Forums / Verzekering en vergoeding / FGM voor iedereen in basispakket: snel graag! / Reageer op: FGM voor iedereen in basispakket: snel graag!

Ben42
Bijdrager

Reactie op: FGM voor iedereen in basispakket: snel graag!

Waarom worden de “kosten” in dit artikel verkeerd weergegeven? Dat gaat niet helpen. Tegenover de €1600 euro aan sensors, staat het verminderd gebruik aan strips, minder ziekenhuisopnames, minder consulten, minder arbeidsverzuim. Dit is al lang bekend.

In het artikel staat:
De kosten voor de FSL zijn nu ongeveer € 1.600 per jaar per gebruiker.

Dit is een correcte weergave van de kosten.
Het verminderd gebruik van strips is ongeveer 400 Euro per jaar. (Uitgaande van de vergoeding van 450 strips per kwartaal naar 50 strips per kwartaal). Voor strips wordt ongeveer een vergoeding van 21 a 26 cent per strip betaald door de zorgverzekeraars.

Voor zover ik weet is voor de ander kosten geen langdurig onderzoek gedaan. Hoewel de bewering; ‘minder ziekenhuisopnames, minder consulten, minder arbeidsverzuim’, heel plausibel is, heb ik nog geen resultaten van onderzoek gezien. Als de schrijver (fgmindebasisverzekering) die gegevens wel heeft, graag inzage in deze gegevens.
Bij de kostenberekening dient dan ook rekening te worden gehouden met de ‘gezondheidsparadox’. **)

Nu ben ik ook voorstander van de FLS in de basisverzekering. Daarvoor zullen we dan de onderbouwde argumenten moeten gebruiken. Beweringen dat de kosten lager zijn zullen moeten worden onderbouwd. Ondertussen is wel bekend dat het gebruik van de FLS de kwaliteit van het leven verbeterd. (Hiervoor zijn veel bronnen bekend. Zowel anekdotisch als onderzoek).

Vriendelijke groet,
Ben

**)
De gezondheidsparadox.
Het verbeteren van de gezondheidszorg, heeft vaak tot gevolg dat de gezondheidszorg duurder wordt, onder andere door de kosten van de verbetering zelf, maar ook met name daar waar de gezondheidszorg wordt verbeterd dat we langer gebruik zullen maken van de gezondheidszorg. (Doordat we langer leven).

Het rapport door het Zin zelf voldoet niet aan :‘de stand van de wetenschap en praktijk’
Wetenschappelijk gezien is het rapport een lachertje.
zie mijn reactie van 3 mei 2018:
https://www.diabetestrefpunt.nl/bericht/doorbraak-in-vergoeding-fsl-2/