Forums / Hulpmiddelen / Voorwaarde Insulinepomp Type 2 / Reageer op: Voorwaarde Insulinepomp Type 2

BertR
Bijdrager

Reactie op: Voorwaarde Insulinepomp Type 2

Het hbA1c en de uitschieters over de dag zullen voor een internist redenen kunnen zijn om het gebruik van een insulinepomp te adviseren/toe te staan. Ik ben wel enigszins verbaasd over de verhouding tussen de kortwerkende en langwerkende insuline.
Als vuistregel geldt dat de langwerkende insuline doorgaans ongeveer 50% van de totale hoeveelheid insuline per dag bedraagt. Jouw waarden zijn beduidend anders met 20 eh lang en 55 eh kort. Dat zou er op kunnen wijzen dat de dosis langwerkende insuline te laag is. Als dat zo zou zijn dan zie je dat meteen aan de glucose nuchter. Die zal dan hoger zijn dan 5-6 mmol/l.
Als de dosis langwerkende insuline niet goed staat ingesteld heb je ook meer kans op uitschieters gedurende de dag.
Het grote voordeel van een insulinepomp is dat de basale insuline veel beter kan worden gedoseerd dan met langwerkende insuline het geval is. Daardoor zal bij pompgebruikers doorgaans de koolhydraat/insuline ratio geleidelijk aan verbeteren.
Het is aan te raden om met de dvk of internist van gedachten te wisselen over het insulinegebruik. Uiteraard zal dan ook door de diëtiste de samenstelling van de maaltijden worden beoordeeld. Dat hoort allemaal bij het protocol. :)

Groet,
Bert