Forums / Bewegen / Wintersport en diabetes type 1

Nick0307
Bijdrager

Wintersport en diabetes type 1

Hallo allemaal,

Ik ben net weer terug van een heerlijke week wintersport. Een smet op mijn wintersport vakanties is dat ik altijd, al sinds ik diabetes heb (2010), met mijn bloedsuikerwaardes gierend uit de bocht vlieg. Waardes van 22 en hoger zijn geen uitzondering, en niets lijkt te werken (ik gebruik de mylife omnipod pomp). Basaal stand pomp omhoog, basaal stand omlaag, meer insuline bij het eten, minder insuline. Ik word er langzamerhand een beetje moedeloos van.

Is er iemand met dezelfde ervaring, die mij misschien verder zou kunnen helpen met tips?

Mijn internist kwam niet verder dan dat ik maar meer insuline moest gebruiken, maar naast het feit dat ik dit wat karige hulp vind, werkt het dus ook niet.

Ben benieuwd naar reacties/tips!

Vriendelijke groet,
Nick

Tags: 

 • Petravann
  Bijdrager

  Beste Nick,

  Ik herken je verhaal. Nu ben ik al een aantal jaren niet op wintersport geweest maar de jaren dat ik ging had ik precies hetzelfde.
  Heel vervelend.
  Ik heb ook van alles geprobeerd maar er was niet veel dat hielp.
  De enige tip die ik je nog kan geven is: (als je die nog niet hebt geprobeerd) een half uur voor je eten bolussen/spuiten.
  Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd tijdens de wintersport maar het hielp mij wel tijdens zwangerschappen om de pieken eruit te krijgen na de maaltijd. Ik doe het nu eigenlijk nog bijna altijd.
  Wie weet dat het jou helpt!

  Groetjes Petra

 • glazenwasfreak
  Bijdrager

  Weet niet of je er wat aan hebt maar ik merk dat ik met kouder weer veel meer insuline nodig heb en het duurt ook aanzienlijk langer voor het werkt was soms aan het spuiten meten spuiten meten en dan in een keer na een uurtje of 3 zo van waardes boven de 15 naar een dikke hypo tis en blijft een raar iets die diabetes

 • Nick0307
  Bijdrager

  Hoi Petra, dank je wel voor je reactie! Dit heb ik inderdaad nog niet geprobeerd, ik bolus eigenlijk altijd op hetzelfde moment. Zeker iets wat ik op de volgende wintersport ga proberen, dank je wel!

  @ glazenwasfreak: dit herken ik ook zeer zeker! Qua koud weer blijft het in Nederland altijd wel binnen de perken, maar zodra ik de kou op vakantie krijg op wintersport hakt dit er veel harder in. Succes er mee!

 • Racingbike
  Bijdrager

  @nick0307; een vraagje hoe is je bloedje nuchter? En wat voor waarde duik je s’avonds in Morpheus armen?

  Zoals je zelf ook aangaf; de hulp van je arts is zeer beperkt en kortzichtig.

  In de wintermaanden heb ik ook meer insuline nodig dan in de zomermaanden.

 • JanWams
  Bijdrager

  Beste Nick,
  Méér insuline spuiten om te gaan skiën lijkt mij geen goed advies – kies een andere internist of leg uit dat je een week hard gaat werken, omdat spieren zeer veel suiker gebruiken.
  Ikzelf zet de pomp op 10 of 20% van de normale basale hoeveelheden van 10u ’s morgens tot 3u ’s nachts (15 uren), daarna gaat de pomp weer op 100% tot de volgende morgen. Tijdens de ski-stops controleer ik even en spuit zo nodig wat bij of laat me een koffietaartje ofzo lekker smaken. Op deze manier lukt het mij aardig de bloedsuikerwaarden binnen de perken te houden. Zoals je weet kun je beter niet boven de 15 millimol uitkomen omdat je gestel daar boven gaat verzuren; dan is veel water drinken een probaat middel om de insulinewerking aan de gang te houden. Laat je niet op je kop zitten
  Volgende winter veel succes gewenst.
  Jan Wams.

 • Nick0307
  Bijdrager

  @ racingbike: Nuchter is mijn bloedsuiker meestal tussen de 9 en 14 ( heel ruim genomen ). Overdag schommelt d suiker, buiten de feestdagen en vakanties om, tussen de 6 en 9. ’s Avonds bij het naar bed gaan is het vaak rond de 9, echter word ik altijd met een hogere bloedsuiker wakker.

  @ JanWams: Vriendelijk dank voor alle tips en commentaar! Ik ga het nog eens proberen om met minder insuline te werken tijdens wintersport. Dat zal alleen wel helaas volgende kerst pas worden :-(

 • DrentscheAa
  Bijdrager

  @nick0307 Bezoek je wel eens een diabetesverpleegkundige? Diabetesverpleegkundigen zijn meestal beter in staat om adviezen over basaalstanden en correctiefactoren te geven dan internisten.

 • Nick0307
  Bijdrager

  @Drentsche Aa: jazeker bezoek ik die, zo’n 4 keer per jaar. Echter moet ik zeggen, dat daar tot nu toe ook niet veel concreets uit is gekomen. Wellicht is mijn lichaam ook gewoon niet te begrijpen, dat kan natuurlijk ook ;-)

  Maar alle gekheid op een stokje, het zal de komende jaren dus ook nog wel een beetje zoeken blijven wat voor mij dus het beste werkt in de sneeuw.

 • petermulder1989
  Bijdrager

  Nick, Ik heb dan geen pomp maar bij mij merk ik altijd met de wintersport dat ik iets minder langwerkende insuline moet spuiten en verder een klein beetje minder insuline bij de maaltijd. Daar naast ocntroleer ik veel meer (soms even in de lift en zeker bij alle koffie/eet stops) En als het nodig is eet ik een klein beetje of spuit een klein beetje bij als de bloedsuiker te hoog is.
  Wat bij mij wel erg belangrijk is om het met klein beetjes te doen. Dus een klein koekje asl het nog is of 0,5 of 1 eenheid insuline. Als ik grotere correcties doe beginnen de bloedsuikers meer en meer te stuiteren.

 • Nick0307
  Bijdrager

  Hoi Peter,

  Dank je wel voor de tip! Ik spuit bij mijn pomp dan geen langwerkende insuline meer, maar het zou natuurlijk kunnen dat ik door teveel insuline te gebruiken mijn lichaam dwing om ook steeds meer tegen te gaan produceren met alle nadelige gevolgen van dien.

  Ik ga het proberen bij de volgende wintersport, dank je wel!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.