Forums / Verzekering en vergoeding / Wat zijn de precieze waarden voor vergoeding FSL?

MarianneEOW
Bijdrager

Wat zijn de precieze waarden voor vergoeding FSL?

Ik lees in verschillende teksten verschillende waarden die aangehouden worden voor de vergoeding van de FSL. Ergens op dit forum bijvoorbeeld in een tekst van DVN:
“Volwassenen met diabetes type 1 van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen (64 mmol/mol of hoger)”.
Elders lees ik dat men uitgaat van “hoger dan 64 mmol/mol”.
Van VGZ heb ik een afwijzing gekregen omdat mijn waarden in 4 kwartalen voorafgaand aan start met FSL (betaal ik nu zelf) 64, 64, 66 en 67 waren. Ik was in de veronderstelling dat ik voldeed. VGZ gebruikt in een toelichtende tekst “65 mmol/mol of hoger”.

Wat is het nu?

 • Ben42
  Bijdrager

  Volgens de DVN site is het 64 of hoger.
  op weer een andere plaats staat:
  Je hebt diabetes type 1 en had 4 kwartalen voordat je de FSL bent gaan gebruiken een HbA1c boven 64 mmol/mol. Ondanks dat je samen met je behandelaar hebt geprobeerd je HbA1c te verlagen.

  Maar we moeten naar de site van het ZIN kijken.
  Bij het Zin staat:
  Volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c (>8% of >64 mmol/mol)).

  Op de site:
  https://www.diabetesfonds.nl/media/downloads/hba1c-omrekentabel.pdf
  De omrekenregel voor mmol/mol naar percentage is :
  Omrekenformules **) HbA1c
  % = (0,0915 *mmol/mol) + 2,15
  mmol/mol = (10,93 x %) – 23,5

  Ok dan gaan we van 64 mmol/mol naar het percentage uitrekenen.
  % = (0,0915 * 64) + 2.15 = 8,006

  Alle vier de waarden die je hebt gegeven zijn daarmee groter dan 8 procent.
  Volgens de regels van het zin schrijven ze dat de waarden boven alle vier boven de 8 procent moeten zijn OF boven de 64. Jouw waarden voldoen aan boven de 8 procent.

  Ik heb niet gezien dat de afronde waarde boven de 8 procent moet zijn. Bovendien is een waarde van 64 alle waarden tussen de 63.5 en 64.5. Als het zin een exact afkap punt geeft en geen regels voor afronden, dan mogen we de regels ten gunste van onszelf interpreteren.

  De vraag is of je het op deze redenatie gaat winnen. Helaas is het zo dat dit soort instituten (zorgverzekeraars) zelf uitkiezen of ze naar de letter van de regels kijken of naar de geest van de regels. Volgens de letter voldoe je aan de criteria.
  Ik zou in ieder geval de DVN om advies vragen of te vragen je te begeleiden.

  Succes en houd ons op de hoogte.
  Ben

  **)
  Als ze niet met de omrekenregel werken, maar met een omrekentabel en de regel niet erkennen, dan werkt mijn redenatie niet. Gezien het aantal cijfers achter de komma dat je nodig hebt, verwacht ik dat ze de redenatie niet kunnen (Dah) en niet zullen volgen.

  • MarianneEOW
   Bijdrager

   Dag Ben, heel erg bedankt voor je reactie. Dit is wel een redenatie op basis waarvan ik een bezwaarschrift kan gaan schrijven naar VGZ. Ik reken nooit met het percentage maar ik vind het goed gevonden!

   Beste communicatiemedewerker van DVN,
   Ja ik ben lid en had vorigeweek al een mail hierover gestuurd naar info@dvn.nl. Ik zal de mail doorsturen naar communicatie. Fijn dat jullie ernaar willen kijken. Het voelt nogal sneu om met deze waarden afgewezen te worden.

   Wordt vervolgd!

 • GevraagdaanDVN
  Moderator

  Beste MarianneEOW

  Interessante casus! Ben je lid van DVN? Onze belangenbehartigers zetten graag hun tanden in gevallen als deze van onze leden! We horen het graag via mail als je lid bent, dan gaan mijn collega’s ermee aan de slag.

  Groetjes Communicatiemedewerker ^IO
  communicatie@dvn.nl (graag de link naar dit topic even meesturen)

 • Ben42
  Bijdrager

  Hallo Marianne,

  Mijn reactie met tot op enkele cijfers weergeven van de waarden is wel erg ‘autistisch’ en zal dan ook zeer waarschijnlijk ‘verworpen’ worden. Ze zullen zoiets zeggen als 64 mmol komt neer op 8 procent. (Want dat staat in de tabellen).

  Wat een huidige aanvrager voor de FLS kan doen is afwachten tot hij/zij 4 waarden op een rij heeft die allen boven de 64 uitkomen en dan aanvragen. Voor iemand die al met de FLS is begonnen, zouden dan 4 waarden voor het begin van de FLS die opeenvolgend zijn en boven de 64 voldoende moeten zijn. Dat je toen niet onmiddellijk met de FLS bent begonnen zou volgens mij niet ter zaken doen. Had je b.v. 3 jaar geleden 4 waarden die boven de 64 zouden zijn en je zou dan best 2 jaar geleden begonnen kunnen zijn met de FLS. Wanneer je precies begonnen bent met de FLS is volgens mij een prive zaak en omdat de ziektekosten verzekering dat niet betaalde is er ook geen reden om die informatie aan de ziektekosten verzekering te verstrekken.

  Ook dit is maar weer een gedachte sprong van mij en ook hier dient dit bericht met enige ‘scepsis’ te worden gelezen.

  Met vriendelijke groet,
  Ben

  • MarianneEOW
   Bijdrager

   Hoi Ben,
   Wederom dank voor je reactie. Ik vind het niet “autistisch”, als VGZ zich zo strikt aan de regels houdt dan kan jouw argumentatie best wel eens vruchten afwerpen. Ik heb nog niet zo lang D1 (type LADA) en vrij snel begonnen met de FSL – voordat het helemaal uit de hand liep. Ik had veel last van sterke wisselingen in korte tijd (en vaak hoog en laag geeft een best wel redelijk gemiddelde, helaas). Dus 4 kwartalen achter elkaar hoger dan 64 heb ik nooit gezeten. Ik wacht nog af wat DVN voor me kan doen. Zal je hier op de hoogte houden.
   Met groet
   Marianne

 • Korg
  Bijdrager

  Jammer dat er alweer alleen gesproken wordt over type 1. Er is toch onlangs bewezen dat er type 3c bestaat. Ben je (ik en met mij velen) klaar mee. Nog veel moeilijker in te stellen dan type 1. Met veel gestoei met de pomp heb je de Hba1C dan eindelijk binnen de normen, krijg je geen FSL.

 • Jasper
  Bijdrager

  Ik ben benieuwd of er iemand ervaring heeft met een verzekeringsmaatschappij die de regels wat minder strak neemt en de fsl bijvoorbeeld ook vergoed voor iemand die maar de helft van de tijd boven de HbA1c limiet zit.
  Het is namelijk weer zo ongeveer de jaarlijkse periode waarin je kunt overstappen van verzekering en dit zou voor mij een goede reden zijn om dat te doen.

 • Nadine4
  Bijdrager

  Ik lees mee. Ben ook benieuwd!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.