Forums / Bloedsuikerwaarden / Suikerwaarden maar niet onder controle / Reageer op: Suikerwaarden maar niet onder controle

BertR
Bijdrager

Reactie op: Suikerwaarden maar niet onder controle

Dag Daniel,
Toen ik in 2006 naar de huisarts ben gegaan, werd geconstateerd dat ik DM2 zou hebben.
Na een moeizame behandelingsperiode ging de internist in 2016 toch twijfelen of het wel DM2 zou zijn of toch DM1 van het Lada-type.
Doordat ik al jarenlang insuline spoot, is dat niet gemakkelijk meer met zekerheid vast te stellen. Dat doet men bij voorkeur aan het begin van een behandelingstraject.
Voor Mody en Lada zijn specifieke testen op grond waarvan met meer zekerheid kan worden bepaald of het type DM2 betreft, dan wel dat het de kant van type DM1 opgaat. In het laatste geval ben je volledig afhankelijk van toegediende insuline en kom je daar mogelijk ook niet meer vanaf.
Voorts zou het kunnen zijn dat je in de vroege ochtend te maken hebt met Dawn-effect. In dat geval stijgt de bloedsuiker in de vroege uren sneller dan normaal.
Om daar en goed beeld van te kunnen krijgen wordt in het ziekenhuis veelal gedurende een week een glucosesensor geplaatst waarmee het verloop gedurende een etmaal wordt geregistreerd.
Als dat bij jou nog niet is gedaan, dan zou je kunnen vragen om zo’n meting. Een alternatief is een Freestyle Libre sensor. Mogelijk moet je die eerst zelf betalen, maar het geeft een goed inzicht in het verloop van de bloedsuiker gedurende een etmaal en kan helpen bij het bijstellen van eetgewoonten.

Groet,
Bert