Forums / Medicijnen / Ontregeld door niet (goed) werkende insuline? / Reageer op: Ontregeld door niet (goed) werkende insuline?

Ben42
Bijdrager

Reactie op: Ontregeld door niet (goed) werkende insuline?

Hallo Ludy,

Wat ik heb gemerkt is dat in de cartridge gauw lucht en gasbellen zich kunnen vormen hoe goed ik mijn best doe om hem zo rustig en luchtvrij te vullen en die kun je niet tussentijds verwijderen.

Zie ook het filmpje genoemd in de draad:
…. LUCHTBELLEN in reservoir….

De hoeveelheid lucht is wel te verminderen, maar het is mij nooit gelukt om alle lucht uit een reservoir te verwijderen. Omdat ik een slang aan de pomp heb, zou ik kunnen waarnemen dat er bellen in de slang terecht komen. Dit komt bij mij maar zeer zelden voor.

De hoeveelheid lucht in insuline is wel temperatuur afhankelijk. Echter bij het uit de koelkast halen zal het lang duren voor dat door de temperatuur er ‘extra’ lucht oplost in de insuline. **)

Wat veel verschil maakt is hoe het reservoir georiënteerd is als je deze ‘normaal’ draagt. Draag je de pomp ‘horizontaal’ waarbij het reservoir ook horizontaal is, dan is de kans dat lucht uit het reservoir de ‘naald’ in het reservoir ingaat klein. De pomp horizontaal of met de ‘slang’ naar beneden dragen voorkomt dat lucht in het reservoir de slang (of het slangetje) in kan gaan. (Luchtbellen willen nu eenmaal naar boven).
Bij slapen zal in de meeste houdingen waarin je slaapt het reservoir ook niet met de ‘naald’/’uitgang’ naar boven komen.

Zelf draag ik de pomp aan een klip, dat beperkt zich dan met de uitgang van het reservoir naar boven. (En ik zie nooit bellen in de slang).

Zeker als je niet veel insuline gebruikt zou lucht in de ‘leidingen’ een probleem kunnen zijn. Verwijderen van alle lucht dat lukt volgens mij niet. Wat je zou kunnen doen is de oriëntatie van het reservoir bij vullen en plaatsen op je lichaam zorgvuldig te ‘controleren’, zodat eventuele lucht niet uit het reservoir kan ontsnappen.

Vriendelijke groet,
Ben

**)
Vroeger zette ik het flesje insuline na vulling weer terug in de koelkast voor de volgende keer. Echter nu neem ik het flesje mee bij kamertemperatuur en vervoer het flesje min of meer continu. De hoeveelheid lucht die extra in de insuline komt is volgens mij zelfs bij deze omstandigheden gering. Ik doe ongeveer een dikke week met een flesje insuline).