Forums / Psychische klachten / Down / Reageer op: Down

Sang
Bijdrager

Reactie op: Down

Hallo Harlekijntje,

Dat je waardes nu nog goed zijn, ondanks je eetpatroon, is natuurlijk geen garantie voor je toekomst. Het is goed dat je je hier zorgen om maakt, want de kans dat het fout gaat is aanwezig. Je bent met je avondtussendoortjes al geminderd, slim, maar ik weet niet of de echte oplossing in die richting is te vinden.

Ik ben van mening dat je jouw relatie met voedsel moet onderzoeken. Als jij de hele dag door zo uitkijkt naar dit lekkere/ongezonde eten, en je wordt down als je dat niet kan eten, dan is dat in de basis ongezond. Zelfs als je elke dag 2 uur gaat sporten, zodat je geen grammetje aankomt, dan alsnog is het ongezond om zo te hunkeren naar het (ongezonde) eten.

De psychologie rondom eten is gigantisch en complex. Eten geeft bijvoorbeeld een gevoel van voldoening. Mensen met een slecht zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of een gebrek aan controle, kunnen gevoelig zijn om eetbuien te krijgen en niet te weerstaan. Met name suiker en vet geven kortstondig een goed gevoel, omdat ze de aanmaak van dopamine en seratonine (gelukshormoon) stimuleren. Dat jij zó graag dat eten nodig hebt om je gelukkig te voelen, kan voortkomen uit andere psychische klachten.

Het moeilijke aan dit alles is dat je dat niet altijd zo 1,2,3 kan achterhalen en oplossen. Het kan stress zijn van je huidige baan, maar ook iets uit je jeugd wat je al jaren hebt weggestopt. Toch wil ik je aanraden om dit te onderzoeken. Hoe ging jullie gezin met eten en eetmomenten om toen je nog een kind was. Misschien werden ruzies wel opgelost tijdens het eten, of was dat het enige moment dat je je vader zag. Misschien is het hedendaags en ben je niet blij met wie je bent, dan heb je mogelijk minder uit het verleden te onderzoeken en kun je meer op de toekomst richten. Het veranderen van je zelfbeeld. Ook interessant: doe je dit ongezonde eten sinds je zwangersschapsdiabetes hebt, of al je hele leven lang? Als je weet wanneer het begon, dat zou je zomaar dicht bij de oorzaak kunnen zitten.

Sommige bedrijven hebben een bedrijfspsycholoog. Dit zijn niet altijd de hoogvliegers in het vakgebied, maar het kan een begin voor je zijn. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Als je je daar niet comfortabel bij voelt, ga dan eerst zelf onderzoeken. Schrijf het op, praat met je partner of goede vriend(in). De oorzaak en een antwoord vinden kan maanden of zelfs jaren duren. Dat is niet erg, zie het als een mogelijkheid om jezelf nog beter te leren kennen. Iets wat te weinig mensen doen.

Het belang van een goede mentale gezondheid wordt zwaar onderschat. Als diabeet (type 1,2 of wat dan ook) ben je extra gevoelig voor klachten rondom je mentale gezondheid. Belangrijk is om te onthouden dat je niet psychisch ziek of gestoord bent op het moment dat je dit gaat onderzoeken. Te weinig mensen doen het, met alle gevolgen van dien.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en om even terug te komen op je vraag:
Nee, je bent absoluut niet de enige die depressief wordt omdat ze niet alles kunnen en mogen eten. Je bent niet alleen!

Groeten Sander