijn waarde heel ongeregeld,lastig om de juiste dosering te spuiten. Maar afgesproken om een paar curves te maken, dan contact met huisarts ondersteuner.
  Mieke

 • zylom
  Bijdrager

  Mijn laatste meting van mijn HbA1c was 36. Het is bij mij zo laag doordat ik helaas een gastroparese (maagverlamming) heb door de neuropathie. Hierdoor schiet ik, ondanks spuiten met een multiwave patroon, vaak door in een hypo. En nee, ik voel me er echt niet beter bij als dat ik vroeger deed met een waarde van 54-59.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.