Forums / Verzekering en vergoeding / FGM voor iedereen in basispakket: snel graag! / Reageer op: FGM voor iedereen in basispakket: snel graag!

Hunter
Bijdrager

Reactie op: FGM voor iedereen in basispakket: snel graag!

@ben42
In de melding van DVN zal bedoeld worden alle diabeten die dagelijks 1 of meerdere malen insuline spuiten/cq pomp therapie hebben. (MultiDay Injectors), dat is inclusief de DM2.
Totaal 100% DM1 plus ~10% van DM2 patiënten = 160000. (80+80)
De richtlijn gehanteerd door de NVI/NDF vwb HbAc1 = 53-57mmol (is hetzelfde als de onlangs gepubliceerde nieuwe richtlijn van de ADA). Voor ouderen >70jaar: 64mmol.
Nadruk wordt gelegd op de glucosevariabiliteit en “time in range”.

Als je dit onderzoek gaat extrapoleren naar de “normale DM1 patiënt” en niet de patiënt die al een RTCGM zou mogen hebben of >70jaar is (gezien de marge van 70mmol), binnen deze discussie: mag je dan concluderen dat het scannen over de lange range (40-50jaar) gezondheidswinst oplevert? Rekening houdend met een naar zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid dat er minder ziekenhuis opnames zullen zijn, minder complicaties zullen voorkomen en de behandeling daarvan, minder arbeidsverzuim zal ontstaan; mag je dan op basis van dit stuk zeggen: in de basisverzekering voor alle diabeten die het willen en kunnen.
Mijn antwoord is dan ja.
Sec de prijs: webshop 60E, OTC 40E, UK: 35E. Rekening houdend met een eroderende prijs en competitieve instromer, zal dat over 40-50 jaar tijdspanne goedkoper worden, wat de aanvangsprijs ook zal zijn. Wellicht raadzaam om nu ook de tussenhandel eruit te mikken, die ruiken ook weer geld.
Ieder kan nu zelf berekenen wat de kosten zijn met 10-12/prikken/dag, + ziekenhuis bezoek en opnames omdat de time in range niet goed is of de HbAc1 niet onder de marge met kans op complicaties.

Dan staat nog steeds: willen we als diabeet de ons opgelegde automutulatie laten blijven bestaan of gaan we voor een e-Health oplossing wat dan alleen voor de rijke mensen onder ons een voorrecht zal worden.
Is dat ons sociale gezondheids-systeem? Dat is er toch! Immers per jaar wordt voor 300miljoenE uitgegeven aan medicatie voor 7500 mensen. Daar zeggen we toch ook niets over? Is dan een ex equo prijs voor diabetes hulpmiddel of op jaarbasis misschien ietsje meer (wat ik niet verwacht cq kan berekenen) voor 160000 mensen te rechtvaardigen.

Pijnloos meten is weten, pijnlijk prikken is missen.