Forums / Nieuw met diabetes / Diagnose diabetes type 1 / Reageer op: Diagnose diabetes type 1

Ben42
Bijdrager

Reactie op: Diagnose diabetes type 1

mg/dl en Nederlands sprekend. Dan kom ik op België uit.

1.5 dag is niet zo veel. Om een goede instelling te bereiken dat kost wel enige tijd.

Bij mij voelde ik me na een dag of 5 op insuline extreem veel beter dan bij de opname. Mijn bloedsuikers waren nog aan de hoge kant, maar ik voelde me oneindig veel beter.

Dit schreef ik op 4 december:

Diabetes is een ernstige ziekte. De ziekte kent geen pauze’s, de ziekte wordt door verschillende mensen verschillend ervaren. Het spuiten en meten dat went voor de meeste mensen wel, het wordt nooit leuk, maar het wordt wel routine.

Het ontbreken van de pauze’s bij diabetes, dat is iets wat nooit helemaal zal wennen. Voor diabeten is het ook nog een keer zo; dat ze normaal willen zijn. Dat betekend dat jonge kinderen en kinderen in de pubertijd vaak proberen de ziekte te verbergen voor anderen.

Gelukkig is het zo dat door mobieltjes, de medische apparatuur minder opvalt en soms wel interessant is, maar veel diabeten proberen de ziekte toch te verbergen.

Het begrip voor diabetes, zeker voor type 1 waarbij veel naalden aan te pas komen is ‘relatief’ groot. De meeste mensen vinden naalden eng en dat maakt dat maakt dat mensen vaak wel wat begrip voor de diabetes kunnen opbrengen. Maar er is ook altijd veel onbegrip, veel mensen denken of nemen aan dat een aantal zaken ‘goed’ of automatisch geregeld is. Er is relatief weinig begrip voor dat je altijd maar met je instelling bezig bent. Er is nooit een momentje van “NU EVEN NIET”, voor de diabeet, daarvoor ontbreekt het begrip nog wel eens.

De meeste diabeten en ook ouders van diabeten bouwen wel een routine op en in de dagelijkse gang wordt het onderdeel. Ja er zijn wel risico’s en het gaat weleens mis, maar een zeer groot deel van de tijd gaat het ook ‘gewoon’ goed. Zelf heb ik geen fantastische instelling, maar mijn diabeet zijn hindert mij niet bij mijn normale functioneren. Zelf doe ik naar mijn omgeving dat mijn diabetes ‘normaal’ is, het hoort erbij, helaas, maar ik accepteer dat. Door zelf die houding aan te nemen, wordt die houding ook door de omgeving aangenomen.

De eigen houding is erg belangrijk voor hoe de omgeving er op reageert. Doe je alsof het ‘normaal’ is, dan zal de omgeving ook doen alsof het normaal is. Voor volwassenen is dit al zo, voor jonge mensen is dit volgens mij extra zo.

In dit bericht ben ik van een ernstige ziekte, naar normaal gegaan. Een bewust traject. Ja het is een ernstige ziekte, maar de ziekte accepteren en doen alsof het normaal is, maakt het leven ook ‘normaler’.

Dit is natuurlijk persoonlijk, anderen zullen de ziekte heel anders beleven en er anders mee omgaan. Bedenk wat werkt voor jullie zelf.
En neem ook mijn bericht niet als de waarheid aan.

Ben